StoryEditorOCM
KorčulaZLATNA MEDALJA OKO VRATA

Korčulanka Rosana Jurjević prvakinja Hrvatske u slastičarstvu na WorldSkills natjecanju

Piše Dora Lozica
13. svibnja 2021. - 21:32

Na Državnom WorldSkills natjecanju koje se od 11. do 13. svibnja održalo na Zagrebačkom velesajmu Rosana Jurjević, učenica 3. D razreda Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule, osvojila je zlatnu medalju u slastičarstvu!

„Rosana je bila izvrsna od starta, radila je koncentrirano, opušteno, zadatke je izvršavala bez većih poteškoća, radila je bolje nego na bilo kojoj dosadašnjoj vježbi, desegla je svoj vrhunac“, uzbuđeno nam je priznala Magdalena Turković, strukovna učiteljica slastičarstva i Rosanina mentorica.

Rosanu i Magdalenu pratimo još od Međužupanijskog natjcanja gdje je za kale i ruže od šećerne mase također osvojila zlato plasiravši se na Državno natjecanje. Ova samozatajna Lumbarajka za sebe kaže kako dobro funkcionira pod pritiskom, inače je jedna od trojki, a njezina obitelj ima malu pekaru Poj domaću pa joj pripremanje kolača i tijesta nije strano. Vijest o pobjedi na Državnom dočekala je bez velikog uzbuđenja.

„Osjećaj je dobar, ali umorna sam. Uživala sam odrađivati zadatke, atmosfera je bila opuštena, nisam uopće imala tremu. Mama je preponosna, i otac i sestre, nisu očekivali pobjedu“, zaključila je smireno Rosana.

Državno WorldSkills je prestižno školsko natjecanje koje organizira Agencija za strukovno obrazovanje, konkrencija je jaka, a zadaci zahtjevni. Takve su bile i pripreme, Magdalena nam je otkrila kako su se Rosani od vježbanja upalili svi mišići u rukama. U Zagrebu je pripremala slastice puna tri dana, imala je šest zadataka od kojih je najteži bio košarica iznenađenja, odnosno košarica s različitim namirnicama od kojih je morala sama smisliti recept. Kako doznajemo od mentorice Magdalene, Rosana je dobila mahunu vanilije i zadani kalup, odnosno oblik kolača. Odlučila se za čokoladni brownie biskvit s umakom od maline, prhkim tijestom od lješnjaka i kremom od vanilije. Drugoplasiranu je učenicu Rosana ostavila iz sebe za čak 16 bodova.

„Radili smo modernije slastice, pratili smo trendove u slastičarstvu, mislim da se time istakla kao i vještinom dekoracije. Pobjeda nas je sve iznenadila, ne zato što sumnjamo u Rosanino umijeće i znanje, već zbog činjenice da mi na Korčuli uopće ne možemo nabavit neke namirnice koje su važne u slastičarstvu kao što to mogu timovi koji žive u većim gradovima“, priznaje Magdalena.

Ovo je veliki uspjeh za školu, ne samo za nas, kažu Magdalena i Rosana, prezentirali smo je u najboljem svjetlu. Dodat ćemo, ovo je veliki uspjeh i za cijeli otok Korčulu, ne samo za školu. 

06. svibanj 2024 05:02