StoryEditorOCM
ForumNAJNOVIJI PODACI

Zemljišta jeftinija nego prijašnjih godina

Piše Zadarski.hr
30. svibnja 2017. - 14:21
sukosan1v

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom travnja prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta bile 1,7 posto više no mjesec ranije. No, u odnosu na isti mjesec prijašnjih godina, cijene su osjetno pale.

Paleta oglašavanih travanjskih cijena građevinskih zemljišta na oglasniku Crozilla.com bila je vrlo široka, pa su se, kao i obično, u županijama poput primjerice Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke ili Ličko-senjske mogla pronaći zemljišta koja se prodaju za 1 euro po metru kvadratnom, a istovremeno je u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj te drugim županijama, bilo zemljišta uz more s cijenama i od 1.000 eura po metru kvadratnom.

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, najviše travanjske cijene zabilježene su na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje se za „kvadrat“ zemljišta u prosjeku tražilo 149 eura. Slične cijene oglašavane su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je prosječna cijena metra kvadratnog iznosila 143 eura.
Među skupljim područjima se nalazi i grad Zagreb u kojem se tijekom travnja za četvorni metar zemljišta u prosjeku tražilo 137 eura.

Troznamenkaste cijene „kvadrata“ zabilježene su i u Zadarskoj županiji gdje je prosječna cijena iznosila 121 euro, te u Šibensko-kninskoj gdje je metar kvadratni oglašavan po 127 eura.

Najniže cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja su zabilježene na području Sisačko-moslavačke županije gdje se za četvorni metar tražilo tek 11 eura. Po prosječnoj cijeni od 16 eura po „kvadratu“ tijekom travnja su na oglasniku Crozilla.com oglašavana građevinska zemljišta na području Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije.
U Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji tijekom travnja se za četvorni metar zemljišta u prosjeku tražilo 36 eura.

Zadarska županija u plusu

Iako se tržište nekretnina oporavlja, cijena građevinskih zemljišta i dalje je niža no prijašnjih godina.

Njihova je cijena tijekom travnja, prema podacima oglasnika Crozilla.com bila 6,8 posto niža nego u istom mjesecu 2015. i 2013. godine, te 21 posto niža nego u istom mjesecu 2014. godine. Pad od oko 17 posto zabilježen je u usporedbi s cijenama iz travnja 2011. i 2012. godine.

Dok većina županija bilježi niže travanjske cijene nego u istom mjesecu prijašnjih godina, županija Zadarska je iznimka, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako tamošnje cijene ipak bilježe porast. Travanjske cijene zemljišta na području te županije bile su 4,3 posto više no u istom mjesecu 2015. godine, gotovo 25 posto više no 2014. godine, te 11 posto više nego 2013. godine.  

20. travanj 2024 14:29