StoryEditorOCM
KorčulaZA SVAKU POHVALU |

NIKOLA GRBIN RAZVESELIO KORČULANE I DONIRAO 1500 BILJEŽNICA - Požurite u Gradsku knjižnicu po svoj primjerak

Piše Dora Lozica
26. kolovoza 2020. - 09:52
Nije prvi put da Nikola Grbin, glavni urednik BRAVACASE, najpoznatijeg svjetskog časopisa o uređenju interijera, ali i rođeni Korčulanin, daruje svoj rodni grad. Nedavno smo pisali o projektu pomoću kojeg je u nešto više od godine dana korčulanskoj Gradskoj knjižnici Ivan Vidali darovao moderne bestellere u vrijednosti većoj od 15 tisuća kuna. Ovog je puta otišao korak dalje pa je za učenike, ali i sve ostale Korčulane, osigurao oko 1500 primjeraka bilježnica.

Radi se o klasičnim A5 bilježnicama standardnih dimenzija koje se mogu kupiti u knjižarama diljem Hrvatske, a Nikola nam je ispričao kako su završile na Korčuli.

„Bilježnice su zapravo kraj jedne priče koja je započela prošle godine u proljeće u suradnji s knjižarom Znanje. Oni su za nas napravili BRAVACASA kalendar, spiralnu bilježnicu, stolni planer i olovku koja na vrhu ima sadnicu lavande pa kada je potrošite možete zasaditi lavandu. Razmišljao sam kako zaokružiti tu već postojeću priču pa sam se sjetio klasičnih, školskih bilježnica“, priča nam Nikola.

Bilježnice su se prodavale uz časpis, a kad je Nikola uzeo u ruku prvi, testni primjerak izdanja, odmah je rekao, remitenda idu u Korčulu. Remitenda je izraz za neprodane primjerke novina koje prodavač vraća izdavaču, tiskano je oko 15 tisuća bilježnica, a Nikola je svu remitendu poklonio djeci s Korčule.

„Kad sam to sve isplanirao, časopis se tek celofanirao s bilježnicama i tko je mogao znati koliko će ih ostati? Ideja je bila da, ako ostane nekih 1000 do 1500 primjeraka, nešto s tim napravim, ako ostane manje, bilježnice ćemo iskoristiti za naše poslovne svrhe. Kada je napokon prošlo tih četiri mjeseca i kada sam dobio informaciju da je ostalo oko 1500 bilježnica, odmah sam organizirao sve da se te bilježnice spakiraju i pošalju u Korčulu. Ne znam jesam li bio ponosniji što mi je remitenda jedva 1500 komada od 15.000 tiskanih primjeraka ili što će bilježnice doći na Korčulu“, prisjetio se.
 
Bilježnice su namijenjene djeci Korčule za novu školsku godinu, ali i svima drugima koji žele imati dio BRAVACASE u svome domu, kaže nam Nikola. Jedan se paket nalazi u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli, a ostala tri paketa se nalaze u knjižnici Osnovne škole Petar Kanavelić u Korčuli. Kutija koja se nalazi u Gradskoj knjižnici otvorena je za sve posjetitelje, slobodno mogu doći i uzeti bilježnice, dok su kutije u Osnovnoj školi pod okom knjižničarke Claudije Tarle i ona će se pobrinuti da svaki učenik dobije svoj primjerak ili dva. Svi ostali mogu požuriti do Gradske knjižnice po svoj primjerak, akcija traje do isteka zaliha, poručio je Nikola.
 
Za suradnju s Korčulanima Nikola i dalje ima samo riječi hvale. Projekt putem kojeg surađuje s Gradskom knjižnicom još uvijek traje, a Nikola tvrdi da mu je to jedna od najdražih suradnja uopće.
 
„Iskreno, ne postoje riječi s kojima ja mogu pohvaliti divne dame koje rade u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli, a to su ravnateljica Milojka Skokandić, Izabel Skokandić i Ivana Bakarić. Osim njih, divnu suradnju imao sam i s direktoricom Centra za kulturu Korčula, gospođom Lanom Filippi Brkić, a što se tiče Osnovne škole, ovo mi je prvi doticaj i s gospođom Claudijom Tarle. Ideja o suradnji s osnovnom školom je proizašla od mojih roditelja. Oni su bili tu da me savjetuju pa sam pristao i zamolio ih da odrade cijelu logistiku. Kontaktirali su ravnatelja, gospodina Velebita Veršića i sve ostalo je povijest. Drago mi je da imam mogućnost nekako pomoći i sudjelovati u "radu" institucija u Gradu na ovakav jedan način“, ističe Nikola.
 
Nikola je u Korčuli završio osnovnu i srednju školu, a nakon srednje
škole Nikola završava VERN u Zagrebu, smjerovi Turistički menadžer
i Upravljanje poslovnim komunikacijama. Nakon što je više od dvije godine bio urednik modne rubrike u Novom Listu, dobija posao zamjenika glavnog urednika u najčitanijem ženskom lifestyle mjesečniku u Hrvatskoj Ljepota&Zdravlje, a ubrzo i promaknuće na mjesto glavnog urednika domaćeg izdanja popularnog časopisa BRAVACASA. Unatoč svom poslovnom uspjehu u Zagrebu, nije zaboravio na svoj rodni grad.
 
„Zašto baš Korčula?  Isto kao da me pitate 'je li Papa katolik?' ili 'je li Severina kraljica estrade?'. Iako ne dolazim često i kad dođem ostanem jako, jako kratko, tek nekoliko dana, odabirem Korčulu iz nebrojeno mnogo razloga. Da vam budem iskren, svaki put kad pošaljem knjigu u knjižnicu sjetim se pokojne babe Nevenke i koliko bi ona bila ponosna. Osim toga, u Korčuli sam završio osnovnu i srednju školu, moji roditelji žive i rade u Korčuli, u Korčuli sam pronašao prvu ljubav i ono najbitnije, Korčula me oblikovala u čovjeka kakav sam danas, u čovjeka koji je tu gdje jest baš zahvaljujući mom gradu i ljudima. Pa mislim da je onda logično da i ja svoje mogućnosti na neki način usmjerim prema Korčuli i ljudima dolje. Vjerujem da će u budućnosti biti još ovakvih projekata“, najavio je Nikola.
25. travanj 2024 19:05