StoryEditorOCM
NeretvaPoduzetnička priča

Mlada pločanska obitelj Tolj: Mili i Danijela imaju priču bez mrlje, čisto je sve od Ploča do Makarske!

Piše Ante Šunjić
13. ožujka 2024. - 19:18

Održavanje odjeće i rublja čistim važan je dio dobre higijene. I izvor zarade za uporne, radišne i sposobne mlade ljude, hrabre i spremne preuzeti rizik. Takav par živi i radi u Pločama. Supružnici Mili i Danijela Tolj već 14 godina u svojoj eko kemijskoj čistionici i praonici rublja Tolj Company uklanjaju prljavštinu s odjeće i rublja. Donosimo njihovu “čistu” priču, jer se za mrlje pobrinu strojevi i deterdženti.

Hoteli nemaju odmora

Posao su učili u Milijevih roditelja Ante i Milenke, koja je na žalost rano preminula, ali je potrebno znanje prenijela na svoga sina. Nakon nekog vremena sami su preuzeli biznis, podigli novi objekt i proširili djelatnost na ugostiteljstvo i druge usluge. Danas pokrivaju područje od Živogošća na Makarskom primorju do Stona, poluotok Pelješac i Korčulu, a nerijetko, kao prije nekog vremena, moraju odbijati hotelska poduzeća zbog nedovoljnih kapaciteta. Hoteli, kampovi, privatni iznajmljivači…, svi oni dopremaju robu na pranje u Ploče od početka lipnja do kraja rujna. To je daleko najizazovniji dio godine.

“Ljeti ne vidimo ni sunca ni mjeseca od silnog posla. Pritisak je ponekad gotovo neizdrživ. Suprug radi u tvrtki Inspekt Rgh i pomaže mi koliko može. Koliko god da je teško, uvijek pronađemo način da posao obavimo kvalitetno na zadovoljstvo klijenata. A da su zadovoljni, potvrđuje činjenica da imamo pedesetak stalnih i ozbiljnih klijenata, neki su s nama od samoga početka. A da je izazovno, jeste. Pogotovo kada imate dvoje male djece koje imaju svoje potrebe i kojima treba posvetiti vrijeme. Kćer Iva, koja pomalo savladava vještine ovoga posla, ima 11 godina, a sin Ante pet. Ujutro, nakon što Antu odvedem u vrtić, dođem na posao i prvih pola dana perem i sušim. Poslije toga slijedi peglanje svega što se pripremilo, zatim pakiranje i razvoz. To najčešće obavlja suprug, nekada ostane na poslu do pola noći. Kada to situacija zahtijeva razvozim ja. A ako nema drugog izbora, sa mnom idu i djeca”, prepričava nam Danijela i ističe da u ovome poslu nema ni vikenda ni blagdana jer “hoteli ne pitaju koji je dan”.

image

Uvijek na usluzi brojnim klijentima

Ante Šunjić

Ovo joj je prvi posao u životu. Završila je Srednju ekonomsku školu, planirala je studirati, ali život ju je odveo u drugom pravcu. Je li joj žao zbog toga? “Da, postojali su drugi planovi. Ostala sam trudna, buduća svekrva je preminula i Mili i ja smo počeli raditi ovaj posao. Danas, kada se okrenem iza sebe, nije mi nimalo žao. Naprotiv, zahvalna sam da moj suprug i ja imamo svoj kruh, nikome za ništa ne polažemo račune, samostalni smo ljudi. Slobodni. Svjesni da ovisimo o sebi, svome radu i odnosu prema ljudima. Prelijep je to osjećaj. I zato, usprkos povremenim periodima kada je zaista naporno, ne bih ništa mijenjala. Nismo bogataši, ali živimo solidno i pristojno od svoga rada. Zimi, kada posao padne, malo se stisnemo, ali sve se preživi”, odgovara nam Danijela.

Posao s benefitima

Obitelj joj je, kaže, izvor snage i životno sidro. “Bila sam uz svoga supruga kada je odlučio ući u ovaj posao. Odlučan je, zna što hoće i vrhunski je organizator. Ja sam ga pratila, bila mu podrška i vremenom preuzimala dobar dio poslova. Poručila bih svakome, pogotovo mladim ljudima koji imaju mogućnost, neka se okušaju, neka se osamostale i neka se ne boje izazova. Mi smo ih, pogotovo one birokratske, zahvaljujući mome suprugu prošli i idemo dalje. Ponovit ću – nije uvijek lako. Prosječan ljetni dan izgleda ovako: valjak je na 120 stupnjeva, svaka mašina na 90 stupnjeva, svaka sušara na 100 stupnjeva, ovdje je temperatura u podne oko 55 stupnjeva. Ali navikla sam na to. Peglam lancune kao da su uvjeti za rad idealni”, kaže Danijela.

image

Imaju najsuvremenije strojeve

Ante Šunjić

I nije to jedina žrtva koju zahtijeva ovaj posao. Bračni par Tolj tek je prošle godine prvi put koristio godišnji odmor. Ako se pod godišnjim odmorom podrazumijevaju tri radna dan plus vikend. Za obiteljski odlazak u Sarajevo. No, uz sve to, benefiti koje donosi ovaj posao takvi su da Danijela i Mili nikada nisu požalili što su krenuli ovim putem.

Kemijsko čišćenje se često koristi za osjetljive tkanine koje se mogu oštetiti vodom ili deterdžentima. Kroz cijelu godinu bračni par Tolj obavlja kemijsko čišćenje odijela, košulja, svečanih haljina, hlača… Posjeduju najsuvremeniji kemijski stroj, jedan od samo nekoliko kod nas. Rade mnogo i za pločanske restorane, peru radne kute, kuhinjsu odjeću, ubruse. Danijela kaže kako je taj osjetljivi posao naučila od bivše djelatnice Mirjane Marević. A radni prostor je poslužio i za dječji vrtić.

27. travanj 2024 18:36