StoryEditorOCM
DubrovnikPoskupljuje zakup gradskih javnih površina

Ugostitelji nisu iznenađeni, neki kažu ‘Očekivano‘, a neki već imaju rezervni plan: ‘Viši najam treba nadoknaditi korekcijom cijena pa dokle ide, ide!‘

Piše Kristina Filičić
4. lipnja 2023. - 05:43

Grad Dubrovnik planira povećati iznos za zakup gradskih javnih površina za 10 posto. Prijedlog izmjena cijene zakupa uputit će se na izglasavanje vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a, kako ističu iz gradske uprave, povećanje će u primjenu s prvim danom iduće godine. Za komentar smo pitali dubrovačke ugostitelje kojih se ova odluka posebno tiče, pogotovo ako u zakupu imaju znatan broj kvadrata.

- Ako ćemo pratiti porast svih drugih troškova, trošak javne površine upada pod manju stopu od porasta cijena drugih stvari u Hrvatskoj. Ne iskače se previše iz konteksta. Svako poskupljenje u ovom vremenu krize koje je 10 posto ili manje, smatra se regularnim – komentira dubrovački ugostitelj Đani Banovac, predstavnik Ceha ugostitelja. Smatra kako cijena zakupa javne površine još nije dosegnula neadekvatnu razinu. 

image

Đani Banovac

Tonci Plazibat/Cropix

- Cijena radne snage rasla je između 20 do 40 posto na godišnjoj razini, energenti i po 300 posto, tu je rast cijena smještaja, transporta i nabave namirnica, s 15. lipnjem dolazi treći val poskupljenja u ovoj godini. Sve to puno više utječe na naše poslovanje nego javne površine. Iluzorno je izdvajati tako minornu stavku kao što je 10 posto javne površine nauštrb ostalih troškova koji su nas doveli do toga da se isplati raditi ali ipak, daleko je od toga da je ugostiteljstvo profitabilna djelatnost kako je percipira većina ljudi – kaže Banovac pa dodaje kako javna površina čini manji dio u troškovima velike većine objekata.

- Naravno da nas svako poskupljenje stavlja u nezgodan položaj, ali poskupljenja su realnost. Neću reći da podržavamo, ali razumijemo da se i Grad priključio tome, to se moglo i očekivati. Treba biti iskren, gosti nam dolaze radi grada nitko radi ugostiteljskog objekta. Većina ima puno veću vanjsku površinu od unutrašnjeg prostora, i ona im donosi više od 70 posto posla, a to nam pruža naš Grad. Svi naši objekti bez taraca su nekonkurentni, ne postoje. Da pričamo o 40 ili 50 posto poskupljenja prvi bih rekao ‘to je nekorektno, mislim da to ne možemo ukalkulirati u poslovanje‘. Smatram da će porast broja gostiju u odnosu na lani od nekih 10 posto veliku većinu troškova koji su se povećali anulirati - zaključuje Banovac.

image

Tomislav Ivušić

Tonči Plazibat/Tonči Plazibat/Cropix

Ugostitelj Tomislav Ivušić koji ispred svog objekta na Stradunu proteklih sedam dana nije smio držati stolove jer ga je, zbog kršenja dozvoljene razine buke, Grad kaznio oduzimanjem javne površine na tjedan dana, poskupljenje komentira riječima:

- Jedino mogu komentirati da je to ništa u odnosu na sedam dana bez javne površine – kaže Ivušić:

- Sve poskupljuje, najmovi, smještaj, nabava... Povećanje, jednako tako, moramo pratiti i našim cijenama jer svako povećanje je udar na povećanje troškova. Prilagodimo se boljom ponudom i eventualnom cijenom, nemaš tu što vele.

Ovo najavljeno povećanje cijena zakupa javnih površina u njegovom slučaju ipak neće uzrokovati dodatno povećanje cijena u objektu jer ‘već smo postavili naš cjenik‘.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Opet kažem što je to prema sedam dana bez tarace? Samo još jedan dodatak. Javnu površinu oko 140 kvadrata plaćam nekih sedam tisuća eura. I za unutarnji prostor imam 30 i nešto tisuća kuna, kad gledaš najam javne površine u odnosu na ovaj unutra, pet puta je manji. Definitivno je došlo poskupljenje svega, pa nas samo smještaj za djelatnike godišnje stoji 60 do 70 tisuća eura! To su bačene pare ali jednostavno nemaš domaćeg kadra da radi – zaključuje Ivušić.

Ugostitelj Mario Zvono konstatira kako se oko poskupljenja zakupa javne površine nemaju kome žaliti.

- Svaki put kad potpišemo produljenje ugovora, raste po pet, deset posto, jednom su nam 30 posto povećali pa smo se žalili ali od toga ništa nije bilo. Što ćemo time dobiti, ništa?! Malo ćemo i mi korigirati cijene, ako je to cijena svega toga, što ćemo, moramo ići dalje. Smatram da bi se trebalo ljeti držati veća cijena, zimi kad ne radimo da se smanji, to bi bilo realno. Ili recimo tko radi preko zime da bude oslobođen zakupa javne površine - kaže Zvono.

Spomenutim povećanjem od 10 posto, trošak mu se mjesečno povećava za otprilike 420 eura, na godišnjoj razini oko pet tisuća eura ‘a to treba nadoknaditi pa ćemo i mi malo korigirati cijene pa dokle ide, ide!‘

Inače, visina zakupnine javne površine određena je prema položaju na kojem se javna površina nalazi. Sadam je područja odnosno zona, sukladno pogodnosti za obavljanje poslovne djelatnosti. Najskuplji metar kvadratni javne površine je u I. zoni u koju spadaju Stradun, Luža i Brsalje, a prema postojećem Pravilniku iznosi 40,88 eura za ugostiteljske stolove i stolice. Iz gradsk uprave su nam odgovorili i kako će Grad u 2023. godini uprihoditi 1.858.000,00 eura po osnovu zakupa javnih površina. 

25. travanj 2024 14:10