StoryEditorOCM
ForumFOTO: METEOROLOŠKA ANALIZA

Zašto je Zadar ovog 11. rujna oboprio svjetski rekord, bio je najkišovitiji grad na cijelom planetu!

12. rujna 2017. - 10:16
poplava111

Razlog zbog kojeg su pale nevjerojatne količine kiše koje su prouzročile katastrofalne poplave na zadarskom području je ciklona koja se relativno sporo premještala preko Jadrana. No, nije samo to uzrok. Veliku ulogu igra i konfiguracija terena naše obale, tvrdi RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Naime, zrak koji je kružio u sklopu te ciklone, gomilao se na obroncima Velebita. Bio je prisiljen na dizanje zbog čega je došlo do razvoja olujnih kumulonimbus oblaka koji su na neki način stagnirali na određenim područjima. Osobito oko Zadra, njegovih otoka, te u Istri.

Zadar, 110917.
Grad Zadar i veci dio Zadarske zupanije jutros je pogodilo veliko nevrijeme praceno obilnim oborinama. Poplavljene su mnoge prometnice, ducani, groblje, parkovi i podrumi kuca.
Na fotografiji: detalj iz parka Vruljica.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

 

U Zadru je do 14 sati palo čak 340 litara kiše po četvornom metru, tri puta više nego što inače padne u cijelom mjesecu. U Gospiću je palo oko 130 litara po četvornom metru, u Poreču 120, a u Zagrebu 20.

Inače, nešto slično se dogodilo u Zadru baš na današnji dan prije 31 godinu, palo je 350 litara kiše u jednom danu i to je najveća dnevna količina u Hrvatskoj ikada.

Ipak, kiša je danas padala i nakon 14 sati, tako da bi taj rekord mogao biti srušen.

Zadar, 110917.
Grad Zadar i veci dio Zadarske zupanije jutros je pogodilo veliko nevrijeme praceno obilnim oborinama. Poplavljene su mnoge prometnice, ducani, groblje, parkovi i podrumi kuca. Na fotografiji: vodena bujica urusila je dio ceste izmedju Zadra i Razanca, tocnije prije ulaza u Poljica Brig. Foto: Jure Miskovic / CROPIX

 

Kad bismo skupili svu tu kišu koja je danas pala u Zadru na jedno mjesto, dobili bismo kocku široku, dugu i visoku 200 metara u koju stane količina vode koja stane u 100.000 olimpijskih bazena, pojašnjava meteorolog Vikić-Topić.

Drugim riječima, na Zadar danas, kao da se izlilo 100.000 olimpijskih bazena vode.

U utorak najviše oborina ponovno očekujemo na sjevernom Jadranu, na potezu od Istre, preko Kvarnera do sjeverne Dalmacije. Moguća je obilna količina, ali ipak će padati znatno manje nego danas. Uglavnom između 30 i 60 litara na četvorni metar. Drugi dijelovi zemlje dobit će znatno manje kiše, najmanje primjerice u Slavoniji gdje će pasti svega oko 5 litara po četvornom metru, javlja RTL.

Nin, 110917.
Premijer i predsjednica obisli poplavljena podrucja u gradu i obratili se medijima.
Na fotografiji: Kolinda Grabar-Kitarovic, Emil Curko, Andrej Plenkovic, Bozidar Longin.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

U međuvremenu, Istramet javlja da je Zadar u ponedjeljak, na dan kada je notorni uragan Irma i dalje divljao po Americi, uspio izbiti na sam vrh ljestvice gradova s najviše količine kiše.

Prema podacima Ogimeta, koji je u ponedjeljak navečer prikupio podatke o oborinama s 5889 postaja, Zadar je uvjerljivo najkišovitiji grad u svijetu.

Ni uragan Irma nije donio rekorde kakvi su danas zabilježeni na sjeveru Dalmacije. Ekstremnih 323 mm palo je na postaji Zadar-Zemunik, a u samom gradu Zadru palo je 284 mm što je uzrokovalo brojne probleme o kojima smo opširno izvještavali.

Oborine koje je donijela sredozemna ciklona obilnije su u odnosu na mjerne postaje na Floridi. Primjerice u Jacksonvilleu je palo “tek” 218 mm.

U prvih 10 najkišovitijih lokacija u svijetu ušao je i Gospić gdje je u posljednja 24 sata palo 120 mm kiše.

25. travanj 2024 00:43