StoryEditorOCM
KorčulaErasmus na Korčuli

‘Čudo‘ u Smokvici, od škole rade ekološki otočni kutak, u stare cipele sade cvijeće, kuhaju burito....

Piše Dora Lozica
25. studenog 2021. - 19:24

Učiteljice u okviru Erasmus + programa, pokušavaju od smokviške škole napraviti ekološki, zeleni kutak, za sad prvi na otoku. Radi se o najvećem i najpopularnijem programu Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji se provodi u svim državama EU.

image
od škole rade ekološki otočni kutak koji će krasiti reciklirani pitari i ljuljačke
O.Š. Smokvica

Eko grupa

Ove godine, djelatnice smokviške škole odlučile su sudjelovati projektom Naš zeleni početak koji simbolički najavljuje osnivanje školskog zelenog kutka. Nadaju se, otkrivaju nam, potaknuti djecu i mlade na razmišljanje o očuvanju okoliša i ekologiji. - Projekt je započeo prije otprilike mjesec dana, naš cilj je potaknuti ekološku osviještenost kod učenika te posljedično uključiti cijelu zajednicu u ekološke aktivnosti. Želja nam je postati škola s oznakom eko škole za što trebamo ispuniti određene kriterije i realizirati brojne aktivnosti. Ovakve projekte smatramo iznimno važnima budući da je okoliš sve zagađeniji, želimo osvijestiti djecu i mlade kako bi brinuli o prirodi - objasnila je Marija Lipanović, nastavnica engleskog i talijanskog jezika koja već 15 godina radi u smokviškoj školi. Učiteljica Marija je zajedno s kolegicama Nives Kunjašić, nastavnicom matematike i fizike te knjižničarkom Anom Ćurković, pokrenula Eko grupu koja provodi različite, zanimljive i dinamične ekološke aktivnosti. Eko grupa sastaje se svakog ponedjeljka sedmi sat, a sudjeluju učenice 6. b i 7. razreda koje, malo je reći, uživaju. Učiteljice su osmislile edukativne, ali i zabavne aktivnosti pa su prvih nekoliko sati posvetili prikupljanju starih cipela u koje su posadili sukulente pretvarajući ih u simpatične pitare.

image
od škole rade ekološki otočni kutak koji će krasiti reciklirani pitari i ljuljačke
O.Š. Smokvica

Uz malo muke, mali su ekolozi dobili simpatične posudice koje će ukrašavati stubište ispred školske knjižnice pritom učeći kako otpad pretvoriti u nešto novo i korisno. Sljedeći je korak bojanje starih i odbačenih automobilskih guma, otkriva nam učiteljica Marija, od kojih će također napraviti šarene pitare, ali i ljuljačke. Za kraj polugodišta od ostataka hrane radit će ukusni burrito, meksičko jelo od tortilje s nadjevom koje je steklo svjetsku slavu, a učenici su ga pronašli u udžbeniku engleskog jezika. U planu je i izrada okvira za slike od štapića za sladoled, a dobili su zadatak napraviti i plakat za Eko grupu u programu Canva.

image
Izrada torbi za spizu
O.Š. Smokvica

Torba za spizu

Od svih plakata najboljim je proglašen kreativni i društveno angažirani plakat učenice 7. razreda Ele Marelić. Ipak, najviše zanimanja i oduševljenja izmamila je izrada torbe za spizu od jute kojima se nadaju zamijeniti one zloglasne, plastične. -Nabavili smo obične torbe od kojih će polaznice Eko grupe napraviti šarene i jedinstvene torbe za shopping. Djeca reagiraju odlično, jako nam je zabavno, uživamo u svemu što radimo. Učenice su angažirale i svoje ukućane, od baka su donijele starih botuna i vune, donijeli smo igle i konca, ali i starih traperica od kojih izrađujemo džepove za torbe. Oduševljeni smo njihovom reakcijom-pohvalila je učiteljica Marija svoje učenice. Ovo je drugi projekt koje Smokvičani uspješno provode u sklopu Erasmus + projekta i ovog će puta učiteljicama donijeti zanimljive mobilnosti. Sljedeće godine očekuju ih radionice ekologije u Portugalu, Firenci i Parizu, a Nives i Marija uputit će se i do dalekog, finskog Helsinkija gdje će sudjelovati u tzv. job shadowing-u, odnosno, pratit će rad svojih kolega.

Svima od koristi

Ovakvi su projekti važni za zajednicu, poručuju iz smokviške škole, koriste svima, učiteljima da prošire znanja, učenicima da unaprijede vještine, zajednici da se osvijesti o svjetskim prilikama i problematikama pogotovo u malim i izoliranim sredinama gdje jedna osoba može napraviti veliku razliku. - Prijavljujemo se na projekte jer nas motiviraju primjeri dobre prakse koje vidimo, želimo učiti od onih koji su bolji od nas, želimo izlaziti iz vlastitih okvira na korist kako nas, tako i naši učenika. Provodeći projekte i surađujući s učenicima u drugim školama diljem Europe upoznajemo bolje ono što imamo, a istodobno poboljšavamo vlastite vještine i znanja koje onda implementiramo u svakodnevnu nastavu - poručila je učiteljica Marija.

23. travanj 2024 15:29