StoryEditorOCM
KorčulaOD 18. DO 21. RUJNA |

KORČULANSKI FORUM ZA RASPRAVU O IZAZOVIMA I NASLJEĐU LJEVICE - Započinje treće izdanje KaP-A

Piše Dora Lozica
17. rujna 2020. - 08:54
Unatoč neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji, i ove godine povodom trećeg izdanja Foruma za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice, simboličnog imena Korčila after Party (KaP), okupit će se mnoga zvučna imena u organizaciji Udruge za promicanje ljudskih prava i građanskog aktivizma.

Rada Borić, Toni Prug, Igor Štiks, Danijela Dolenec, Jurica Pavičić, Dragan Markovina, Sonja Leboš i mnogi drugi, publici će predstaviti trodnevni program s tri programske teme, "Sličnosti i razlike novog vala rušenja spomenika s našim iskustvima devedesetih", "Nestaje li Europa stvorena 1989.?" i "Nove organizacijske forme na ljevici". Teme će otvoriti raspravu o odnosu prema zajedničkom društvenom nasljeđu i povijesti, o tome postoji li prostor za novi uzlet ljevice, i je li nova solidarna Europa u novonastalim okolnostima moguća. Osim tribina, već kultni prostor korčulanskog Ljetnog kina poslužit će i ove godine kao savršena kulisa društvene i političke rasprave, ali i za predstavljanje knjige „Prometejev sin“ Jurice Pavičića u petak te projekciju dokumentarnog filma „Buffet Želljezara“ Gorana Devića u nedjelju. Osim toga, sljedeću subotu, 26. rujna, u sklopu Foruma te u suradnji s feminističkim kolektivom K'o žena, u kino Sali Centra za kulturu u Korčuli prikazat će se film „Tereza37“, pobjednik Pulskog filmskog festivala scenaristice i glavne glumice Lane Barić. Kako neslužbeno doznajemo, gosti ovogodišnjeg Kap-a bit će i Ivana i Mile Kekin, novoodabrana predsjednica stranke Nova ljevica te frontman grupe Hladno Pivo.

Kate, Marin, Vanda, Ozren, Biba, Vinka, Iva, Ivan, Tonka, Igra, Dragan, Marin, Tajana i Goga i ove će godine pokušati oživjeti nekad glasovitu tradiciju intelektualnih društvenih rasprava u Korčuli kako bi ukazali opasnosti nacionalizma, populističke isključivosti i ograničavanja ljudskih i radničkih prava čemu se društvo u Hrvatskoj i Europi opasno naginje. Kako doznajemo od organizatora, dva su prijašnja Foruma bila i više nego uspješni, zato će treće izdanje biti još veći izazov.

„Raduje nas da ove godine imamo jednak broj sudionika muškaraca i žena. Iako smo imali nedoumice u udruzi hoćemo li otkazati ovogodišnji Forum ili ne, odlučili smo se se održati ga budući da je program na otvorenome gdje smo u mogućnosti ispoštivati sve epidemiološke mjere. S obzirom na situaciju, nismo u mogućnosti održati program u zatvorenom pa će u slučaju kiše program će biti nažalost odgođen. No, nadamo se lijepom vremenu kako je i predviđeno svim prognozama“, poručila je Igra Šain Kovačević, jedna od organizatorica KaP-a te članica izvršnog odbora Nove ljevice. 
 
PROGRAM:

3. KaP-Korčula after Party, 18.-21.9.
 
Petak, 18.9. (Ljetno kino Korčula)
: Sličnosti i razlike novog vala rušenja spomenika s našim iskustvima devedesetih
17.30: Davorka Perić: Kultura rušenja i inicijative za obnovu spomenika
18.30: Sonja Leboš: Spomeniks-figure postkolonijalizma
19.30: Jurica Pavičić: Spomenici: aktivna destrukcija, pasivna destrukcija, kulturna eksproprijacija
20.30: Promocija knjige Jurice Pavičića: 'Prometejev sin'
Diskusija na temu: „Spomenici kao neželjena baština" 
 
Subota, 19.9. (Ljetno kino Korčula): Nestaje li Europa stvorena 1989.?
17.30: Zlatko Dizdarević: Ofanziva destrukcije protiv ideala humanosti
18.30: Svetlana Slapšak: Teihoskopija: pogled na zid kojeg nema
19.30: Vjekoslav Perica: 1989.: trijumfalizam bez pokrića 
20.30: Dragan Markovina: Potpuni poraz reformista
21.30: Tanja Petrović: Budućnost u prošlom vremenu: istorijska i politička svijest nakon socijalizma
Diskusija na temu: „Je li gotovo doba liberalizma?"
 
Nedjelja, 20.9. (Ljetno kino Korčula): Nove organizacijske forme na ljevici 
17.30: Danijela Dolenec: Budućnost zelene ljevice na europskoj periferiji
18.30: Rada Borić: Od aktivizma ka političkom organiziranju
19.30: Igor Štiks: Lijeva kontraofanziva, od plenuma do performansa
20.30: Toni Prug: Ljevica i privatni sektor: neprijatelji ili potencijalni saveznici
21.30: Dokumentarni film Gorana Devića: 'Buffet Željezara'
Diskusija na temu: „Ljevica od radničke klase do prekarijata" 
Subota, 26.9. (kino sala Cetra za kulturu, Korčula): projekcija filma „Tereza37“ u surdanji s feminističkim kolektivom K'o žena.
 
19. travanj 2024 17:46