StoryEditorOCM
KorčulaDESETI ROĐENDAN |

PRVI KORČULANSKI HALF IRONMAN IPAK ĆE SE ODRŽATI Nakon 10 godina, ova je priča ujedinila cijeli otok Korčulu, dokazali smo da smo jači i od korone!

Piše Dora Lozica
16. rujna 2020. - 17:05
Sa strepnjom se očekivala konačna odluka o ovogodišnjem K3 Izazovu Marka Pola/Marco Polo Challenge utrci, a onda su stigle dobre vijesti. Poznata korčulanska utrka ipak će se održati, ono što je trebalo biti krajem travnja, održat će se ovog vikenda, i ne samo to! Za deseti, jubilarni rođendan, natjecanje će ponuditi i glasovitu half Ironman disciplinu.

Srednje dugi triatlon službeni je hrvatski naziv utrke koja je u svijetu poznata i zaštićena pod nazivom half Ironman. Radi se o jednoj od najpopularnijih svjetskih triatlonskih disciplina, a doslovno znači pola dužine Ironman triatlona, dužinske utrke izdržljivosti, u slobodnom prijevodu čeličnih ljudi. Polu-Ironman sastoji se od 1.9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje biciklom i 21 kilometra trčanja i ove će godine obuhvatiti cijeli otok Korčulu.

image
Damir Pačić


Iza spektakularne priče stoji poznato lice i ime, Ivan Pavić, inače tajnik Triatlon kluba Split, ali i legenda hrvatskih triatlonskih utrka te svakako jedan od najzaslužnijih što će korčulanski K3 Izazov Marka Pola proslaviti 10. rođendan! Korčulanski K3 triatlon Izazov Marka Pola inače je jedan je od najvažnijih događaja predsezone koji okuplja nekoliko stotina sudionika iz cijelog svijeta, ne samo profesionalne triatlonce, već i brojne rekreativce te one najmlađe sudionike dječjih utrka. Već uhodana organizacija na čelu s Pavićem uz pomoć Grada Korčule, TZ Korčule i brojnih volontera ove će se godine realizirati u posezoni, broj sudionika bit će smanjen, a pazit će se i na sve epidemiološke mjere.

„Napravili smo epidemiološki protokol u suradnji s Hrvatskim triatlon savezom, a pokusna utrka je bila Marjanski đir. Svaki sudionik mora ispuniti formular i navesti ima li simptome, nosili smo maske i rukavice, isti taj protokol primijenit ćemo i u Korčuli. Naravno, postojala je ideja da se otkaže cijeli događaj, presudio je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, imao je želju i motivaciju da se natjecanje ipak održi. Imat ćemo natjecatelje samo iz Hrvatske, dvoje ili troje iz BiH, tako da ovogodišnja utrka ipak neće biti međunarodna. Međutim, interes je u Hrvatskoj prilično velik, ovakvih natjecanja nedostaje, radi se i o Prvenstvu Hrvatske, tako da ćemo imati stotinjak natjecatelja na half Ironmanu i pedesetak natjecatelja na sprint triatlonu“, objasnio je Pavić.

Ovogodišnji K3 Izazov Marka Pola trajat će od 18. do 20. rujna 2020. godine. U petak će se održati službeno otvaranje natjecanja, preuzimanje startnih paketa i treninzi trčanja, subota je rezervirana za discipline Izazova Marka Pola. Kako ističe Pavić, ovogodišnje dječje utrke ipak neće biti što mu je iznimno žao, no održat će se sprint triatlon, 750 metara plivanja, 20 kilometara bicikliranja i 5 kilometara trčanja u sklopu kojih će se održati i ulična, humanitarna utrka Veliko srce.

U nedjelju je na programu korčulanski half Ironman. Zona izmjene za srednje dugi triatlon otvara se u 6,30 sati, start je u 8 sati na plaži na Spomeniku, plivat će se 1.9 kilometara nakon čega je zona izmjene na parkingu na istočnoj rivi odakle se biciklom preko Novih puta kreće brzom cestom, zaobilaznicom do Vele Luke te nazad otočnom cestom kroz mjesta Blato, Smokvica i Čara, preko Pupnatske luke sve do Korčule, ukupno 90 kilometara. Nakon ostavljanja bicikla u Korčuli, slijedi 21 kilometar trčanja do Račišća i nazad. Ciljna ravnina je nekoliko metara ispred stepenica na ulazu u stari grad. Radi se o dugogodišnjoj Pavićevoj želji da natjecatelji i posjetitelji dožive svjetski raritet, završetak half Ironmana ulaskom u cilj koji je ujedno i spomenik nulte kategorije.

image
Damir Pačić


„Ne znam kako bih drugačije rekao osim da je za ovakva natjecanja Korčula vrh! Odabrani ste među pet najljepših otoka na svijetu, cesta je odlična, nema rupa, more je kristalno čisto, o pogledu da ne pričamo, imate i dodatnu ponudu poput autohtonih vinskih puteva, a imate i ljude koji to mogu organizirati. Ukratko, imate jako veliki potencijal da kroz nekoliko godina ova priča postane poznata utrka od tisuću natjecatelja!“, istaknuo je Pavić još u travnju uz napomenu kako će organizacijski sve raditi prema pravilima Ironmana.

Za realizaciju korčulanskog half Ironmana trebat će veliki broj volontera, sudjelovat će svi otočni DVD-ovi, a članovi Moto kluba Korčula osiguravat će biciklistički dio staze. Zahvalio se brojnim sponzorima kao i gradonačelniku i načelnicima svih općina koje sudjeluju u organizaciji i koje su se maksimalno uključile.

„Nakon 10 godina, ova je priča ujedinila cijeli otok Korčulu! Dokazali smo i da smo jači od korone, a ako ne odustane, koroni poručujemo nek se dogodine prijavi na korčulanski triatlon“, poručio je Pavić
20. travanj 2024 08:38