StoryEditorOCM
KorčulaZA CILJ IMA PROMOCIJU I JAČANJE IDENTITETA

Grad Korčula kreće u proces izrade Certificiranog korčulanskog suvenira

Piše Niko Perić
Foto: Niko Perić
14. veljače 2020. - 16:06
U aktualnom satu 20.sjednice Gradskog vijeća Grada Korčule je vijećnik Mario Reić komentirao kako je primjetno tijekom turističke sezone da Korčula kao srednjovjekovni grad, središte, povijesna jezgra ima veliki broj dnevnih posjetitelja,koji u jednom danu putem autobusa, trajekata i katamarana, može doći i otići iz Korčule.

Dolaze sa sokom i odlaze iz Korčule sa popijenim sokom. Ne posjećuju muzeje, restorane. Nemamo ni suvenir ni nešto što bi mogli ponuditi, jer se u svakom muzeju sve plaća.

Naveo je primjer da ima karticu grada Kotora, gdje se plaća 8 EURA posjet Kotoru. Može li se nešto slično uvesti i za Korčulu? Pitao je vijećnik Mario Reić.

Prema odgovoru gradonačelnika Korčule,Andrije Fabrisa,Korčula sa svojom ponudom privlači dosta dnevnih posjetitelja. S radovima koje sada imamo na području grada, dva kapitalna projekta u području kulture su  „Muzej grada Korčule“ i „Kuća Marka Pola“. Na na kvalitetu gostiju koji dnevno dolaze u naš grad, teško možemo utjecati, ali sa povećanjem ponude kulturnih sadržaja,možemo ih ponukati da oni i konzumiraju to što je ponuđeno u gradu Korčuli.

Nisu svi turisti koji dnevno posjećuju Korčulu loši turisti, kao što je navedeno da dođu sa sokom i sendvičem, ima tu i kvalitetnih gostiju,dodaje gradonačelnik Fabris. U zadnje vrijeme je prisutna i sve je veća potražnja za dolaskom luksuznih plovila, kako iz Dubrovnika tako iz Hvara, Splita na dnevni dolazak u Korčulu, pa makar i za samo jedan ručak.

Naime,Korčula se osim prirodnih ljepota, u zadnje vrijeme podigla i na gastronomskoj ponudi, zahvaljujući radu naših ugostitelja. Nije rijedak, i sve je češći slučaj da imamo dnevne dolaske samo za obavljanje jednog ručka ili večere u gradu Korčuli što je isto tako vrijedno. Što se tiče karata, tj. nekakve dnevne karte , mi smo spremni samo je pitanje da velike projekte napravimo i onda bi i kroz projekt uređenja gradskog muzeja, a to je ruralno područna etnografska ponuda u turizmu.
Što se tiče suvenira,korčulanski gradonačelnik napominje da je u skladu sa Strategijom razvoja turizma Grada Korčule (2017.-2022.) te u skladu s Planom upravljanja starom gradskom jezgrom,Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Korčule putem Javnog poziva traži prijavu rješenja suvenira Grada Korčule u 2020. godini - Certificirani korčulanski suvenir.

Ciljevi ovog projekta su promocija Grada i otoka Korčule, poticanje razvoja novih proizvoda i ideja temeljenih na tradiciji Grada i otoka te lokalne proizvodnje.

Nadalje, poticanje stvaranja zajedničkog identiteta kroz razvoj novih suvenira otoka Korčule te povećanje vidljivosti Grada i otoka kroz pozitivne aktivnosti.

Javnim pozivom Suvenir će TZ otkupiti od autora a treba predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno povijesnog ili tradicijskog nasljeđa Grada i otoka Korčule, te prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

Niko Perić
 
01. svibanj 2024 23:51