StoryEditorOCM
NeretvaSvi u maslinike

Oblica je zrela za berbu, akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari, ipak očekuju se nešto niži randmani

Piše Stanislav Soldo
21. listopada 2023. - 09:13

Oblica se može početi brati. Zaključak je to Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede čiji službenici na terenu provode projekt "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja", koji je počeo 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Optimalnu tehnološku zrelost u nazad sedam dana, prema kontinuiranom praćenju na području većeg dijela Dalmacije pokazala je sorta oblica koja je spremna za branje, priopćio je portal savjetodavna.hr.

Oblica je spremna za berbu jer je. akumulirala najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. Za ovu godinu taj termin je nešto raniji, a očito su pogodovale uravnotežene padaline u svim fenofazama biljke. Očekivani randmani biti će dosta niži od prošle godine. Kretat će se od početnih 12 % pa na više kako vrijeme bude odmicalo.

Poljoprivrednici savjetnici napominju svima onima kojima je sorta masline oblica prerodila i sitnija je po veličini, da s berbom mogu krenuti i desetak dana kasnije.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

image
 Vojko Basic/HANZA MEDIA

Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 4. rujna 2023. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 25. studenoga 2023., a ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati. Berba u većini Hrvatskih maslinarskih područja generalno još nije započela. Jedino u Istri ona je krenula, ali to je i za očekivati jer su klimatski uvjeti različiti. Mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata. No ona je započela zbog nekih i negdje objektivnih razloga, a to je napad štetnika, muhe te kalkulacije prema vremenskim prilikama.

 

27. travanj 2024 08:29