StoryEditorOCM
ForumSLUČAJ KOJI JE ZGROZIO JAVNOST: 'NAPRAVILI SU MI KIRETAŽU BEZ ANESTEZIJE'

Doktori otkrili detalje drame: Obilno je krvarila, bila je životno ugrožena

Piše Goranka Jureško / Zadarski list
13. srpnja 2017. - 12:25
fff

“U srijedu sam prokrvarila i bila sam svjesna toga da sam doživjela spontani pobačaj. Potom sam došla u Petrovu bolnicu, na hitnu, na kojoj me primila jedna specijalizantica. Napravila mi je kiretažu a da nisam dobila anesteziju.

Rekla mi je da po novim pravilima na hitnoj ne smiju davati anesteziju. Umjesto toga mi je dala ketonal i Normabel.”

Gubitak krvi 

Ispovijed je to žene koja je u devetom tjednu trudnoće imala spontani pobačaj i završila na kiretaži u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, kojom je zadnja dva dana pobudila veliki interes javnosti.

Naime, žena se požalila da su joj na hitnom prijemu klinike prije desetak dana radili kiretažu “na živo” bez totalne anestezije, što je rezultiralo velikim bolovima. O tome je obavijestila ne samo javnost, nego i Ministarstvo zdravstva koje je o cijelom slučaju zatražilo očitovanje Klinike.

Objašnjenje o slučaju potražili smo od predstojnika Klinike u Petrovoj prof. dr. Slavka Oreškovića, koji kaže kako je utvrđeno da je cijeli postupak napravljen prema pravilima struke, a da su svu dokumentaciju proslijedili ravnatelju KBC-a Zagreb i Ministarstvu zdravstva. Nije želio govoriti o detaljima slučaja jer ga na to obvezuje Zakon o pravima pacijenta.

No, liječnici s kojima smo razgovarali kažu kako je žena na žalost u tom trenutku zbog obilnog krvarenja bila životno ugrožena te da joj je trebala hitna pomoć kojom će se zaustaviti gubitak krvi. “Žena je stigla u bolnicu kad je spontani pobačaj još bio u tijeku i obilno je krvarila. U takvoj situaciji nije bilo vremena ni za osnovnu anesteziološku dijagnostiku.

Uobičajen

Pravilo je da se kiretaža obavi što prije ako je cerviks otvoren, kao što je to bilo u njezinu slučaju. Dobila je ketonal protiv bolova i apaurin, što je uobičajeno u takvim slučajevima. Prema pravilima struke, žena je naručena na kontrolni pregled, a u slučaju ako bi i dalje krvarila trebala se javiti odmah u hitnu ambulantu.

Pet dana kasnije, kad je došla na kontrolu, pokazalo se da treba dodatno ‘čišćenje’, što je ovoga puta učinjeno uz punu anesteziju jer situacija nije zahtijevala hitnost”, objasnio nam je jedan od ginekolog iz Petrove. S njegovim je mišljenjem suglasan i ginekolog iz jedne druge zagrebačke bolnice, koji tvrdi da je postupak u kiretaži drukčiji od uobičajenog ako žena obilno krvari.

Riječi liječnika potvrđuje i njezina povijest bolesti koja je jučer objavljena na nekim portalima. Je li sve obavljeno po smjernicama struke ili je ipak bilo propusta zadnju će riječ imati Ministarstvo zdravstva te čelništvo KBC-a. Ipak, čini se da u ovom slučaju “po pravilima struke” ipak nije odrađena dobra komunikacija s pacijenticom.

25. travanj 2024 03:33