StoryEditorOCM
PrimorjeSIĐ - UKUSNI ZALOGAJI JANJETINE

FOTOGALERIJA U Slano na jednu vrlo traženu deliciju...

Piše DV
FOTO: Branka Mumalo/HANZA
2. kolovoza 2019. - 20:43
U franjevačkim crkvama diljem Dubrovačke biskupije danas se slavi blagdan Gospe od Anđela, odnosno Porcijunkule, a franjevačka crkva svetog Jeronima u Slanom, u Dubrovačkom primorju, jedno je od najpoznatijih hodočasničkih mjesta na ovaj blagdan.

Dubrovačka biskupija pojašnjava kako je za ovu svetkovinu vezan dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta, kada u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Oprost mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć, ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku ili župnu crkvu i izmole Vjerovanje i Oče naš, te izmole jednu molitvu na nakanu Svetog Oca.

Franjevačka svetkovina, Gospa od anđela (Blažena Djevica Marija Anđeoska, Porcijunkula) vezana je uz obraćenje svetog Franje Asiškog, koje se dogodilo na taj dan 1208. u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, poznatoj pod imenom Porcijunkula, navode iz Biskupije. Ta crkvica postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika, svojevrsna kolijevka franjevaštva, u kojoj je Franjo osnovao Red Male braće (Ordo Fratrum Minorum).

U Slanome je danas narodno slavlje, Siđ, koje je svoj naziv dobilo po Asizu. Pripreme i čašćenje počelo je punom parom što je vidljivo u fotogaleriji Branke Mumalo. Kažu, kilogram janjetine cijeni se oko 180 kuna, pa tko voli, nek' izvoli.
18. travanj 2024 17:24