StoryEditorOCM
DubrovnikDONOSIMO DETALJE AKCIJE|

HGSS U AKCIJI SPAŠAVANJA: Zbog jakog vjetra pilot helikoptera borio se za život posade i unesrećene žene

Piše PSD.
25. listopada 2021. - 10:25

Kako smo već javili, jučer oko podneva spasilačka ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja, u sastavu koje su bili dvoje članova HGSS Split i jedan član HGSS Makarska s helikopterom su stigli poviše mjesta Trnovica u Dubrovačkom primorju i tamo prihvatili teško ozlijeđenu žensku osobu te je žurno prebacili u bolnicu.

image
Spašavanje na području Stona
Hgss Stanica Makarska/facebook

O akciji su na svojoj Facebook- sranici izvijestili članovi HGSS stanice Makarska ali nam je mnogo više detalja otkrio pročelnik HGSS stanice Dubrovnik Marijo Begić:

image
Spašavanje na području Stona
Hgss Stanica Makarska/facebook

-Mještanka (64) Trnovice krenula je s nekoliko mlađih članova svoje obitelji planinariti prema brdu Treskavica, sjeverno od Trnovice. Kretali su se izvan bilo kakve planinarske staze dok nisu naišli na "kozju stazu" gdje se u jednom trenutku žena uhvatila za stijenu pored puta. No, kamen se odronio i pri padu udario u njene ekstremitete, posebno teško ozlijedivši list njene lijeve noge. Na dojavu su odmah i istodobno krenuli naši članovi HGSS-a iz smjera Dubrovnika i Neretve. Kad su došli, ženu su imobilizirali nogu i tom prigodom utvrdili da ipak nema vidljivog traga loma kostiju. Spojili su je na kisik, a potom prenijeli na pogodnu poziciju za prihvat iz zraka. Iz baze Divulje je stigao helikopter Ministarstva obrane RH te su spustiliu uže i s njim jednog od članova spasilačke ekipe HGSS iz srednje Dalmacije. On je na pogodan način privezao unesrećenu a potom su je "povukli" u helikopter koji je je žurno odbacio sve do Opće bolnice Dubrovnik gdje su joj pruženi nužna liječnička pomoć i njega- rekao nam je pročelnik HGSS Dubrovnik Marjio Begić i dodao:

image
HGSS Stanice Makarska

-Moram naglasiti kako se zbog jakog vjetra koji je u to vrijeme (oko podneva) puhao iznad Trnovice pilot helikoptera doslovce borio s vjetrom te je više puta pokušao prilaz lokaciji prije nego je uspio. Pri tome je morao paziti da ga snažni, bočni udar vjetra ne odbaci na način da ugrozi letjelicu ali i živote spasilaca i unesrećene žene. Moram i ovom prigodom još jednom i posebno pohvaliti iskusnog i hrabrog pilota kao i cijelu posadu helikopetra MORH-a na vrhunski profesionalno odrađenom poslu, a zahvaljujem i našim kolegama iz HGSS.

23. travanj 2024 12:56