StoryEditorOCM
KorčulaPLIVAJU I PRAŠE!

Ispravljanje nepravde prema plivačicama KPK i njihovim uspjesima kroz povijest!

Piše Dora Lozica
28. lipnja 2020. - 17:07
Međunarodni dan arhiva obilježava se početkom lipnja, a ovogodišnja univerzalna tema je bila „Katastrofe u arhivima“. Dugogodišnja arhivistica sabirnog centra Korčula-Lastovo Maja Haraminčić Cebalo napravila je digitalnu prezentaciju o kapekašicama koja je uvod u veću izložbu povodom 90 godina kluba.

Od 1930. do danas

„Katastrofa koja prati korčulanske sportašice“, točnije kapekašice koje su stavljene u drugi plan pred uspjesima i dostignućima svojih muških kolega, naslov je virtualne prezentacije koja je na nepretenciozan način stavila fokus na kapekašice od 1930. godine do danas. U prezentaciji se tako mogu pronaći uspjesi Ivice Verzotti, Marinke Arneri i Analije Kljunak, prve plivačice na međuklupskom natjecanju i to 1940. godine u disciplini 50 metara slobodno.

image
Korčulanski plivački klub - prvak južne skupine Druge HVL


Poslije rata, Mlade plivačice Marija Čurković i Vinka Jeričević sudjelovale su s drugim korčulanskim plivačima na Pionirskom plivačkom prvenstvu Hrvatske u Rijeci. Osvojeno 4. mjesto bilo je odskočna daska plivačicama koje su se iskazale ne samo taj put, već su dugi niz godina plivale za svoj klub te mu donosile priznanja i slavu. Vinka Jeričević je u svojoj sportskoj karijeri zabilježila mnoge uspjehe koji su vodili njenom krajnjem cilju i osobnom dostignuću - Olimpijskim igrama u Melbourneu, kako navodi Maja u prezentaciji.

Dok su vaterpolisti osvajali prvenstva i probijali se na ljestvici, plivačka sekcija KPK-a punila je svoje redove novim plivačicama i plivačima. 1957. godine na Pionirskom prvenstvu u plivanju, koje se održalo u Splitu KPK je osvojio 5. mjesto. Premoć plivačica na tom natjecanju, navodi Maja, ukazivala je na neko novo vrijeme koje čeka KPK-a, a Nina Fazinić, Daška Šoletić, Đesi Tasovac, Frana Lučić, Maja Fabris, Stanka Kraljević, Dorica Matanić i Marija Tasovac bile su samo jedne od mnogih plivačica koje su pokazale što mogu i znaju.

Obljetnica KPK

Maja se dotaknula i bliže povijesti kluba pa je u njenoj prezentaciji mjesto pronašle i trenerice Vesna Marinović, Renata Bašić, Sanda Bajić, Adrijana Barčić, Liza Belić, Ivana Cebalo, Janja Lozica i Lana Lozica koje su, kako stoji u prezentaciji, dale puno truda i volje u obuci malih korčulanskih plivača. Tu su i neka poznata imena plivačica koje su u djetinjstvu ostvarile uspjehe za klub, ali i plivačkih imena na kojima klub gradi svoju budućnost poput Ane Franić, a posebnu pohvalu dobile su i vaterpolistice Iva Fabris, Paula Batinović, Zrinka Fabris i Zrinka Stipanović koje su zajedno s dečkima osvojile naslov prvakinja Hrvatske.

image
Arhivistica sabirnog centra Korčula-Lastovo Maja Haraminčić Cebalo


- Kroz aktivnosti arhiva željeli smo obilježiti veliku i vrijednu obljetnicu KPK, počeli smo prikupljati materijal za izložbu, no dogodila se epidemija koronavirusa pa nismo mogli na primjeren način obilježiti obljetnicu. Ova kratka prezentacija je kratak uvod u izložbu o KPK koju planiramo, za sad, napraviti na jesen. Ovim putem ponovno pozivam sve Korčulane da podijele s nama svoje dokumente, fotografije, uspomene kako bi mogli napraviti izložbu- poručuje Maja koja ističe kako informacija o klubu nedostaje.

Za prezentaciju, većinu podataka izvukla je iz jako dobrog izdanja poznatog publicista Duška Kalogjere o 50 godina KPK te iz portala Marko Polo Sport kojeg već 10 godina vodi Nenad Kosović. - Ja nisam sportašica niti Korčulanka, ja sam arhivistica koja radi s onim što ima, a među našim dokumentima nemamo arhiv KPK što svakako moramo promijeniti. Nadala sam se većem odazivu sugrađana, pa još jednom pozivam i molim ljude da nam dostave materijale. Izložbu smo za sad prolongirali na jesen, a ovom prezentacijom sam htjela staviti naglasak na sve plivačice, sutkinje, trenerice i sve žene koje su ostavile trag u KPK-, objasnila je Maja.
16. travanj 2024 01:26