StoryEditorOCM
KorčulaI KORČULA KAŽE "DOSTA"

Oko osamdeset Korčulana okupilo se u znak solidarnosti Mireli Čavajdi

Piše DORA LOZICA
12. svibnja 2022. - 20:46

U organizaciji udruge za građanski aktivizam i ljudska prava KaP i kolektiva radijskog show-a o ravnopravnosti spolova K'o žena, Korčula se točno u 18 sati još jednom pridružila većim hrvatskim gradovima, ovog puta kako bi zajedničkom fotografijom pružili podršku prosvjedima te iskazali solidarnost sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdrastvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdrastvenu skrb osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske.

Jedna od oragnizatorica okupljanja bila je županijska vijećnica za Srđ je Grad i Novu ljevicu Igra Šain Kovačević.

„U kontekstu ovog okupljanja nisam županijska vijećnica, već članica udruge KaP za građanski aktivizam i ljudska prava koja je zajedno s feminističkim kolektivom K'o žena organizirala okupljanje. Ponosni smo što se Korčula još jednom upisala među veće hrvatske gradove kad su prosvjedi u pitanju. Do sad smo se uvijek odazvali, a osim prosvjeda za kurikularnu reformu, baš svi do sad bili su vezani za prava žena što dovoljno govori u kakvome su stanju ženska prava u Hrvatskoj. Iznimna hrabrost Mirele Čavajde ovog je puta prelila čašu cijeloj Hrvatskoj. Mirela je pokazala da zdrastveni sustav u našoj zemlji ne funkcionira u skladu sa zakonom. U 2022. godini dovodimo se u situaciju da bi se mogli naći na Europskom sudu za ljudska prava, Odbor Eurpskog parlamenta za prava žena i jednakost spolova već je dva puta upozorio Hrvatsku kako je nužo ženama osigurati besplatan prekid trudnoće, uskraćivanje se smatra mučenjem“, poručila je Šain Kovačević.

Korčula je jednim glasnim DOSTA poslala poruku da je zaista dosta maltretiranja žena. Moramo biti solidarni ne samo s Mirelom Čavajda, već i svim drugim ženama koje su slične torture prošle u tišini, dodaje Šain Kovačenić.

25. travanj 2024 18:22