StoryEditorOCM
NeretvaMARIJA GRGURINOVIĆ BEBIĆ

Poduzetnički inkubator Ploče dom je devet poduzetničkih pothvata, mjesto rađanja novih ideja i susreta svih dionika društva

Piše Ante Šunjić
3. siječnja 2024. - 19:45

Ako tražite poduzetničku potporu, savjete i informacije, želite se hraniti zdravo i konzumirati eko proizvode, potrebna vam je njega tijela ili duše, savršena obiteljska fotografija ili unikatni komad odjeće, svakako posjetite Poduzetnički inkubator Ploče.

Poduzetnički inkubator Ploče je poduzetnička potporna infrastruktura koja djeluje unutar Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije i znatno doprinosi razvoju regionalne gospodarske konkurentnosti. Dom je devet poduzetničkih pothvata, mjesto rađanja novih ideja i susreta svih dionika društva. Dovoljan razlog za razgovor s voditeljicom Marijom Grgurinović Bebić.

Osnovni cilj projekta je sudjelovanje u ostvarivanju Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jačanje gospodarskog razvoja grada Ploča, ali i doline Neretve, stvaranje dinamične i pozitivne poduzetničke klime, privlačenje poduzetnih i kvalificiranih stručnjaka te posljedično smanjenje nezaposlenosti.

image
Ante Šunjić

„Kao poduzetnički inkubator prije svega smo okrenuti „mladim“poduzetnicima, onima koji djeluju do 3 godine u uslužnim djelatnostima i do 5 godina u proizvodnim djelatnostima.

Tako svi naši stanari, tj. korisnici inkubacijskih prostora ostvaruju pravo na iznimno velikodušno sufinanciranje najma poslovnog prostora te korištenje različitih pratećih poslovnih i intelektualnih usluga. Između ostalih to su besplatne savjetodavne usluge, analiza potreba i izbor optimalnog modela financiranja projekta, individualne konzultacije od strane poduzetničko potporne institucije, marketing na stranicama inkubatora i Centra za poduzetništvo DNŽ, pokriće troška režija, besplatno korištenje dvorana za sastanke i multimedijalne opreme. Zapravo, sve skupa predstavlja jedan snažan vjetar u leđa mladim poduzetnicima u prvim godinama poslovanja. Obzirom da poslovne prostore nudimo u najam posljednje 4 godine, već sada imamo primjere poduzetnika koji su koristili maksimalne subvencije inkubatora, izgradili se u sigurne gospodarstvenike i pronašli svoje mjesto na tržištu. Najveći ponos osjetimo upravo kada vidimo uspješan biznis proistekao iz naše poslovne zgrade. Tim je ponos veći jer projekt Poduzetničkog inkubatora Ploče ostvaruje svoje pune učinke, svi naši prostorni kapaciteti su u kontinuitetu zauzeti što donosi svijest o sada već itekako pristojnom broju poduzetnika koji su svoje prve korake napravili upravo kod nas, a nastavit će koračati uspješno po isteku inkubacijskog razdoblja.“

image
Ante Šunjić

Ostvarili certifikat najviše razine 5

Poduzetnici u poduzetničkom inkubatoru osim neophodnog prostora za rad, stječu potrebna znanja o efektivnom i efikasnom upravljanju poduzećem, imaju brz i lak pristup informacijama o mogućnostima razvoja i pružanju visokokvalitetnih poslovnih usluga.

„Svakodnevno potičemo promjene poslovanja tvrtki i obrta kroz dodatnu edukaciju, savjetovanje i informiranje. Od početka djelovanja inkubatora u njemu je održano preko stotinu predavanja koje je pohađalo više tisuća polaznika, što poduzetnika u fazi rasta i razvoja, što onih koji će to tek postati. Radionice se održavaju na različite teme, od

financija, izvora financiranja i naplate potraživanja, do digitalnog marketinga, pravnih okvira poslovanja, uspješne prodaje i pozicioniranja.

I sama sam prošla niz tih edukacija upravo u cilju standardiziranja pružanja usluga od strane PPIeva na području cijele Hrvatske. Koliko je Centar za poduzetništvo uspješan u navedenome govori i sama činjenica da smo ostvarili certifikat najviše razine 5, kojim se dokazuje maksimalna usklađenost poduzetničko potporne institucije s definiranim standardiziranim uslugama u vidu održanih edukacija i individualnih savjetovanja za poduzetnike. Ovaj certifikat kruna je rada Centra i inkubatora kojima upravlja. Kao jedina certificirana poduzetničko potporna institucija na području Dubrovačko-neretvanske županije nastavljamo svoje djelovanje upravo s istim ciljem.“

image
Ante Šunjić

„Jedna od naših osnovnih djelatnosti je i izrada investicijskih studija te potpuno besplatno savjetovanje i izrada poslovnih planova u svrhu samozapošljavanja. Upravo uz našu pomoć veliki broj poduzetnika s područja grada Ploča, cijele doline Neretve, ali i šire, povukao je bespovratna sredstva i pokrenuo vlastito poslovanje. Za vrijeme trajanja mjere, pritisak polaznika zna biti iznimno velik, vremena je ponekad malo, a želja da se svima maksimalno pomogne je velika. Ponekad zna biti poprilično iscrpljujuće, ali svaki umor „pada u vodu“ kada dobijete pozitivnu povratnu informaciju. Onda krenemo još više, još jače i još uspješnije.“

Od devet korisnika  čak je 8 žena

Poduzetnički inkubator Ploče ostvaruje interakciju sa svim školama s područja Neretve i šire, brojnim udrugama i organizacijama.

„Upravo nedavno smo ruku suradnje dali zajednici poduzetnih žena Be your own boss kada se u našim prostorijama organizirao Božićni sajam. Nastojimo snažno podupirati žensko poduzetništvo. Žene sve češće pokreću i vode vlastite biznise. Istražuju nova tržišta, dobro su informirane o biznisu za koji se pripremaju i koriste različite fondove i potpore koji su im na raspolaganju. Žene poduzetnice u pravilu ulaze u manje financijske pothvate, preuzimaju nešto manji rizik, ali radna mjesta koja otvaraju su zato trajnija i stabilnija. Od devet korisnika inkubacijskih prostora Poduzetničkog inkubatora Ploče, čak je 8 žena.

Ove godine smo osnažili i suradnju sa učenicima srednjih škola poduzetnog duha, pa su nas tako u nekoliko navrata posjetili učenici Srednje škole Fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča, učenici Srednje škole Vela Luka koji su u suradnji sa Poduzetničkim inkubatorom Vela Luka aktivno sudjelovali na radionici „Razmišljaj kreativno, pričaj uvjerljivo“. A naši vjerni posjetitelji su i studenti Sveučilišta u Dubrovniku koji posjećuju inkubator kao dio izvođenja terenske nastave.

image
Ante Šunjić

Kako biste postali korisnik inkubacijskih prostora potrebno je ispuniti određene administrativne kriterije i kriterije za procjenu tržišnog potencijala.

„Postoje kriteriji prihvatljivosti kandidata definirani na osnovu misije i vizije Centra za poduzetništvo DNŽ. Kandidat obavezno mora biti registriran na području DNŽ, biti 51 posto i više u vlasništvu državljanja RH, imati minimalno jednog zaposlenog na puno radno vrijeme, ne smije imati dugovanja prema državi i zaposlenicima. Tu su i određena

ograničenja u odnosu na već ostvarene de minimis potpore, ali i vrstu djelatnosti kojima se kandidati žele baviti u poduzetničkom inkubatoru. Bitno je naglasiti da su neprihvatljive djelatnosti koje ometaju rad djelatnosti ostalih korisnika inkubacijskih prostora, ali i točno definirane djelatnosti kao što su proizvodnja alkohola, cigareta, oružja, djelatnost kladionica i slično te svih onih koje su protivne zakonu, moralu društva ili čije obavljanje ruši ugled Dubrovačko-neretvanske županije.

Svi zainteresirani nam se uvijek mogu obratiti. Otvoreni smo za sve njihove upite.”

Trenutni korisnici Poduzetničkog inkubatora Ploče su Studio MaštaNora, Lju&Me photography, Tabu, Beauty by Paola, Mila Drogerie, Mystic beauty by Petra, OPG Marla, Happy Citrus i Okusi Naronije.

image
Ante Šunjić

„Naši korisnici su bili i Pinataland Dalmacija i Varela d.o.o. Svi oni su pozitivno odgovorili na postavljene kriterije ili su jednostavno bili brži u odnosu na ostale prijavljene. Bitno je za naglasiti da prednost pri ostvarivanju prava na inkubacijske djelatnosti uz posjedovanje svih prethodnih uvjeta prihvatljivosti, imaju deficitarne djelatnosti, inovatori, žene poduzetnice i poduzetnici sa invaliditetom.

Predivno je vidjeti svu tu međusobnu potporu i prijateljstvo koje se stvorilo između naših korisnika. Voljeli bismo ih sve zadržati, ali onda ipak ne bismo radili u cilju projekta, a to je pomaganje mladim i tek osnovanim tvrtkama i obrtima. Radujemo se svima njima.

Radosno ulazimo i u 2024. godinu, sa brojnim planovima i aktivnostima usmjerenima ka razvoju poduzetništva u našoj županiji, usvajanju dobrih poduzetničkih praksi i dugoročno održivih poslovnih modela.“

image
Ante Šunjić
image
Ante Šunjić
02. svibanj 2024 15:32