StoryEditorOCM
KorčulaIDEJE, EMOCIJE, UMJETNOST

10 razloga zašto morate podržati projekt "Ti si moja inspiracija"

Piše Dora Lozica
19. kolovoza 2020. - 19:32
1. AUTORICA JE MLADA KORČULANKA
Projekt „Ti si moja inspiracija“ odjeknuo je Korčulom poput snažne detonacije ideja, emocija, kreativnosti, umjetnosti i profesionalnosti. Idejna tvorkinja projekta je mlada Korčulanka Sara Kalogjera (19) inače studentica sociologije i kroatologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Saru je inspirirala njena sestra Branka koja se bavi fotografijom. Sara nam priča kako spaja nesvakidašnje motive u predivne fotografije pa se domislila kako njen talent predstaviti javnosti. Kako mladost i kreativnost nemaju granica, uskoro je u cijelu priču uključila i druge umjetnike iz Grada Korčule i Lumbarde što je rezultiralo predivnom pričom o mladoj generaciji korčulanskih umjetnika.

„Projekt predstavlja oko 40 mladih umjetnika, od fotograda preko sportaša, do glazbenika, slikara, plesača, klesara... Tijekom lock down-a za razmišljala sam kako će projekt izgledati, koji su zadaci fotografa, snimatelja, kako će izgledati prezentacija projekta. Zapisivala sam ideje i nazivala mlade umjetnike, moram priznati da su svi bili odušeljeni idejom, svi su htjeli projektu dati nešto svoje. Okupila sam fotografe i dala im upute, svatko je od njih dobio po pet umjetnika iz drugih umjetničkih djelokruga, cilj je bio predstaviti ih, ali da ne bude komercijalno. Svaka fotografija ima drugačiji stil i emociju. Nakon toga smo odlučili sve fotografije predstaviti na prezentaciji, odnosno svečanom otvaranju projekta, a onda smo se dosjetili napraviti i film“, priča nam Sara kako je rastao projekt.

2.UKLJUČEN JE I CENTAR ZA KULTURU KORČULA
Sara je tražila plodno tlo za svoje ideje, a našla ga je u Centru za kulturu Korčula. Svoje je planove ispričala ravnateljici Lani Filippi Brkić koja je oduševljeno prihvatila potencijal cijele priče. Osim što je pružila punu logistiku i podršku projektu, Saru je povezala s mladim fotografom i snimateljem Androm Tasovcem koji je snimio film.

3.FILM JE JEDNOSTAVNO FENOMENALAN
Film je predstavljen prošlog tjedna u Ljetnom kinu u Korčuli, a projekcija je izazvala ovacije pljeska i emocija. Oko 40 minuta filma posvećeno je svim mladim umjetnicima obuhvaćenim projektom. Svatko je od njih, jedan po jedan, dobio priliku reći nešto o sebi, umjetnosti koju predstavlja te planovima i snovima za budućnost. Beskrajna mladenačka naivnost i iskrenost, ali i odlučna upornost i talentiranost kao i dobra glazba u pozadini te prekrasni kadrovi divne Korčule čine svaku minutu filma jednostavno neodoljivom, čak nam je i Sara priznala kako je oduševljena filmom. Andro je, kaže, realizirao njene ideje bolje od očekivanog.

„Sa svakim od njih trebalo se naći, snimati najmanje jedan sat, onda montaža, sve je trebalo spojiti u jedno da ima smisla, uskladiti boje i tonove. Ukratko, jako puno posla, oko 100 sati rada! Kad mi je Sara došla s idejom, bio je svibanj, korona, sezoni nije bilo ni traga. Na kraju smo sve uspjeli napraviti unatoč galopirajućoj sezoni. Posebno se želim zahvaliti mojoj desnoj ruci Stjepanu Gattiju“, poručio je Andro, autor filma.

4.PUNO DOBRE GLAZBE I PREKRASNI KADROVI KORČULE
Film jednostavno morate pogledati. Osim izvrsne glazbe u pozadini, uživat ćete u prekrasnim kadrovima srednjovjekovne Korčule, divnim bojama i dinamičnoj montaži. Ono što će vas posebno oduševiti je razmišljanje mladih umjetnika koji, unatoč činjenici da rastu i stvaraju u jednoj izoliranoj okolini kao što je otok, ne organičavaju svoje snove i ideje na početnu inspiraciju plavog neba i beskrajnog mora i zelenila koje ih okružuje. Film možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=wC2z_qbwop8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0sGnn2qGtf71EMwYPGJlEttEYmgDPjq4PX9SrOeo2I4IJUz8TtxNy7oJw

5.FANTASTIČNO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA
Mladi Korčulani svoj višemjesečni rad nisu htjeli predstaviti putem društvenih mreža pa su, uz pomoć Centra za kulturu, prošlog tjedna organizirali i fantastično otvorenje projekta. Na Trgu pomirenja, odnosno na Spomeniku, okupio se veliki broj posjetitelja, članova obitelji, prijatelja, ali i turista i gostiju za koje je izveden prigodni program. Nastupili su umjetnici koji su u filmu, a bilo je plesa, klasične glazbe, klapskog pjevanja, sve uz obraćanje autora Sare i Andra, te pozdravnog ogovora ravnateljice Centra za kulturu Lane Filippi Brkić. Otvorena je i izložba fotografija u sklopu projekta koju još uvijek možete pogledati na Spomeniku. Nakon prigodnog programa, za okupljene je u Ljetnom kinu održana projekcija filma „Ti si moja inspiracija“. Ukratko, večer za pamćenje.

6.PREGRŠT IZVRSNIH FOTOGRAFIJA
Vrlo važna dimenzija ovog projekta je fotografija, ona je kao zaglavni kamen Sarine ideje od kojeg je sve krenulo. Sukladno tome, na Spomeniku su izloženi portreti mladih umjetnika koje su napravili mladi umjetnici, svojevrsni larpurlatizam u svojem najiskrenijem obliku i izvornoj definiciji. Zanimljivo je vidjeti kako je svaki fotograf odabrao drugačiji stil, da bi na kraju dobili zajednički fokus onoga koga predstavljaju i umjetnosti koju ističu. Ako ste ljubitelj fotografije ovo nemojte zaobići, izložba je otvorena svakog dana na Spomeniku.

7.UPOZNAT ĆETE ZANIMLJIVE LJUDE I ZANIMANJA
Sigurno vas zanima koje se to umjetnosti, koja zanimanja i koja imena kriju iza ovog projekta. Pa krenimo redom:
Anamarija Šestanović, fotografkinja
Andrej Korica, glazbenik
Branka Kalogjera, fotografkinja
Danijela Skokandić, kiparica
Davor Skokandić, vaterpolist
Dea Botica, fotografkinja
Dominik Đula, chef
Franko Fabris, vaterpolist
Hrvoje Kapelina, slikar
Marko Batistić, Marino Brčić, glazbenici, grupa Marinero
Josip Ivančević, glazbenik
Josipa Farac, klesarica
Karlo Dužević, mikslolog
Ela Šestanović, Gabriela Maričić, Antea Sinković, Marcela Radovan, Sara Hančević, Anamaria Milina, Antonela Milina, Marija Lozica, glazbenice klapa Izergo
Kristina Svalina, glazbenica sopran
Marija Žanetić, violinistkinja
Marijeta Markovina, tekstilna dizajnerica
Mia Rkman, model
Paula Petković, animatorica
Paula Jeričević, Petra Jeričević, plesačice
Laura Batistić, plesačica
Roko Radovan, glazbenik, tenor
Stjepan Gatti, Akademija muzičke produkcije
Tereza Šestanović, industrijska dizajnerica
Tin Fabris, vaterpolist
Tina Kapor, chef
Matij Jurjević, klesar
Tomislav Denoble, vaterpolist
Marko Sitar, fotograf
Matea Vojinović, triatlonka
Dora Meštrović, izrada plakata za projekt

Posebne zahvale idu prof. Damiru Vlašiću, pijanistu, Karlu Tumpiću, plesnom partneru, foto modelima Ani Granić, Antu Padovanu i Madison Petričević, Klari Zupet, violinistkinji te legendarnom Ratku Kologjeri za obradu zvuka u filmu i ozvučenje. 

8.TEMA JE POSVEĆENA ISKLJUČIVO MLADIM UMJETNICIMA
Projekt je zamišljen kao platforma koja se može (i treba) dalje razvijati u svrhu pomoći i vidljivosti mladih umjetnika. U moderno vrijeme kapitalizma kad sve ima svoju cijenu, ideja, vrijeme i zalaganje pogotovo, prava je vrijednost naići na projekt koji nema nikakvu komercijalnu svrhu, osim promocije umjetnosti i umjetnika i to onih neafirmiranih koji tek traže svoj put i stupaju na scenu.

9.KLIK, LIKE, SHARE – TAKO ĆETE DATI PODRŠKU
Kliknite na tekst, lajkajte fotke i objave, pogledajte i sherajte film, tako ćete dati zaista ogromnu podršku projektu i baš svakom pojedincu kojeg projekt obuhvaća.

10.CILJEVI PROJEKTA ĆE VAS ODUŠEVITI
Ciljeve ovog divnog projekta najbolje su objasnili autori pa ćemo riječ prepustiti njima.
„Osim svoje sestre, želja mi je da i drugi umjetnici pokažu sebe, da imaju način putem kojeg će se najlakše predstaviti publici. Želim da i drugi oko mene vide koliko mladih umjetnika ima, a ima ih i mnogo više jer nisu svi ouhvaćeni ovim projektom. Ovim projektom želim poduprijeti mlade umjetnike, poručiti im da se ne srame svojih talenata i istikanuti kako Korčula ima sluha za njih! To je osnovni cilj ove priče i žao mi je što nismo uključili sve umjetnike otoka Korčule. Zato imam neke nove ideje koje su u planu za sljedeće ljeto. Bio mi je veliki gušt radit na projektu, uživala sam ih zivkat, ometat i šefovat“, priznaje nam Sara uz
smijeh.

„Ja bih se svima zahvalio na ozbiljnosti kojom su prihvatili ovu ideju. Želja mi je da ovaj film i izložba budu inspiracija mlađim generacijama koje nisu u filmu zbog dobne granice, ali jedan dan bi mogli biti vrijedan dio neke slične priče. Cilj ovog filma je inspirirati mlade da rade na sebi, bruse svoje talente i ulažu kvalitetno svoje vrijeme“, poručio je Andro.
Posebne zahvale šalju Centru za kulturu Korčula, svim sudionicima projekta i Gradskom društvu Crvenog križa Korčula čiji su djelatnici i volonteri osigurali provođenje propisanih epidemioloških mjera tijekom snimanja i prezentacije.
 
17. travanj 2024 23:30