StoryEditorOCM
DubrovnikZELENA PLACA U ZNAKU TREŠNJI

Zbog vremena kasne mjesec dana, ali sad su tu, slatke ko cukar! Ali i cijena im je zato ‘slatka‘

Piše Ahmet Kalajdžić
26. svibnja 2023. - 19:22

Sugrađani su danas na zelenoj placi u Gružu mogli kupiti i kriješve. Tamnocrveni, ukusni proljetni plodovi na peteljkama presijavali su se na zrakama sunca što su probijale kroz krošnju stabala gruškog parka Luja Šoletića i posebno privlačili rijetke mališane koje su roditelji poveli u spenzu. Dapače, trešnje su kao magnet djelovale na te mališane koji su, vjerojatno predosjetivši da zelena placa nudi nešto posebno upravo za njih, odlučili ”bojkotirati” obližnji tobogan i ljuljačke te su roditelje ili bake, čvrsto ih držeći za ruke, slijedili do dijela parka u kojem su postavljeni banci zelene place.

image

Trešnje po 8 €/kg su "planule"

Ahmet Kalajdžić/

Doznali smo kako su trešnje iz Primorja, a vlasnik je uspio na najbolji način iskoristiti ”intermezzo između dvije kiše” i obrati stabla. Prodavačica nam je uspjela reći tek:

-Nažalost, zbog lošeg vremena, ovog proljeća trešnje kasne skoro mjesec dana, kao nikad dosad. I upravo kad su sazrele, kiša je ponovno pala i plod više nije onakav kakav je bio samo dan prije kiše- rekla nam je, ali više nije stigla ništa reći jer su kupci doslovce stajali i čekali u redu!

image

Trešnje po 8 €/kg su "planule"

Ahmet Kalajdžić/

U samo 5 minuta ”planula” je prva kašeta. Vjerojatno je odlučujuće utjecala i cijena od 8 eura za kilogram. Tek, koliko su Dubrovčani, posebno najmlađi, željni kriješvi najbolje govori podatak kako je upravo taj banak najbrže ispražnjen, a trgovkinja je već nešto iza 10,30 sati mogla zadovoljno krenuti doma.

image

Trešnje po 8 €/kg su "planule"

Ahmet Kalajdžić/
19. travanj 2024 16:14