StoryEditorOCM
ForumIZGLASAN LEX AGROKOR

Vlada u posljednji trenutak u Sabor uputila tri amandmana - tko prvi kreditira Agrokor, prvi je u redu za naplatu

Piše JL
6. travnja 2017. - 15:51
sabor14-060419.JPG

13:38 'Stvorena je sigurnosna mreža za gospodarstvo Hrvatske i mislim da je to iznimno važna odluka. Način na koji su zastupnici raspravljali je politikanski.

Mi smo jučer cijeli dan pratili raspravu i stup ovog zakona je to da povjerenik može uzeti najam kako bi isplatio dobavljače. Tu najstariju tražbinu današnji amandman dodatno pojašnjava. Ovo što Bernardić spšominje šume, polja, potoke... pa to je po Ustavu vlasništvo RH, kazala je Martina Dalić.

'Mogu reći da smo u pripremi Zakona vodili računa da poštuje sva ustavna načela i načela EU. Ne vidim nikakvih problema', kazala je Dalić.

13:31 S 83 glasa ZA, 2 suzdržana i 46 protiv Zakon je prihvaćen.

13:18  Stanka je završila, očekuje se nastavak sjednice. Davor Bernardić objasnio je razloge stanke. 'Ovo je presedan. S ovom HDZ-ovom flekicom pokušavate uzeti šume, farme, polja hrvatskom narodu. Predložili smo vam rješenje kako osigurati likvidnost, a vi niste pristali na to. Danas u 5 do 12 vi predlažete nove amandmane i sada će se po stranačkoj stezi glasovati za to. Kompletnu odgovornost Vlade stavili ste u ruke HDZ-a. To je strašno!'

13:15 Na korak do glasovanja o predloženom Zakonu o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za državu, Hrvatski sabor odredio je stanku, jer su tako tražila tri kluba – SDP-ov, HNS-ov i HDZ-ov.

Prihvaćenim amandmanima, u bitnom je dijelu izmijenjen sadržaj zakona, pa Klub SDP traži stanku kako bi se konzultirali o glasovanju, rekao je Arsen Bauk, nakon što su Vlada, a potom i saborska većina prihvatili tri amandmana HDZ-a i jedan, od šest, koliko ih je podnio Klub HNS/HSU-a.

Zahtjevu za stankom priključili su se i Milorad Batinić (HNS) i Branko Bačić (HDZ) koji je najavio da će HDZ dodatno obrazložiti amandmane koje su podnijeli.

Kako je završeno izjašnjavanje o amandmanima, Saboru predstoji glasovanje, odnosno donošenje 'lex Agrokor'.

13:13 Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj poručio je u četvrtak kako će podržati Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se pokušala zaštiti radna mjesta, ali će također inzistirati na odgovornosti onih koji su dozvolili da Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pogoduju gazdama, a protiv interesa naroda.

"Situacija u kojoj se hrvatsko gospodarstvo nalazi je zbog pogodovanja Hanfe i HNB-a, a sve je propisano Zakonom o Vijeću o financijskoj stabilnosti. To se vijeće sastoji od 10 članova – četiri predstavnika HNB-a, dva predstavnika Hanfe, dva predstavnika Ministarstva financija i dva predstavnika državne Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka", istaknuo je Bulj nakon stanke koju je u Saboru zatražio uoči glasovanja o 'lex Agrokor'.

Najznačajniji zadaci Vijeća su, podsjetio je, razmatranje sistemskih rizika, a osobito ako nastanu krizne situacija, izdavanje upozorenja i preporuka vezanih uz rizike i stabilnost. Vijećem rukovodi guverner HNB-a u svojstvu predsjednika.

"Pitam HNB, Hanfu i Ministarstvo financija jesu li na svojim sastancima identificirali i razmatrali sistemski rizik Agrokora, a ako jesu što su odlučiili jer nisu izvijestili javnost i druga tijela. A, ako nisu onda ste radili u interesu gazda", prozivao je Bulj.

Pitao je i kako je moguće da banke i faktoring društva izdaju više od 10 milijardi mjenica bez pokrića, bez konkretne isporuke robe ili usluga.

"Zašto HNB svoje spoznaje o mjenicama Agrokora nije prijavio nadležnim i jel' ovo bio upad Agrokora u monetarni sustav? Zašto Hanfa nije nadzirala faktoring društva?", pitao se Bulj.

12:42 Vlada je prihvatila jedan od tri predložena amandmana. Ne prihvaća amandman broj dva HNS-a jer je suprotan velikom dijelu jučerašnje rasprave u kojem se daje velika uloga izvanrednom povjereniku. Vlada ne prihvaća ni amandman broj tri jer je temeljni cilj ovog zakona isplata dospjelih tražbina do otvaranja postupka. U zakonu je malim dobavljačima zagrantirano prvo mjesto u isplati.

12:41 Predsjedavajući Božo Petrov utvrdio je kako postoji kvorum, a prihvaćeni su i svi amandmani Odbora za gospodarstvo.

12:31 Određena je stanka od 10 minuta koju je tražio Miro Bulj zbog, kako je rekao, 'stanja u gospodarstvu koje su izazvali HNB i HANFA".

------------------------

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o dopuni Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji po hitnom postupku, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o takozvanom "lex Agrokoru".

Ono što je zanimljivo jest da će Vlada u zadnji trenutak amandmanima koje će uputiti u Hrvatski sabor ipak promijeniti neke bitne stavke u Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

Osim Vladinih amandmana, postojala je i mogućnost da te izmjene upute HDZ ili Most u saborskoj proceduri kasno poslijepodne jučer ili danas prijepodne. Ove informacije smo dobili jučer od povjerljivog izvora bliskog Vladi i rečeno nam je da će svakako biti realizirana, a potrebno je ipak napomenuti da do jučer u 19 sati ti amandmani još nisu bili upućeni u saborsku proceduru.

Glavna promjena odnosi se na stavak 3 članka 39 zakona kojom će se omogućiti da kreditor koji nakon aktivacije lex Agrokor kreditira koncern kako bi sustav mogao normalno funkcionirati ima pravo prvenstva u naplati svih potraživanja i u eventualnom stečajnom postupku ako ne uspije proces izvanredne uprave, odnosno ako ne rezultira nagodbom između vjerovnika. Prvotnim Vladinim prijedlogom takvo pravo prvenstva se odnosilo samo na period tijekom izvanredne uprave. Dakle, budući kreditor će biti zaštićen na najvišoj mogućoj razini, a to je bio uvjet, kako se doznaje, da se financijske institucije uključe u taj projekt ako do njega dođe. Navodno postoji više zainteresiranih banaka i institucija za takvo kreditiranje, ali su svi tražili dodatnu zakonsku zaštitu svojih potraživanja i Vlada im je odlučila izaći u susret.

Nadalje, jednako važna promjena odnosi se na dopunu članka 41 Zakona kojom se u stvari štite dobavljači Agrokora od ovrhe, jednako kao i tvrtke u sastavu Agrokora. Dakle, odredit će se da od dana otvaranja postupka izvanredne uprave do njegova završetka nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja, kao ni postupaka izvansudske naplate protiv dužnika i njegovih ovisnih i povezanih društava, ali i protiv dobavljača, odnosno osoba koje su jamci ili regresni dužnici za tražbine trećih osoba prema dužniku i njegovim ovisnim ili povezanim društvima.

To znači da će od blokade biti zaštićeni oni dobavljači koji su potpisivali tzv. regresne mjenice i zadužnice, a kojima su prodavali svoje potraživanja prema Agrokoru faktoring društvima ili bankama, ali su svejedno ostali jamci-platci u slučaju da prilikom aktiviranja takve zadužnice Agrokorove tvrtke na svom računu nemaju novca.

Treća promjena Zakona odnosi se, pak, na stavak 20 članka 43 kojim poduzeća koja sukladno nagodbi (koja će se eventualno među vjerovnicima postići tijekom postupka prinudne uprave) steknu dionice nekih Agrokorovih ili nekih drugih kompanija neće biti obvezna objaviti ponudu za preuzimanje, a što bi bila obvezna sukladno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

 

 

 

 

26. travanj 2024 14:59