StoryEditorOCM
PelješacPRVE RADARSKE SNIMKE IZ DALMACIJE OČEKUJU SE U 2021. GODINI

DHMZ prezentirao projekt postavljanja radara na Pelješcu

Piše Dalmacija Danas
Foto: Dalmacija Danas
28. studenog 2019. - 10:34
Malo tko još ne zna da je Dalmacija jedini dio EU koji nije pokriven mjerenjem meteoroloških radara. Zbog toga pati domaća meteorologija jer je upravo radar nezamjenjivi instrument u detektiranju aktualnih vremenskih prilika koje osobito u Dalmaciji znaju biti ekstremne.

Nakon nekoliko desetljeća potpunog ignoriranja ove problematike od strane države, DHMZ krenuo je s projektom METMONIC kojim su osigurana europska sredstva za nabavku novih meteoroloških radara bu Hrvatskoj od kojih će se čak tri postaviti na Jadranu. U srijedu navečer na Pelješcu u mjestu Putnikovići, DHMZ održao je edukaciju o tome jesu li meteorološki radari štetni za ljudsko zdravlje, a u isto vrijeme građani su stručnjacima mogli postaviti bilo koje pitanje vezano uz meteorološke radare.

Tim povodom porazgovarali smo s voditeljicom Metmonic projekta, meteorologinjom DHMZ-a, dr. sc. Natašom Strelec Mahović. U Natašu, predavanje je održao i mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan. 1 od 10 – Održali smo predavanje za zainteresiranu javnost u naselju Putniković na Pelješcu vezano uz postavljanje novog radara na Uljenju – kazala nam je uvodno voditeljica Metmonic projekta. Ovo je druga prezentacija postavljanja radara na jugu Dalmacije. – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji održali smo niz sastanaka s predstavnicima gradova i općina. Projekt je također predstavljen vijećnicima Županijske skupštine. Nakon toga, na zahtjev Općine održali smo večerašnje predavanje. Mala općina, velik odaziv U DHMZ-u smatraju da je predavanje bilo uspješno. – Bez obzira na južinu, stiglo je 50-ak ljudi, što je popriličan broj za jednu ovako malu općinu. Pozvani su i ljudi koji gravitiraju području na kojima se planira postaviti meteorološki radar. Putnikovići su izabrani kao lokacija jer se vrh Uljenje najbolje vidi iz mjesta.

Predavanje je bilo dobro bez obzira na to što je bilo nekoliko provokativnih pitanja. Međutim većina pitanja je bila konstruktivna i dojma sam da su mještani nešto naučili o radarskim mjerenjima. Vjerujem da je stanovnicima pojašnjeno da radarska mjerenja neće utjecati na zdravlje ljudi. Prvi radar kod Zadra Strelec Mahović otkrila nam je dinamiku postavljanja na radaru. – Dinamika projekta prije svega će ovisiti o postupcima javne nabave. Mogu najaviti da se u četvrtak otvaraju javne nabave za meteorološke radare i tada ćemo doznati koji su radari ponuđeni te vidjeti koja je ponuda najpovoljnija uz zadovoljavanje svih postavljenih uvjeta. Nakon toga ćemo raspisati natječaj za izvođenje građevinskih radova na tornjevima. Vjerujem da će se sami radari na postavljene lokacije postavljati u drugoj polovini 2020. Svi radari na Jadranu trebali bi biti na funkciji 2021. Zasad je najdalje otišao radar na Debeljak kod Zadra koji je već u procesu ishođenja građevinske dozvole. Za radare u Istri i na Pelješcu smo još u postupku dobivanja uvjeta gradnje za izradu glavnog projekta i tek tada ćemo krenuti u ishođenje građevinske dozvole – kazala je Strelec Mahović za Dalmacija Danas dodavši da bi zadarski radar u funkciji mogao biti u funkciji do proljeće 2021.

ako zvuči kao znanstvena fantastika čini se da nam se zaista bliži dan kada će Dalmacija dobiti moderne i kvalitetne radare što će biti ogroman iskorak za domaću meteorologiju. Nakon toga i Dalmacija će imati preciznije prognoze kakve danas, primjerice, ima Zagreb, piše Dalmacija Danas.
18. travanj 2024 03:01