StoryEditorOCM
ForumRIJEŠEN MISTERIJ BRUTALNO LIKVIDIRANOG MLADIĆA KOJI JE IZBODEN PRONAĐEN NA LIVADI

'Imamo osumnjičenoga, uskoro ga privodimo'

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Dušan Miljuš / JL
20. travnja 2017. - 21:15
ttt

NOVO

Na početku press konferencije govorio je Antun Čavčić

- Kao što je već poznato 16. travnja u 17.45 OKC dobio je dojavu da se na Av. Većeslava Holjevca kod kućnog broja 60 nalazi gotovo beživotno tijelo hrvatskog državljanina, piše Jutarnji list.

Upućena je Hitna pomoć i ophodnja. Na mjestu događaja zatekli su se vozač autobusa od pothodnika prema Velikoj Gorici, koji je pokušao reanimirati beživotno tijelo. Djelatnici Hitne pomoći konstatirali su da je imao od tri do pet udisaja u minuti. On je oko 20.45 sati preminuo. U tom trenutku nismo znali što imamo, ubojstvo ili što. Taj dan je padala kiša na mjestu događaja. Nismo našli gotovo ništa. Unatoč tome, proveden je očevid i pristupilo se obradi terena. U vrlo kratkom roku djelatnici sektora kriminalističke policije rekonstruirali su kretanje tada već identificirane osobe, hrvatskog državljanina rođenog 1988. godine. Utvrdili smo da je na prostoru Dugava proveo neko vrijeme u Ulici svetog Mateja i u kafićima na Vajdinu vijencu i nismo znali kako je došao na lokaciju.

Našli smo jedan videonadzor koji je pokazivao mjesto gdje je nađen, da je ušetao u kadar tog videa, da je čučnuo i legao na tu travnatu površinu. Nije se vidjelo nikoga u neposrednoj blizini. Gotovo da nismo imali ništa u tom trenutku. Kada smo kretanje i videonadzore na tom prostoru poskidali da bi vidjeli je li došao s ubodnom ranom u predjelu trbuha, pregledavali smo travnate površine. Ništa od toga nismo našli. Analizom i daljnjim pregledom snimki sa prve videokamere sa trgovine utvrdili smo da u trenutku kad ulazi u kadar se vide u pozadini svjetla autobusa. To nije bio autobus iz kojeg se vozač zaustavio, nego još jedan autobus koji bi morao svjedočiti njegovu dolasku. Utvrđivanjem tog drugog autobusa vidjeli smo događaj koji je bio povod i razlog cijele situacije iz koje smo vidjeli da se radi o ubojstvu - kazao je u uvodu presice Antun Čavčić.

Zagreb, 200417.
PUZ, Maticina 4.
Izvanredna press konferencija PUZ povodom rjesenja ubojstva u Slobostini.
Na fotografiji: Antun Cavcic, Zeljko Prsa, Drazen Diklic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Damir Krajač / CROPIX

Antun Čavčić, Željko Prša, Dražen Diklić

 

Riječ je zatim uzeo Željko Prša.

- Nakon što je drugi dan napravljena obdukcija znali smo da se radi o ubojstvu jer je obdukcija pokazala da je dobio ubodnu ranu predjelu trbuhu koja je presjekla trbušnu aortu. S takvom ozljedom gdje vanjskog krvarenja gotovo i nema mogućnost održavanja svijesti i života je nekoliko minuta. U startu se razmišljalo nakon što su prve informacije govorile da bi se radilo o sukobu sa njemu poznatom osobom da bi se moglo raditi o sukobu s totalno nepoznatom osobom s kojom se nije poznavao i nije ga ni vidio što se kasnije pokazalo točno. Nakon provedenog krminalističkog istraživanja koje je još u tijeku i koje će završiti sa prepratom osumnjičenika u dobi od 60 godina koji će biti prepraćen do 21 sat.

Taj prvi autobus koji polazi s pozicije pothodnik Glavnog kolovodra i kreće se prema Velikoj Gorici dolazi na stajalište u 17.45.

Oštećenik ulazi u autobus i na poziv vozača ne želi platiti kartu. Vozač ne želi voziti dalje dok ne plati kartu. Dolazi do verbalne prepirke, gdje pojedini putnici negoduju jer ne želi platiti kartu. U to se uključuje jedan putnik, a to je osumnjičenik i koji od Ante traži da izađe iz autobusa gdje se njih dvojica verbalno sukobljavaju te dolazi do naguravanja.

U tom naguravanju oni izlaze iz autobusa  i tom prilikom osumnjičenik iz džepa vadi nož tzv. skakavac, kojim zadaje jednu ubodnu radnu oštećeniku u predjelu trbuha. Ovaj ostaje na nogama. On se vraća u autobus i autobus odlazi dalje. Vraćamo se na snimku gdje on nekoliko minuta nakon prolaska autobusa ulazi u kadar i ruši se.

To je taj raspon od nekoliko minuta gdje vještaci kažu da je moguće biti na nogama još nekoliko minuta. To je cijela priča. Dolazi do sukoba dvije potpuno nepoznate osobe koje se sukobljavaju jer ovaj ne želi napustiti autobus, a ovaj drugi negoduje. Niti vozač niti putnici nisu primijetili što se događa jer se sve događa u djeliću sekunde i autobus nastavlja vožnju. Nakon što smo uspjeli identificirati osumnjčenika, uhićen je na području izvan PU zagrebačke, a danas su neke radnje provedene na području PU zagrebačke. Nož je osumnjičenik dragovoljno izručio prije pretrage na njegovoj adresi gdje stanuje u naselju između Novog Zagreba i Velike Gorice.

Izuzeli smo i odjeću u kojoj je bio odjeven. Slijedom toga i dokaznih radnji koje predstoje do kraja dana, smatramo da imamo relevantnu količinu dokaznog materijala na temelju kojih imamo dovojlno informacija da je počinio ovo kazneno djelo i osumnjičenik će do isteka zakonskog roka do 21 sat priveden pritvoskom nadzorniku. Mi ćemo nastaviti posao do kraja, odradit ćemo dokazne radnje koje nam predstoje, zatražiti i dodatna potrebita vještačenja.

Htio sam reći sljedeće. Izuzetno sam ponosan na sve službenike krim policije i policijske postaje koji su radili i prekovremeno. Izuzetna suradnja s državnim odvjetnikom u Velikoj Gorici i sve radnje koje smo tražili je prihvatiio. To samo pokazuje da u jednoj sinergiji i zajedničkom djelovanju policije i državnog odvjetnika se može razriješiti ovakvo kazneno djelo gdje poveznice između žrtve i oštećenika nema - kazao je Prša.

Završnu riječ imao je Dražen Diklić, županijski državni odvjetnik u Velikoj Gorici.

U ime Županijskog državnog odvjetništva mogu reći da smo od početka bili involvirani u istraživanje sumnjive smrti osobe za koju je ustanovljeno da se radi o hrvatskom državljaninu starom 28 godina.

Sukladno Zakonu o kaznenom postupku imamo instrumente koji daju legalitet i legitimitet određenim radnjama. Izdali smo više naloga za vještačenje i prepoznavanje osoba i mogu biti zadovoljan suradnjom s PU zagrebačkom. Bitno je da smo dobili rezultat, a to je naš cilj i svrha postojanja da zajedničkim naporima otkrijemo počinitelja kaznenog djela. Postoji osnovana sumnja da je 60-godišnji hrvatski državljani počinio kazneno djelo - zaključio je Diklić.

Nakon što je osumnjičenik pročitao u novinama da je mladić nađen smrtno ranjen, sjeo je na autobus i otputovao u Dalmaciju (policija nije odredila gdje pobliže), gdje je i uhićen. Vozač gradskog autobusa se navodno čak i zahvalio što se umiješao u sukob oko neplaćanja karte i neizlaženja iz vozlla, ali ni on ni nitko od putnika nije primijetio da je mladić koji nije želio platiti kartu uboden nožem. Osumnjičeni dosad nije evidentiran za kaznena djela.

-----------------------------

Policijska uprava zagrebačka sazvala je za četvrtak u 17 sati izvanrednu konferenciju za medije povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznenog djela ubojstva 16. travnja u Sloboštini.

Kako su priopćili iz policije, konferenciji će nazočiti županijski državni odvjetnik Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici Dražen Diklić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave zagrebačke Željko Prša i ovlašten za obavljanje poslova načelnika Sektora kriminalističke policije Antun Čavčić.

Podsjetimo, Antu Škembera, 29-godišnjaka iz Velike Gorice u nedjelju je oko 18 sati teško ozlijeđenog pronašla prolaznica na livadi u novozagrebačkom naselju Sloboština kraj jednog velikog trgovačkog centra i o tome odmah obavijestila policiju, preminuo je oko 21 sat iste noći u zagrebačkom KBC-u.

Prema nalazu obdukcije koji je dostavljen policiji, Ante Škember ipak nije smrtno ranjen odvijačem, kako se ranije sumnjalo, nego nožem, a navodno je svemu prethodila tučnjava u Sloboštini i, navodno, postoje i svjedoci koji su već ispitani na policiji.

Kako smo neslužbeno doznali, pokraj njega je, nakon što ga je našla prolaznica i to dojavila policiji, nađen ruksak i intenzivno se analizira sadržaj tog ruksaka, ali i tragovi na njemu.

Jedna od mogućnosti koja također nije isključena jest da je Škemberu smrtonosni ubod nožem zadan na nekom drugom mjestu i da je potom njegovo tijelo izbačeno na livadi nedaleko od trgovačkog centra Kaufland na Aveniji Većeslava Holjevca, gdje ga je oko 18 sati našla žena koja je prolazila automobilom i vidjela samo noge kako vire iz grmlja te je zaustavila svoj automobil.

Policija navodno ima neke tragove i provjerava i informacije vezane uz neke prijašnje događaje, ali još uvijek nema osumnjičenog za smrt mladića koji je u srijedu poslijepodne pokopan na groblju u Velikoj Gorici.

Na pogrebu ubijenog mladića bili su, među ostalim, i bivši premijer Nikica Valentić, Vinko Mioč, predsjednik Općinskoga kaznenog suda, te brojni prijatelji. Otac smrtno ranjenog mladića, 70-godišnji Ante Škember bio je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na koju dužnost je imenovan 12. listopada 2000. godine. U mirovinu je otišao 1. srpnja 2012. godine, a dobio je i nekoliko nagrada za svoj rad u Zavodu, piše Jutarnji list.

25. travanj 2024 11:38