StoryEditorOCM
NeretvaPRIJEVREMENI IZBORI?

Vladajući u rasulu, pločanska oporba ne želi sudjelovati u ‘neviđenom cirkusu‘!

Piše Ante Šunjić
14. svibnja 2020. - 10:07
Predsjednik Vijeća Niko Orepić razmišlja o okupljanju vijećnika i održavanju sjednice u prostoru Doma kultureAnte Šunjić
Niti treći pokušaj održavanja sjednice Gradskoga vijeća Grada Ploča nije urodio plodom, pa, s obzirom da se nešto slično nije dogodilo, možemo reći da se radi o drami koja na političkoj sceni u Pločama traje još od ožujka. Umjesto da na elektroničkim sjednicama donose odluke o radu gradonačelnika u drugoj polovici prošle godine, o donošenju novoga Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, o izvršenju proračuna Grada Ploča za prošlu godinu, o gospodarskim mjerama za ublažavanje posljedica djelovanja korona virusa i drugim temama, gradski vijećnici nisu u stanju ni usvojiti dnevni red.
 

Nije izglasan


Podsjetimo, u Pločama je na vlasti koalicija SDP-a, NL Niko Orepić, HSS-a i Pločanske stranke koja u Vijeću ima devet od ukupno 17 vijećnika. Prvi put zapelo je oko proširenja dnevnog reda i to među vijećnicima vladajuće koalicije, jer je SDP-ov vijećnik Milenko Karić predložio da naknada za rad članovima Gradskog vijeća iznosi jednu kunu. Sve to u svjetlu novonastale situacije s pandemijom, a to bi se odnosilo i na sudjelovanje u radu radnih tijela Vijeća, kao i na naknade za rad članovima Upravnih vijeća javnih ustanova u vlasništvu Grada Ploča za koje je predloženo da također iznose jednu kunu mjesečno. Predsjednik Vijeća Niko Orepić nije u dnevni red uvrstio Karićeve prijedloge, smatrajući ih nedovoljno obrazloženima, a za jedan dio je ustvrdio da imaju nezakonitu osnovu, nakon čega je prozvan da se u ovakvoj teškoj krizi nije spreman odreći novčanih naknada. Svoje prijedloge za ublažavanje posljedica za gospodarstvo zbog COVID-a 19 imala je i oporbena koalicija HDZ-HSLS, koja u Gradskom vijeću ima sedmero vijećnika, ali u drugom pokušaju održavanja elektroničke sjednice nisu uvršteni u dnevni red. Tad se devetero vijećnika, niti nakon dva produljenja za glasovanje, nije izjasnilo, pa je Orepić zaključio da predloženi Dnevni red „nije ni izglasan“. U trećem pokušaju vijećnici iz HDZ-a i HSLS-a, kao i Nikolina Burić Visković (NL Dalibor Žderić), Ivana Miličević (NL Niko Orepić) i Zoran Bule (Pločanska stranka) nisu se odazvali prozivci. To je učinilo petero vijećnika SDP-a, Niko Orepić i Zdenko Mateljak (HSS), nedovoljno za kvorum.
 

#SjednicaSramote


Zbog svega se priopćenjem oglasila koalicija HDZ-HSLS, koja vladajuće optužuje za novonastalu situaciju. -Kontinuirani sukobi nositelja gradske vlasti predvođene SDP-om eksalirali kad je građanima najpotrebnije! Poruka koju pločanska vladajuća koalicija šalje građanima i poduzetnicima u Pločama koji su pogođeni koronakrizom jest kako na njih ne mogu računati! Dok su država i drugi gradovi još u ožujku donijeli mjere za ublažavanje posljedica korona virusa COVID-19 na gospodarstvo i građane, pločanska gradska vlast nije u stanju postići dogovor i mjesecima odgađa donošenje odluka. Grad Ploče i nakon treće neodržane sjednice Gradskog vijeća ostaje paraliziran sukobima pojedinaca i talac onih koji u nesposobnosti organiziranja transparentnog sastanka gradskih vijećnika, jedino što znaju je isplatiti sebi naknadu za još jednu #SjednicuSramote. Svi naši prijedlozi u cilju uspješnog održavanja sjednica su odbačeni, stoga odbijamo sudjelovati u neviđenom cirkusu i biti taoci odnosa vladajuće koalicije. Još jednom apeliramo na vladajuće da stave svoje sukobe sa strane u interesu građana! - stoji u priopćenju oporbene koalicije. A predsjednik Gradskog vijeća, s obzirom na popuštanje mjera, sada razmišlja o okupljanju vijećnika i održavanju sjednice u prostoru Doma kulture, u kojem postoje uvjeti za potrebnu socijalnu distancu.
20. travanj 2024 02:04