StoryEditorOCM
NeretvaU NAŠOJ ŽUPANIJI

Pronašli smo tržnicu na kojoj nema inflacije: mrkva i kupus koštaju tri kune, krumpir četiri, blitva osam... Čak se i jabuke mogu pronaći po pet kuna za kilogram

Piše Stanislav Soldo
19. siječnja 2022. - 14:51

Na veletržnici u Metkoviću dobra je ponuda voća i povrća, ali gužve nema. Otkako su u dolini Neretve otvoreni veliki trgovački centri, građani tamo kupuju voće i povrće, pa zaobilaze prodajni prostor na otvorenom.

No, ima i onih koji se vraćaju poglavito u korona krizi, jer žele kupiti kvalitetnije proizvode, a "na veliko" je to onda i jeftinije.

Cijene su uglavnom pristupačne. Jabuka sorte idared je 5 kuna po kilogramu, pa do najskuplje 9 kuna. Tu su sorte goldena i granny smith i pink.

Jabuka gala prodaje se po cijeni od 6,50 kuna za kilogram. Prodavači kažu da je upravo ta sorta hit među jabukama i za nju ima najviše zainteresiranih kupaca.

Riječ je o izuzetno atraktivnoj sorti jabuke, upadljive crvene boje sa žutim šarama. Plodovi su srednje krupni, ni veliki ni premali zbog čega je ljudi dosta kupuju. Premda ima i onih koji vole tradicionalne naše žute ili crvene plodove.

Za kilogram krušaka tremba izdvojiti od 10 do 12 kuna. Uglavnom je riječ o uvozoj robi, jer u dolini Neretve nema značajnijih nasada pod tom voćkom.

Kivi je uglavnom domaći i njegova cijena je pet do sedam kuna. Sezona mandarina je na izmaku pa se na veletržnici mogu naći tek sporadično po cijeni koja sada iznosi od dvije do četiri kune. Klementine su prodaju po osam ili devet kuna, a washingtonke između pet i šest kuna za kilogram.

Naranča je od šest do osam kuna. Sorta navel je najskuplja.

Limun je već odavno na cijeni od 12 do 13 kuna i to sorta meer (tanke kore), dok je lisbon oko 10 kuna po kilogramu, a grejp po 8 kuna. Među limunima ima nešto domaćeg koji je pri samom kraju sezone te uvoznog iz Turske koji je jeftiniji.

Banane kao najznačajnije uvozno voće su po cijeni od 9 kuna.

Zimski uvjeti su poprilično ograničili ponudu povrća. Među povrćem u ovom dobu godine dominiraju kupusnjače.

Kupus zeleni je oko tri kune, crveni - radič 2,5 kune. Kilogram kelja košta od četiri do pet kuna, dok se cvjetača nudi po pet kuna.

Kako su nam kazali prodavači, kupus je domaći, s neretvanskih polja. Ima ga dovoljno budući da još nije bilo jake zime. Mrkva je također domaća i prodaje se po cijeni od oko tri kune za kilogram.

Dobra je ponuda i svih vrsta salate uzgojene u domaćim plastenicima. Poprilično blaga zima išla je na ruku i plasteničarima, poglavito onima koji nemaju razvijen sustav grijanja.

Među salatama dominiraju puterica i kristalka koje se prodaju po cijeni od pet do šest kuna za kilogram.

U ponudi su i suhe smokve po cijeni od 35 kuna za veće količine do 40 kuna za kilogram na malo. Jezgra oraha nudi se po cijeni od 75 do 80 kuna, badem domaći je 75 kuna, a uvozni 70 kuna, leća je 18 do 20 kuna.

Suhi grah (fažol) bijeli i šareni se može naći po cijeni od 18 do 20 kuna po kilogramu. Uglavnom se radi o uvoznom jer u dolini Neretve nema proizvodnje te grahorice. Uglavnom se sadi grah za mahunu koja se sezonski prodaje te nema uvjeta za sušenje.

Krumpir košta od tri i pol do četiri kune. Nema domaćeg neretvanskog, jer sadnja krumpira nije zastupljena u ovdašnjoj poljoprivredi. Uglavnom je to lički krumpir, ali ima i uvoznoga.

- Blitva i špinat dolaze s neretvanskih polja - otkrivaju nam prodavači i njihova cijena je od 8 do 10 kuna, ovisno o kvaliteti.

Češnjak je 30 kuna po kilogramu na malo ili 22 kune za veću količinu. Crveni luk uvozni je 4,5 kune, a domaći "pogačar" je deset kuna. Peršin se prodaje po 10 kuna.

- Ponuda na veletržnici je dobra, ali nema kupaca. Uglavnom je tako u zimskom razdoblju.

Najveći promet ostvarujemo kada je sezona berbe mandarina - rekli su nam prodavači.

20. travanj 2024 01:44