StoryEditorOCM
KorčulaDanas je Svijećnica

Najvažniji dan korčulanske općine: Gospa Kandalora uvijek štiti svoju Smokvicu!

Piše Dora Lozica
2. veljače 2024. - 12:25

Blagdan Gospe Kandalore 2. veljače najvažniji je dan u životima mještana Smokvice, naselja u središtu otoka Korčule koje je ujedno i domovina glasovite autohtone sorte vinove loze pošipa. Općina Smokvica na čelu s načelnikom Kuzmom Tomašićem i ove je godine pripremila bogat kulturno-zabavni program, osim misnog slavlja i svečane procesije u čast njihove zaštitnice, promenadnog koncerta Narodne glazbe kroz mjesto, čak dva koncerta na kojima su nastupili Škugor, klape Cambi, Munita, Sebenico i mnogi drugi i malonogometnog turnira, Smokvičanima je posebno važan godišnji nastup njihove kumpanije koja se svečano izvodi na blagdan Kandalore.

Nakon 130 godina

Kumpanjija je otočni lančani, mačevalački ples od boja iz 16. stoljeća koji simbolizira zaboravljene bitke i veliku hrabrost kojom su stari otočani branili Korčulu. Iako se kumpanija izvodi u čak šest otočkih naselja, svaka ima svoje posebnosti i različitosti, pojedine figure i obilježja karakteristične za svako mjesto. Pravi čuvari otočne viteške tradicije su članovi Viteške udruge Kumpanjija iz Smokvice, koji, osim redovnog plesa od boja kojeg izvode nekoliko puta godišnje, baštine i posebnu inačicu mačevalačkog plesa – konbatimenat. Prije točno pet godina, 2018. na blagdan Kandalore, konbatimenat je izveden prvi put nakon 130 godina, a kako doznajemo od predsjednika VU Kumpanjija i dugogodišnjeg kumpanjijara Jerka Stipišića, ove godine ipak nećemo gledati konbatimenat budući da se izvodi jednom u deset godina ili ako se dogodi neki značajniji događaj u kumpaniji. No, zato smo upoznali novog kapetana za kojeg Jerko ima samo riječi hvale.

image

Konbatimenat se izveo 2018. nakon 130 godina

Općina Smokvica Vu Kumpanjija Smokvica/

“Antonio dolazi iz obitelji koja je u potpunosti posvećena našoj viteškoj igri, njegov je otac također bio dugogodišnji kapetan Kumpanjije, a danas je vojvoda. Iznimno sam zadovoljan novoizabranim kapetanom, minimalno deset godina moraš biti vitez da bi uopće ispunio prvi preduvjet za kapetana, osim toga, moraš biti izvrstan plesač, moraš imati dobru komunikaciju s drugim kumpanjijarima te imati crtu vođe u sebi. Antonio sve to ima”, zaključio je Jerko koji će uskoro proslaviti čak 30 godina aktivnog članstva u smokviškoj Kumpanjiji.

Osim Smokvičana i Hrvatska ratna mornarica ponosna je na Antonia, u čast njegove prve izvedbe u ulozi kapetana bojni brod HRM-a za vrijeme izvedbe bio je usidren u obližnjoj uvali Brna. Ne smijemo zaboraviti, ističe Jerko, kako je VU Kumpanjija iz Smokvice jedno od osnivača Povijesnih počasnih postrojbi Hrvatske vojske i kao takva sudjeluje u svim važnim vojnim i državnim manifestacijama.

image

Predsjednik VU Kumpanija Jerko Stipišić i novi kapetan Antonio Pecotić Baran

Općina Smokvica Vu Kumpanjija Smokvica/

Zaštićeno dobro

Da ne govorimo o činjenici da se kumpanije otoka Korčule, uz glasovitu morešku, nalaze na listi zaštićenih kulturnih dobara nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Da bi se ples od boja izveo, potrebno je dobiti dopuštenje glavara. Kumpanjija se naviješta tako da bubnjar osam dana prije izvođenja u predvečerje ispred kapelice sv. Mihovila udara u bubanj.

Na dan izvedbe, kumpanjijari se okupljaju kod kapetana, odlaze po alfira, odnosno barjaktara nakon čega odlaze župniku kako bi noseći darove dobili dozvolu za izvedbu plesa na crkvenoj pijaci. Dolazak kumpanjijara na pijacu navješćuje skupina muškaraca, a sam ples od boja sastoji se od 14 figura i traje nešto više od jednog sata.

image

Nekad je smokviske kupmanjijare predvodio Jerko Stipišić, a odnedavno Antonio Pecotić Baran

Općina Smokvica Vu Kumpanjija Smokvica/

Katolički blagdan Svijećnica ima dugu tradiciju i slavi se 2. veljače. Nastao je kao spomen na židovski običaj po kojem je Marija 40 dana nakon poroda s djetetom krenula u hram po blagoslov, ali i zamjena za poganske običaje na kraju godine, koja je u starom Rimu završavala u veljači.

Simbolika Svijećnice

Blagdan se slavio u Jeruzalemu u 4. st. kao Quadragesima de Epiphania (Božićna četrdesetica), u Carigradu je u 6. st. uveden pod imenom Susret, Sretenje - susret, sretanje u Hramu, a u Rimu pod nazivom Dan sv. Šimuna. Idućih stoljeća širio se pod nazivom Očišćenje BDM, da bi se u naše vrijeme preimenovao u blagdan Prikazanja Gospodnjeg.

U ovome se blagdanu, Svijećnici, sjedinjuju i slave tri svetopisamske zgode opisane u Evanđelju po Luki: očišćenje Marijino, prikazanje Isusovo i susret sa Šimunom. A je li blagdan više Marijin ili Isusov, jedan je teolog ustvrdio: Svijećnica je finale Božića u kojem se Majka ne može rastati od Djeteta pa se zajedno slave.

Spada u božićni ciklus, blagdan je završetak božićnog vremena. Prvi kršćani htjeli su svečano završiti blagdan Isusova rođenja pa su odabrali zgodu kada je Isus doveden i prikazan u jeruzalemskom hramu prema odredbama Mojsijeva zakona. Blagdan je postao jedan od dvanaest većih Gospodinovih blagdana, napose od vremena cara Justinijana koji ga je ukazom 542. godine učinio zapovjednim blagdanom.

image

Malonogomenti turnir Kandalora

Općina Smokvica Vu Kumpanjija Smokvica/

Tanac, popivanje i tratamenat kod kapetana

U današnjim danima kumpanija je fenomen i atrakcija koji otočani ponosno čuvaju i izvode za vlastite svečanosti, ali i za brojne goste i turiste koji posjećuju Korčulu. Međutim, nekad je u prošlosti bila osnovna obrana od gusara i raznih osvajačkih vojska koje su pustošile obalu. Upravo su zato kumpanije vezane za najstarija otočna mjesta koja su u pravilu smještena u unutrašnjosti iz strateških razloga. U Smokvici se tijekom vremena iskristalizirao cjeloviti običaj koji se sastoji od više segmenata, redom, izbor kapetana, naviještanje kumpanije bubnjanjem, okupljanje, popivanje, zakup pijace, govor, odsijecanje glave volu, narodni ples od boja, tanac i tratamenat kod kapetana. Izvodi se uz svirku mišnjice i bubnja kao i vijanje hrvatske trobojnice, a plešu ga potomci najstarijih smokviških obitelji na čast i slavu svojih hrabrih predaka uvijek ističući rodoljublje.

Općina Smokvica u središtu Korčule inače se sastoji od četiri naselja: Smokvica, Brna, Vinačac (Vinašac) i Blace (Blaca). Glavno naselje je Smokvica gdje živi dvije trećine stanovnika, slijedi Brna, a naselja Vinačac i Blace imaju tek nekoliko žitelja.

28. travanj 2024 02:14