StoryEditorOCM
NeretvaNOVA MILIJUNSKA ULAGANJA

U Opuzenu potpisani ugovori za izgradnju vodoopskrbnih sustava i sustava javne odvodnje vrijedni 158 milijuna kuna

Piše Ante Šunjić
29. svibnja 2020. - 17:36
U Opuzenu su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, saborskog zastupnika Branka Bačića, dubrovačko-neretvanskoga župana Nikole Dobroslavića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, te brojnih gradonačelnika i načelnika iz Dubrovačko-neretvanske županije, potpisani ugovori o izgradnji vodoopskrbnih sustava i izgradnji sustava javne odvodnje na području Dubrovačko – neretvanske županije.

Potpisano je devet ugovora koja obuhvaćaju mjesta: Kula Norinska, Ston, Opuzen, Slivno, Lopud, Mljet, Gruda i Orebić. Ukupna vrijednost projekata iznosi 158 milijuna kuna bez PDV-a dok su ulaganja Hrvatskih voda u iznosu većem od 135 milijuna kuna.

Gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević nije krio zadovoljstvo zbog nastavka kapitalnih investicija, čijim će završetkom 98 posto gradskoga područja u Opuzenu biti pokriveno kanalizacijskom mrežom. Istaknuo je kako se na ovim projektima radi dugi niz godina, a posebno ga veseli činjenica da će Mala Neretva biti očišćena i koristit će se kao bazen za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković upoznao je prisutne sa važnošću pojedinih projekata, koji se, unatoč krizi uzrokovanoj korona virusom, nastavljaju zahvaljujući ministru Ćoriću i Hrvatskoj vladi. „U dolini Neretve trenutačno se u projekte u Opuzenu, ušću Neretve, Kominu i sl. investira oko 120 milijuna kuna, a ako uzmemo u obzir aglomeraciju Metković i Ploče, te druge projekte u Županiji, govorimo o iznosu od gotovo milijardu kuna“, rekao je Đuroković.

O potrebi navodnjavanja poljoprivrednih površina u neretvanskoj dolini i zaštiti od zaslanjenja, govorio je župan Dobroslavić, dok je Branko Bačić podsjetio kako se  u realizaciju projekata na ovom području počelo još prije 14 godina. Najavio je i skori početak projekta aglomeracije Dubrovnik, vrijedan preko 900 milijuna kuna. Ministar Ćorić zahvalio se jedinicama lokalne samouprave koje su odradile sjajan posao na pripremi projektne dokumentacije, kao preduvjeta za realizaciju ovih kapitalnih projekata, čijim će se završetkom osigurati vodoopskrba i odvodnja za sve.

U 2020. godini Hrvatske vode su za izgradnju sustava vodoopskrbe i sustava javne odvodnje navedenih područja osigurale 31 milijun kuna.
16. travanj 2024 13:46