StoryEditorOCM
KorčulaSVEČANOST ZA OTOČANE

NAKON TRI GODINE OBNOVE Svečano i službeno otvoren Gradski muzej Korčule, postav već dva mjeseca oduševljava posjetitelje

Piše Dora Lozica
25. srpnja 2021. - 15:53

U subotu je svečanim programom obilježeno otvaranje obnovljenog Gradskog muzeja Korčule. Nakon tri godine, monumentalna palača Ismaeli Gabrielis iz 16. stoljeća u središtu starogradske jezgre zasjala je u novom ruhu s novima muzejskim postavom.

Korčulani su bili strpljivi kao i svi posjetitelji i turisti koji tri godine nisu mogli posjetiti Gradski muzej. Godine su učinile svoje, korčulanski je muzej vapio za obnovom pa je prijavljen je na projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija s još 11 partnera. Na nešto manje od 600 kvadratnih metara palače potrošeno je gotovo pet milijuna kuna za rekonstrukciju i opremanje, a Korčulani su napokon dobili muzej bogatog postava i s interaktivnim sadržajima.

Sve je to predstavljeno u subotu na Trgu sv. Marka, ispred Gradskog muzeja prilikom svečanog i službenog otvorenja, iako je muzej za posjetitelje otvoren od kraja svibnja.

image
Gradski muzej Korčule ponovno otvoren
Sani Sardelić

Ravnateljica Muzeja Marija Hajdić zahvalila je svim političarima koji su obnašali vlast u Gradu Korčuli, a kojima je obnova palače i uređenje muzeja bio prioritet. Muzej se može pohvaliti 64 godina dugom tradicijom prikupljanja i čuvanja materijalne i nematerijalne baštine otoka Korčule, naglasila je ravnateljica Hajdić.

Muzej je službeno proglasio otvorenim župan Nikola Dobroslavić koji je čestitao završetak velikog i važnog projekta obnove muzeja. Muzej će, istaknuo je župan, pridonijeti boljem prikupljanju i predstavljanju bogate kulturne baštine otoka, ali će pružiti i novu kvalitetu turističke ponude naše županije.

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević istaknula je kako projekt nije pokrenut za vrijeme njenog mandata, ali je radosna da je upravo ona gradonačelnica u trenutku otvaranja muzeja koji će nositi, kako je naglasila, budući kulturni razvoj turizma i Grada Korčule.

Posebno emotivan govor održala je kustosica Sani Sardelić koja u muzeju radi dugih 17 godina.

„Bilo je teško braniti muzeološki koncept pred Hrvatskim muzejskim vijećem u Ministarstvu kulture, ali, vjerujte mi, još mi je izazovnije večeras pred vama govoriti. Ovo je za mene poseban trenutak, pred nama je nova nova, obnovljena zgrada, ali jako stara, posebna i vrijedna kao što je star, poseban i vrijedan i ovaj Grad i sva njegova naselja, i ovaj otok. Upravo smo se to trudili pokazati, što sve imamo i znam da nismo uspjeli jer je to nemoguće. Zato, večeras, pogledajte koliko smo uspjeli, a ne jesmo li, jer znam da jesmo, onoliko koliko smo mogli“, poručila je kustosica Sardelić.

image
Joško Cebalo

Svečani program izveli su korčulanski glazbenici, duo na mandolini Zrinka Bakić i Lucija Botica, Maja Duhović i Marija Žanetić na violini, Marija Kristina Tomić sopran te Frano Fabris na klaviru. Program se odvijao u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Muzejski postav već dva mjeseca oduševljava sve posjetitelje. U prizemlju je etnološka zbirka, replika Lumbarajske psefizme i korčulanski grbovi. Dio grbova naći ćemo i na prvom katu, poput najstarijeg sačuvanog grba obitelji Kanavelić, grba zanatlija, kruna bunara s grbom obitelji Andrijić, ali i najstariji gradski, građevni ulomak kojeg je 2012. pronašao jedan Korčulanin, a datira iz 11. stoljeća. Na prvom katu postavljena je i interaktivna ploča, maketa starogradske jezgre. Pritiskom na gumb zasvijetlit će građevina na maketi o kojoj se potom mogu pročitati digitalni sadržaji. Svjedočanstvo povijesnog razvoja zgrade nalazi se u uglu prostorije, kameni tunel za vodu, a u sjevernoj prostoriji prvog kata izložene su korčulanske biskupije, komuna u srednjem vijeku, detalji o povijesnim bitkama kao i karte o povijesnom, urbanističkom razvoju Korčule te predmeti koji svjedoče o kamenoklesarstvu i brodogradnji. Tu je izložena i posebno vrijedna donacija Antona Kapora, karta Korčule koju je napravio Camutio iz 1574. godine.

Na drugom katu nalazi se kulturno, povijesna zbirka. Posebno su zanimljivi obnovljeni slojevi zidnog oslika s konca 19. stoljeća s baroknom ornamentikom. Kako doznajemo od ravnateljice Hajdić, nakon 13 slojeva premaza i dva sloja žbuke, restauratori su otkrili ornamentiku koju su onda i obnovili. U južnoj prostoriji drugog kata predstavljeni su korčulanski velikani, a neki od njih će po prvi put dobili stalni postav u Gradskom muzeju. U prvom redu književnik Petar Šegedin i arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi, potom Frano Kršinić, Ivo Lozica, Jakov Peručić, Nikola Sessa, Richard Ziegler i Marin Božić.

U južnoj prostoriji trećeg kata nalazi se ambijentalna kuhinja, još jedno svjedočanstvo povijesnog razvoja palače, a preko puta, u prostoriji koja je nekoć bila salon obitelji Gabrielis, posjetitelji mogu doživjeti nekadašnji društveni života Korčule od 16. do 19. stoljeća. Osim Bernardijevog namještaja i ostataka nekadašnje zlatarske radionice Marinović, tu su i portreti i upotrebni predmeti obitelji Boschi, sitnice iz svakodnevnog života, dječje igračke te restaurirani vjenčani plašt iz 16. stoljeća.

Posebno zanimljivo je u podrumu gdje se nalaze prirodoslovna i arheološka zbirka. U prirodoslovnoj zbirci izložen je fosil ribice, donacija Francija Cebala, u Postrani nedavno pronađena čeljust ribe stare 60 milijuna godina kao i glasoviti ostaci nosoroga pronađeni na području Defora.

image
Joško Cebalo

„Suvremeno i prapovijesno spojili smo u skladbi Silvija Foretića Rhinoceros koju je napisao posebno za muzejski ambijent i može se poslušati jedino u muzeju. Skladba je posvećena nosorogu izloženom kao dio prirodoslovne zbirke, a koji je važan pokazatelj dinamike razvoja života krupnih sisavaca na ovom području“, otkrila nam je kustosica Sani Sardelić, voditeljica prirodoslovne zbirke.

Odmah uz prirodoslovnu zbirku nalazi se arheološka s predmetima koji pripadaju razdoblju od prapovijesti do ranog kršćanstva. Iz neolitika, predstavljena je Vela spila, Žukovica i Jakasova špilja, sitni predmeti iz Gradine, predmeti iz lumbarajskih grobova kao i natpis iz Vrnika koji pripada ranokršćanskom razdoblju. Voditeljica arheološke zbirke je arheologinja Marta Kalebota.

Osim u Korčuli, projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je realiziran na tri lokacije diljem Dubrovačko-neretvanske županije, pri kraju je izgradnja Muzeja zlata i srebra u Smokvici, a otvorena je i Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja u Slanom. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 34 milijuna kuna, a DNŽ kao nositelj projekta osigurala je nešto više od 27 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ideja o obnovi Gradskog muzeja Korčule stara je 23 godine, a ove je subote i službeno u potpunosti realizirana.

image
Gradski muzej Korčule ponovno otvoren
Sani Sardelić
16. travanj 2024 05:24