StoryEditorOCM
KonavlePromo

‘Konavoski dvori‘ postaju prvi zeleni restoran u Hrvatskoj

Piše Gabrijela Bijelić
12. veljače 2020. - 12:07
Još od otvorenja 1968. restoran Konavoski dvori po mnogočemu je bio predvodnik novih trendova. Pozicioniran na preuređenom i proširenom starom mlinu na rijeci Ljutoj, u kojem su se stoljećima na starinski način mljele žitarice, restoran je od samih početaka njegovao izvornu gastronomsku i etno baštinu Konavala.

Dio svoje jedinstevene ljepote duguje i ambijentu rječice Ljute, ponornice koja izvire oko 400 metara od samog restorana. Pedesetak godina kasnije, Konavoski dvori ponovno predvode trendove, ovaj put kroz obnovu i uvođenje ekološki prihvatljivih izvora energije potporom iz Europske unije.

Održivi razvoj u skladu s prirodom


Konavoski dvori za dugogodišnjeg ugostitelja Mata Đurovića oduvijek su bili dragulj u kruni, a s posebnim ponosom o njima govori danas kad je ovaj objekt pod zaštitom konzervatora na korak do titule zelenog restorana, prvog ovakvog u Hrvatskoj, uzor za energetsku obnovu prema najvišim europskim standardima.

- Ovo je jedinstven slučaj da netko traži sredstva od EU, a nije vlasnik prostora. Svoju kuću u Konavlima nisam obnovio, a obnavljam Konavoske dvore, što govori o tome koliko ih volim i koliko želim da Konavle budu turistička destinacija – govori Mato Đurović i zahvaljuje Vladi Andreja Plenkovića koja je snižavanjem PDV-a od 25 na 13 posto otvorila prostor za ovakva ambiciozna ulaganja.

Voditelj projekta Marin Gospić iz tvrtke PROTECT& ECO d.o.o. pojašnjava kako je cjelokupna obnova Konavoskih dvora provodi u tri faze s konačnim završetkom u zimi 2020./21., o čemu ćemo detaljnije pisati u sljedećeim brojevima Dubrovačkog vjesnika te na webu.

- Svrha projekta je smanjiti potrošnju energije u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta, povećati korištenje obnovljivih izvora energije, te tako pridonijeti povećanju konkurentnosti društva i porastu učinkovitog korištenja energije u uslužnom sektoru, turizmu i trgovini. Predviđeno je kako će projekt rezultirati obnovom dijela ovojnice te zamjenom postojećih, zastarjelih tehnoloških rješenja s novim energetski učinkovitijim rješenjima te novih sustava koji koriste obnovljive izvore energije. Uspješna provedba projekta omogućila bi da restoran Konavoski dvori bude prvi zeleni restoran u Republici Hrvatskoj - ističe Gospić.


Poslovanje kroz cijelu godinu

- Zeleni restoran odnosi se na restorane koji brinu o održivom razvoju te svojim djelovanjem pridonose zaštiti prirode i okoliša. To se u privom redu odnosi na korištenje organskih namirnica u pripremi jela, upotrebi obnovljivih izvora energije (sunce, voda, zrak), upotrebu održivih građevnih materijala i ekološke mobilne opreme, učinkovito korištenje vode, smanjenje otpada i onečišćenja te mogućnost ponovne uporabe i ekološki prihvatljivih sredstava – objašnjava naš sugovornik.

Dodaje kako se izradom projektne dokumentacije nastojalo riješiti ključne probleme (loša toplinska zaštita zgrade ugostiteljskog objekta, zastarjela i energetski neučinkovita tehnološka rješenja te nedostatak suvremenih energetski učinkovitih i OIE tehnoloških rješenja). Rješenjem nedostataka Konavoskim dvorima omogućuje se stjecanje statusa zelenog restorana te poslovanje kroz cijelu godinu.

- Drugi dio ključnog problema su i zastarjela, energetski neučinkovita tehnološka rješenja, posebice oprema koja služi za pripremu, obradu i čuvanje hrane sustav rasvjete i sustav centralnog grijanja te nedostatak sustava za prikupljanje nadzor i kontrolu potrošnje energenata – naglasio je Gospić.

Dubrovački vjesnik u sljedeća će četiri nastavka pratiti tijek obnove Konavoskih dvora do otvorenje. Potpuni završetak radova na prvoj fazi, čiji je glavni izvoditelj tvrtka Kont d.o.o. vlasnika Pava Đivanovića iz Ljute, očekuje se od 1. do 10. ožujka.

image
Konavoski dvori kao prvi zeleni restoran u Hrvatskoj obnavlja se iz EU fondova





 
27. travanj 2024 00:39