StoryEditorOCM
KonavleSVETI JOSIP U DRVENIKU|

U tri godine zgrađena crkva u jedinom konavoskom selu koje je dosad živjelo bez nje

Piše Lorita Vierda
11. rujna 2020. - 21:20
Konačno, i konavosko selo Drvenik dobiva svoju crkvu, posvećenu svetom Josipu! Nakon što je to bilo stoljećima jedino selo bez crkve, groblja i kapele, stanovnici ali i svi koji vuku korijene iz Drvenika odlučili su udružiti snage i u ožujku 2017. godine, baš na blagdan svetog Josipa, blagoslovili gradilište i krenuli u radove. Neki su dali zemlju, neki pristupnu cestu, neki tešku mehanizaciju, neki arhitektonske ili projektantske vještine, svi zajedno su isfinancirali cijeli kompleks i sad ponosno najavljuju u subotu, 5. rujna u 17 sati svečano otvorenje crkvice uz bogati program proslave. Jedan od sudionika, Drveničanin Stijepo Butijer autor je cijelog kompleksa za kojeg je, kao i ostali mještani, donirao sve što je bilo potrebno za izgradnju.

image
Crkvica svetog Josipa u Drveniku

 

Nakon stoljeća u 'egzilu'


-Dugo vremena tinja želja za kapelicom i grobljem u glavama mještana sela Drvenik. Naime, koliko je meni poznato, Drvenik je jedino selo u Konavlima koje nema svoju kapelicu i groblje. Kao čovjek koji vuče korijene iz tog mjesta, počašćen sam da sam autor projekta čitavog kompleksa kojega sam, normalno, donirao kao i šezdesetak drugih donatora, od mještana do Općine, Županije, Zračne luke, raznih tvrtki i drugih- priča gospar Stijepo koji je, kao i brojni Drveničani, sretan što je i ovaj projekt dovršen, ali i što je Drvenik sad konačno 'pravo' selo.

image
Stijepo Butijer
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


-Kapelica sv. Josipa nalazi se na uzvisini s koje se pogled pruža na cijele Konavle. Klasično kameno zdanje s trijemom i monumentalnim kamenim stubištem uz dvadesetak grobnih mjesta nenametljivo je uklopljeno u prostor s izrazito arhitektonskom osjetljivošću- dodaje autor projekta. Drvenik je dugo bio pod istim bratstvom svetog Martina kao i Gabrili, zbog čega se u Drveniku slavio Martindan 11. studenoga, a i groblje im je bilo u Gabrilima. Drvenik je poznat, kao i mnoga konavoska sela, po radu u baštini, osobito u zadnje vrijeme OPG-ovima i agroturizmima, zbog čega su se mještani dogovorili da bi bilo najbolje da je crkva posvećena svetome Josipu.
 

Svetac rada i plodova baštine



A i trendovi u Konavlima su takvi da se ponovno vraća rad na zemlji kao osnovna djelatnost, što se u ovoj godini pandemije pokazalo kao pun pogodak i jedini izlaz iz ekonomski poljuljanog društva i države, potpuno posvećenih isključivo turizmu. Jednom davno, dok se razmišljalo o crkvici i svecu, pokojni padre Marijan Zlovečera predlagao je da se počne s izgradnjom crkve koja bi bila posvećena svetom Josipu, čak im je iz Čilea donio i kip sveca, no izgradnju crkve, nažalost, nije dočekao. Cijelu ideju podupro je i župnik Pridvorja don Stipa Miloš, a i biskup Mate Uzinić prihvatio je ideju o osnivanju novog crkvenog Bratstva Drvenika pri župi sv. Srđa i Baha u Pridvorju. Crkvica na vrh malog brda već je vidjela i prvi blagoslov i službu Božju, na svetog Josipa radnika, a ove subote sve će se 'zacimentati' i službeno, na otvorenju prve prave crkve Drvenika.

image
Crkvica svetog Josipa u Drveniku


Blagoslov i svečani program počinje u 17 sati, uz nastup glumaca Nikše Butijera i Luke Čerjana, KUD-a Stjepan Radić i klape Kaše, dok će svečanu svetu misu u 18 sati predvoditi biskup Mate Uzinić. Bit će tu veselja i tratamenta kako je i običaj, očekuje se dolazak i brojnih Drveničana iz  'egzila' drugih konavoskih mjesta i sela, iz Grada i Župe dubrovačke pa i iz svijeta. Svi oni, nakon stoljeća pripadanja drugom bratstvu i slavljenja drugoga sveca, okrenut će se svome svetome Josipu na vrhu brda.
 
18. travanj 2024 00:15