StoryEditorOCM
PelješacONLINE KONFERENCIJA |

DESTINACIJA NAPOLEON Biciklom po Pelješcu

Piše dv
27. svibnja 2020. - 10:37
Na online konferenciji Europske federacije napoleonskih gradova sudjelovali su i predstavnici Orebića, Brela, Milne, Malog Lošinja, Petrinje i Klisa, hrvatskih članova Europske federacije. Cilj konferencije je Razmjena znanja i iskustava s posebnim naglaskom na brendiranje te prijavu na projekte Europske Unije bili su cilj konferencije kojoj su prisustvovali Charles Bonaparte, predsjednik Kulturne rute Destination Napoleon inače praunuk slavnog vojskovođe Napoleona Bonapartea, Eleonora Berti sa Sveučilišta Bolonga te manager rute Jacques Mattei.

Govornici iz Hrvatske bili su Tatjana Horvatić ispred Ministarstva kulture, Mislav Kovač ispred Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, prof Josip Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti inače veliki poznavatelji Napoleonskog razdoblja u Hrvatskoj, Kristina Nuić Prka iz Udruge turističkih vodiča te predstavnici šest gradova i općina, članova Destinacije Napoleon.

Podsjetimo, Općini Orebić i Trpanj odobren je projekt uređenja biciklističkih staza poluotoka Pelješca. Projekt obuhvaća uređenje 40,7 km brdsko biciklističkih staza za bicikliranje i pješačenje kroz vinograde i maslinike poluotoka Pelješca te četiri vidikovca s pripadajućom signalizacijom. Planirane staze prate postojeće uređene i neuređene stare staze na poluotoku Pelješcu a atraktivne su jer prolaze kroz vinograde svjetski poznatog Plavca malog te kroz pelješke maslinike. Veliki dio ovih puteva izgrađen je još za vrijeme Napoleona, te se sukladno tome otvara prostor za mapiranje navedene rute kao kulturne rute Napoleonskog puta.

Spomenimo, Federacija je osnovana 2004. godine u Ajacciou (Francuska) te broji više od 50 članova odnosno gradova diljem Europe. Zanimljivo je da je u Hrvatskoj prva godišnja skupština Federacije napoleonskih gradova održana u Orebiću. Naime, Napoleon je vladao Dalmacijom od 1806. do 1814. godine te je jedno od najvrijednijih svjedočanstava Napoleonove vlasti na južnodalmatinskom području Napoleonova cesta koja se proteže područjem poluotoka Pelješca od Stona do Orebića i dužine je 61.364 metara. Upravo su zbog toga Orebić na Pelješcu i Dubrovačko-neretvanska županija odabrani za domaćina Međunarodne konferencije „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“, koja se održala od 20. do 23. listopada 2016. godine.
16. travanj 2024 11:55