StoryEditorOCM
ForumUŽIVO, VIDEO

Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora i napao Plenkovića!

Piše M. Ka., L.K., Hina
4. svibnja 2017. - 16:14
Saucha(1).JPG

 

 

14:12 - Molim vas da se ustanete i napustite stolicu na koju ste protivno zakonu i Ustavu zasjeli. HDZ nema parlamentarnu većinu! Molim vas udaljite se sa stolice - poručio je SDP-ov Peđa Grbin akademiku Reineru koji je uskočio na mjesto Bože Petrova nakon što je ovaj podnio ostavku - javlja Slobodna Dalmacija.

14:07 - Krizu vlasti izazvao je Andrej Plenković štiteći ministra za kojem je svakom jasno da je morao znati što se događalo u Agrokoru. On nema legitimitet da vodi Vladu jer nema podršku 76 zastupnika, on sada vodi hrvatsku Vladu.

Glasovanje o povjerenju ministru Mariću jedan je od najtužnijih dana u Hrvatskom Saboru, otvorilo se pitanje političke trgovine. Zbog zaštite digniteta Sabora podnosim ostavku na mjesto predsjednika Sabora. Vrijeme je za nove izbore! - poručio je Petrov sa saborske govornice!

13:30 - Oporba i Most danas su doživjeli politički poraz. Most je monstruoznim lažima pokušao destabilizirati Vladu i diskreditirati mene osobno. Nisu uspjeli. Sauchu nismo kupili, to je još jedna laž. Danas je propao opoziv Marića i to je jedino bitno, neću vam reći imam li većinu, to nije tema - poručio je Plenković na izvanrednom obraćanju medijima. OPŠIRNIJE OVDJE

12:45 - Arsen Bauk: Sauchu sam pokušao kontaktirati, ali nisam uspio. Čim je ušao u dvoranu, sve mi je bilo jasno... OPŠIRNIJE OVDJE

12:34 - Ono što sam najavio, to sam i napravio. Neću biti lopta između lijevog i desnog krila UDBA-e - poručio je Željko Glasnović koji je otkrio zašto je napustio sabornicu prilikom glasovanja. OPŠIRNIJE OVDJE

12:25 - Nitko na mene nije utjecao, ni HDZ ni SDP. Ja sam samostalni saborski zastupnik, odluku sam donio potpuno samostalno, i to jer ne vidim što bismo dobili novim izborima. Svjestan sam da ću razočarati neke ljudi i možda ostati bez prijatelja, moja politička karijera je ionako gotova - poručio je nakon glasovanja Tomislav Saucha. 

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

12:21 - Ovo je događaj bez presedana u Hrvatskoj. Petrov je s mjesta predsjednika Sabora zastupnicima dao 2 sata da dokažu kako netko ima parlamentarnu većinu. Trenutno se ne zna tko je većina, a tko manjina u hrvatskom parlamentu.

12:18 - Gordan Jandroković kaže da će inzistirati na glasanju o nepovjerenju Boži Petrovu. - Procedura počiva na kulturi ponašanja. Ovo je institucionalni teror i sada ćemo inzistirati na izglasavanju nepovjerenja Boži Petrovu. Mi imamo 79 potpisa. - kazao je Jandroković.

12:17 - Još jučer smo imali 77 zastupnika koji su bili za Marićevu smjenu, a danas se dvoje predomislilo, među njima i jedan koji je predlagatelj odluke o smjeni. HDZ očito opet radi svojim provjerenim metodama - poručio je Gordan Maras nakon drame u Saboru te dodao:

- Ali, pokazalo se da premijer nema parlamentarnu većinu i već danas bi trebao podnijeti ostavku!

12:07 - Rezultat glasovanja je 75-75, nije donesena odluka o razrješenju ministra Marića, presudio je glas Tomislava Sauche te nedolazak na glasovanje Željka Glasnovića. Petrov je ustvrdio kako nema parlamentarne većine te odredio stanku od 2 sata za pregovore!

12:00 - Tomislav Saucha glasovao je protiv smjene! 

11:59 - Milorad Pupovac glasovao je protiv smjene, baš kao i Furio Radin. Milanka Opačić glasovala je za.

11:50 - Krešo Beljak i svi zastupnici SDP-a za sada su glasovali za smjenu Marića, Bruna Esih stala je u svoju stranku i glasovala protiv. Željka Glasnovića nema u sabornici. Ivan Lovrinović glasovao je za smjenu, kao i IDS-ov Miletić.

11:49 - Počinje glasovanje o odluci o iskazivanju nepovjerenja ministru Zdravku Mariću. Svaki zastupnik će biti posebno prozvan i upitan da se izjasni

11:41 - Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci nije izglasan. Protiv je glasovala većina zastupnika HDZ-a na što je Petrov s podsmijehom komentirao: Zakon nije izglasan, čestitam vam.

11:25 - Nastavlja se glasovanje o drugim točkama dnevnog reda, čeka se glasovanje o povjerenju ministru Mariću.

11:24 - Nastavlja se s dogovorenim planom. Vjerovali ili ne, Sabor će upravo glasovati o izvješću o stanju prirode u Republici Hrvatskoj.

11:24 - Točka o raspuštanju Sabora neće se odmah uvrstiti u dnevni red, ali nakon što glasujemo o Mariću moći ćete to napraviti - pojasnio je Petrov.


11:20 - Kolega Petrov, molim vas, čuvajte dignitet predsjednika Sabora. Je li moguće da toliko želite tu funkciju!? Imate 79 potpisa za vaše razrješenje, stoje u vašoj ladici. Ako vam je toliko bitno da imate rotirke dok prelazite Neum, dajte se toga odreknite.

11:18 - Odluka o raspuštanju Sabora nije bila namijenjena silovanju procedure ili bilo čemu sličnom. Budući da se većina predstavnika klubova zastupnika pozvala na odluku od prošle godine kada je za raspuštanje prikupljeno 76 potpisa, mi ćemo zastupnicima dati mogućnost da daju potpise za raspuštanje, ako to žele, ali nakon glasovanja o povjerenju ministru financija.

- Uvrštavanje u dnevni red odluke o raspuštanje, uvjeravam javnost, neće se dogoditi bez većeg broja potpisa. Nakon glasovanja o Mariću odredit ćemo kratku pauzu u kojoj će se moći prikupiti potrebni potpisi za raspuštanje.

11:11 - Zlatko Hasanbegović kazao je kako ishod jednostavan.

- Ili će se pronaći nova većina, ili idemo u nove izbore. Mi se trebamo izjasniti o nekoliko različitih pitanja. Ja ni na koji način ne sudjelujem u konzultacijama. Svoje stajalište ću iznijeti kad vidim tko će činiti novu parlamentarnu većinu i koji će biti sastav nove Vlade. Ne mogu biti dio iste parlamentarne većine koju bi Vrdoljak, Pusić i ostali zastupnici HNS-a. To je oporbena inicijativa, ne mogu biti dio većine koju čine SDP i HNS – kazao je Hasanbegović.


11:08 - O čemu vijećaju? Po mom sudu, trenutno se odlučuje o tome mogu li institucije hrvatske države preživjeti ovu situaciju ili ne - izjavila je za RTL televiziju bivša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić.

11:06 - Čeka nas još jedan maratonski dan u Saboru. Predsjedništvo i dalje vijeća, a nakon što se zastupnici vrate u klupe svih 11 klubova imat će pravo na govor od 5 minuta. Do prve odluke proći će vjerojatno sati.

11:00 - Sastanak Predsjedništva Sabora još uvijek traje. Predstavnici klubova vijećaju iza zatvorenih vrata gotovo sat i pol. Dok su prije pola sat au sabornici bile prazne uglavnom klupe SDP-ovaca, dvorana je sada poluprazna. Očito su u tijeku pregovori i po hodnicima. Šuškanja govore kako niti HDZ niti SDP nemaju potrebnu većinu i sada se pokušava razriješiti pat-pozicija. Hrvatska je sve bliže prijevremenim izborima.

10:45 - HDZ-ov Josip Đakić kaže da njegova stranka ima 76 ruku za ostanak ministra Marića, ali i potvrđivanje Gordana Jandrokovića novim predsjednikom Sabora, javlja RTL.

10:25 - Zatražena stanka od pola sata sada već traje skoro pa duplo duže. Primjetno je kako u sabornici nedostaje veći broj zastupnika SDP-a, u tijeku su, očito, žustri pregovori.

10:05 - Dok se čeka nastavak sjednice Sabora, počela je i sjednica Vlade:

- Kolege iz MOST-a su bili prvi koji su digli ruke protiv nastavka povjerenja, i to ne može proći bez reakcije - poručio je Plenković koji je dodao i kako je ministar Marić izuzetno sposoban te neće dopustiti njegovo blaćenje.

09:49 - HNS traži da se prvo glasa o nepovjerenju Mariću, opozove Petrova, a onda da HDZ pokaže ima li većinu, javlja Jutarnji list.

Ne trebaju Hrvatskoj igrice. Ili će se pokazati jasna većina ili će se raspustiti Sabor. Taj koji želi raspustiti Sabor prije glasanja želi izbore. A to nije pristojno – kazao je Ivan Vrdoljak i dodao kako su svi zastupnici HNS-a tu.

09:31 - Predsjednik Sabora Božo Petrov predložio je uvrštavanje točke o raspuštanju Sabora u dnevni red na što su gotovo svi klubovi zastupnika zatražili stanku od pola sata.

09:29 - Prije saborske sjednice na kojoj će se glasati za opoziv Zdravka Marića Ivan Pernar kazao je kako nitko trenutno nema većinu u Saboru, javlja Jutarnji list.

- Svi iz Živog Zida će biti u sabornici, bit će i Lovrinović i Škibola.

- Upitno je kako će se ponašati nezavisni zastupnici poput Brune Esih, mislim da se ona neće pojaviti, drži lojtre HDZ-u.

- Trenutno većinu nema niti jedna strana. Od danas na dalje nema kvoruma za donošenje odluka i u svakom trenutku kvorum pada. Imamo manjinsku vladu i ova situacija će se raspetljati tek kad se SDP i HDZ dogovore oko raspuštanja sabora. HDZ nema većinu, ali ne postoji većina ni koja ih je rušila jer se neki boje da neće biti u novom sazivu Sabora.

09:20 - Tomislav Saucha ipak je stigao u Sabor, njegov glas danas bi mogao odlučiti o sudbini Vlade

9:00 - Smijenjeni Mostovi ministri vraćaju se u zastupničke klupe; Orepić, Dobrović i Kovačić opet u Saboru​

8:25 - Gdje je nestao Tomislav Saucha? Ne javlja se, nema ga u Saboru, a njegov glas bi mogao biti presudan za smjenu Marića; SDP-ovci se boje da je od HDZ-a dobio nemoralnu ponudu​

7:30 - Je li ovo prvi Plenkovićev poraz? Oporba skupila 77 ruku za Marićevu smjenu, očekuju nas novi izbori

7:00 - Oporba sastavila optužnicu u četiri točke: evo zbog čega ministar Marić mora otići iz Vlade

Hrvatski sabor danas će nastaviti rad glasovanjem o SDP-ovu prijedlogu za opoziv ministra financija Zdravka Marića.

Burna rasprava o opozivu Marića, podsjetimo trajala je u srijedu gotovo 17 sati,  a saborski zastupnici tom su nas prigodom 'počastili' još jednim cirkusom: svađama, patetičnim govorima, jeftinim politikanstvom,  suludim konstrukcijama...

Klub Mosta je u međuvremenu uputio u saborsku proceduru prijedlog za raspuštanju Sabora jer smatraju da su izbori najpoštenije rješenje ako Vlada nema povjerenje većine saborskih zastupnika.

Uglavnom, nešto iza 9.30 sati očekuje nas glasovanje i odluka o smjeni kompromitiranog Marića, a SDP i Most tvrde da imaju 77 ruku - dovoljno da ministra financija pošalju u povijest. 

Tijek sjednice pratite UŽIVO NA PORTALU SLOBODNE

20. travanj 2024 09:12