StoryEditorOCM
ForumUZ PUNU PODRŠKU ŽUPNIKA

Promocija ustaštva ne staje: Na turniru u Širokom Brijegu pobijedila maloljetna momčad 'Crna legija'!

Piše 100posto
2. srpnja 2017. - 19:40
1440x620_1499008061klinci_tviter

Novi incident vezan za promociju ustaštva dogodio se na tradicionalnoj manifestaciji "Dani Kočerina", koja se održava u Širokom Brijegu. Na dječjem nogometnom turniru jedna se momčad natjecala pod nazivom 'Crna legija', a igrali su u crnim majicama s natpisom i grbom s početnim bijelim poljem. Ekipa 'Crna legija' pobijedila je na turniru uz svesrdnu podršku župnika župe, fra Marija Knezovića, koji je s dječacima spremno pozirao nakon pobjede na turniru - donosi portal 100posto.

Fotografiju je na svom službenom računu na Twitteru prenio bosanskohercegovački novinar Bakir Hadžiomerović, koji je poručio da "Svaki kreten koji svoju djecu dovodi u kontekst Crne legije ne zaslužuje manje nego da mu Francetić bejbi siter bude, a Jasenovac obdanište." Obdanište je, inače, naziv za dječji vrtić.

Crna je legija bila među najozloglašenijim i najkontroverznijim ustaškim jedinicama, kojom je zapovijedao Jure Francetić, a zamjenik mu je bio Rafael Boban. Jedinica je počela s djelovanjem nakon uspostavljanja NDH u istočnoj Bosni. Paradoksalno je to da je župnik Knezović poznat po svojim negativnim stavovima o Bošnjacima i ustrojstvu BiH, a Crna je legija, uostalom kao i ustaše, muslimane smatrala cvijetom hrvatstva, sve dok nisu masovno počeli prelaziti na stranu partizana.

Ovaj se incident dogodio gotovo paralelno s pokušajem postavljanja spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu, koji su osudili i premijer i predsjednik Sabora. Don Anđelko Kaćunko, razočaran nepostavljanjem ploče, u Otočcu je predvodio misu zadušnicu za zloglasnog ustaškog zapovjednika, a pritom je s oltara opravdavao ustaški pozdrav 'Za dom spremni'. Zapitao je s oltara po čemu je štetniji ustaški pozdrav od hipotetske situacije u kojoj hipotetski glazbenik s bine poručuje 'Za drogu spremni'. Neboluzna usporedba nije iznenađujuća, prisjetimo li se njegovih prijašnjih izjava - da kontracepcija uzrokuje rak dojke ili da je ženama važniji pupak, nego mozak.

24. travanj 2024 18:43