StoryEditorOCM
PrimorjeU SLANOME SVEČANO OTVORENA ZAVIČAJNA KUĆA DUBROVAČKOG PRIMORJA

NIKOLA KNEŽIĆ Zavičajna kuća će posjetiteljima prikazati sve ono što je Dubrovačko primorje bilo kroz povijest

Piše Dube Marjanović Ladašić
30. siječnja 2020. - 10:59
Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, novo centralno mjesto okupljanja, edukacija, kulturnih manifestacija za sve žitelje Županije i goste iz cijeloga svijeta, svečano je otvorena jučer u Slanome. Povodom otvaranja za Dubrovački vjesnik izjavu je dao načelnik Općine Dubrovačko primorje, Nikola Knežić.

- Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja u Slanome dio je velikog projekta Županije i DUNEA-e koji se provodi na 12 lokacija u županiji. Mi smo jedan od većih zahvata. Investicija je osam milijuna kuna, a više od 80 posto bespovratna su sredstva EU fondova.

- Zavičajna kuća na jednom mjestu okuplja i izlaže u vidu etnografske zbirke sve ono što predstavlja Dubrovačko primorje kroz povijest, a to su narodne nošnje, nakiti, alati, bogata baština za vrijeme Dubrovačke Republike s naglaskom na brodogradnju koja se obavljala u Slanome, makete brodova... Tu je kulturna, povijesna, etnografska zbirka koja će i strancima, ali i domaćima i djeci prikazati Dubrovačko primorje kroz povijest, ne samo u vidu artefakta koji su izloženi, nego i digitalnim aplikacijama koje putem audio-vizualnih scenarija prikazuju linđo, alate, penganje jaja, izradu slastica, graditeljsku baštinu, kulturna dobra itd. - istaknuo je Knežić, te dodao da će se ulaz plaćati, a karta je vjerojatno koštati 30-tak kuna u vrijeme turističke sezone. (DML)

Vezane vijesti

FOTO: Otvorena Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja
18. travanj 2024 02:49