StoryEditorOCM
NeretvaCOVID AMBULANTA |

MEDICINSKA SESTRA O KOBNOJ NOĆI U ROGOTINU Susjed preminulog zvao je Centar 112 gdje mu je rečeno da pacijenta ne dovozi na Hitnu u Ploče..

Piše
13. travnja 2020. - 13:53
Medicinska sestra Sandra Karamatić iz Covid ambulante u Pločama odgovorila je na telefonski poziv u noći kada se vodila borba za život Vjeke Franičevića.

Njezinu izjavu prenosimo u cijelosti:

„U ponoć i 35 minuta sam zaprimila poziv od gospodina Nikice Žderića koji je rekao da ga je probudio susjed tražeći da ga odvede na hitnu pomoć, navodeći bol u prsištu i otežano disanje. Rekao je da je zvao dojavni centar 112 gdje mu je rečeno da pacijent možda ima Covid 19 i da oni neće izaći na teren te da pacijenta ne dovozi na Hitnu u Ploče. Dali su mu broj Covid ordinacije. Uzela sam od njega anamnezu za susjeda gdje navodi da on nije imao nikakve kontakte s corona pozitivnim osobama i nikakve simptome koji bi na to upućivali, jer je dvadesetak dana bio kod kuće. Trenutačno otežano diše, navodi bol u prsištu i drži se za prsa. Rekla sam mu da djelatnici Covid 19 ambulante ne izlaze na teren nego da se pacijenti pregledavaju u ambulanti i mislim da čovjek ima prijeteći infarkt. Dala sam mu broj epidemiologa Igora Piskača za daljnje postupanje. Dok je zapisivao broj vikao je da je susjed pao. Navodila sam ga da provjeri vitalne funkcije: disanje i stanje svijesti. Negirao je oboje i rekao da misli da je mrtav. Uputila sam ga da nazove policijsku postaju. U nijednom trenutku nisam spominjala nedostatak opreme jer to nije istina. Covid 19 ambulanta je u izdvojenom dijelu Doma zdravlja Ploče gdje se pregledavaju lakše i srednje teški pacijenti sa sumnjom na Covid 19, a ne hitni slučajevi sa sumnjom na Covid 19 koje preuzima Hitna pomoć. Ordinacija Covid 19 ima potrebnu opremu i zaštitna odijela“.
25. travanj 2024 13:21