StoryEditorOCM
NeretvaNa inicijativu Grada Ploče

Nova šumska cesta do Šarić Struge: uskoro zaštita od odrona na dijelu nestabilnog pokosa

Piše dv
27. ožujka 2024. - 14:25

Probijena je nova šumska cesta do Šarić Struge na inicijativu Grada Ploča koji je pripremio i financirao izradu projektne dokumentacije

Nova šumska cesta koja spaja naselje Šarić Struga i lokalnu cestu omogućit će komotno i neometano prometovanje za vrijeme trajanja radova na aglomeraciji, a u budućnosti biti potpuno funkcionalna prometnica čijom izgradnjom Šarić Struga prestaje biti slijepa ulica.

Probijanje ove nove prometnice kroz šumu bila je inicijativa Grada Ploča koja se nametnula kao nužnost nakon razgovora s mještanima i izvođačem radova na projektu izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče.

„Prijedlog je na sastanku prije 8 mjeseci iznesen Hrvatskim šumama kojima se, još jednom, i ovim putem zahvaljujemo na kooperativnosti. Radilo se zapravo o preventivnom prijedlogu rješenja zbog činjenice da će radovi na aglomeraciji u naselju Šarić Struga značajno otežati prometovanje za lokalno stanovništvo, ali i onemogućiti pristup hitnim službama za vrijeme trajanja radova. Kako bi mještani normalno mogli pristupiti svojim kućama te kako bi bio omogućen pristup vozilima hitnih službi, Grad Ploče je s Hrvatskim šumama, u čijoj ingerenciji je ova trasa, dogovorio da će preuzeti projektiranje šumske prometnice dok će Hrvatske šume izvesti radove probijanja ceste, između ostalog i izgradnju tzv. „donjeg stroja“ prometnice“, objašnjeno je iz Grada Ploča.

S obzirom na to da cesta nakon probijanja nije bila u stanju koje omogućava normalno prometovanje vozila te da započinju radovi na izgradnji aglomeracije, Grad Ploče odmah je angažirao izvođača za ugradnju tzv. „posteljice“, što podrazumijeva strojnu ugradnju materijala i zbijanje, što je izvedeno netom nakon probijanja ceste u veljači. Paralelno je uklonjen i dio stijena odronjenih s destabiliziranih pokosa i dio nestabilnih stijena sa samih pokosa.

„Cesta u svakom slučaju još nije završena u cijelosti jer će nakon većih kiša zasigurno doći do dodatnih odrona koje će trebati uklanjati, a pokose dodatno stabilizirati. Prošli tjedan je na terenskom obilasku predstavnika Grada Ploča i predstavnika Hrvatskih šuma dogovoreno postavljanje predgotovljenih montažnih betonskih elemenata, na pozicijama gdje je destabiliziran pokos, a koji će imati ulogu zaštite jednog dijela prometnice od kamenja koje bi se eventualno moglo odroniti.“

Grad Ploče, također, u dogovoru s Hrvatskim šumama, planira provesti proceduru preuzimanja šumske ceste sa završnim izvođenjem svih potrebnih radova, a nakon toga, kao posljednji korak, odraditi i radove asfaltiranja.

„Zaista smo, zajedno s Hrvatskim šumama, uložili jako puno napora i resursa kako bi mještanima Šarić Struge omogućili komotno i neometano prometovanje za vrijeme radova na aglomeraciji te smo pokazali inicijativu i nastojanje da se život što je više moguće na područjima gdje su gradilišta odvija neometano“, poručili su iz Grada Ploča.

28. travanj 2024 03:52