StoryEditorOCM
ForumFOTO: UŽAS U ZADARSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA

Poplavile kotlovnice, sportske dvorane, učionice, popadale stropne ploče, uništeni učenički radovi!

Piše L.B.
12. rujna 2017. - 23:00
skola_poplava6-120917

Vrtići i škole na području Zadra od srijede će se moći normalno pohađati, gotovo bez iznimke – samo privatni dječji vrtić „Kockica“, koji je poplavljen, do daljnjega neće raditi, no sva djeca su već našla mjesta u drugim vrtićima.

- Samo u utorak smo imali manja ograničenja: u OŠ Petra Preradovića se radilo u dvije smjene zbog vlage uz instalacije u dvije učionice, to je sređeno i od srijede se opet ide u jednoj smjeni. Škola Voštarnica nije radila jer ima puno učenika putnika. I škola Bartola Kašića ima putnike, a njezine područne škole na Bokanjcu, Dračevcu Ninskom i Žeravi imaju probleme, osobito u Žeravi, tamo zbog odrona ne može proći školski autobus. Ali automobilima se može. Napominjem da gradski vrtići imaju poneko oštećenje, jedno od većih je ono u sportskoj dvorani u „Grigoru Vitezu“, ali sva oštećenja su takve naravi da ne priječe normalan dolazak djece i normalan rad – kazao je gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić.

Što se tiče gradskih srednjih škola, nikakvih problema ni oštećenja izazvanih kišom nisu imale Pomorska škola, Medicinska škola i Glazbena škola Blagoja Berse, dok je Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska imala tek manja propuštanja na krovu. Ozbiljnih problema imale su Strukovna škola Vice Vlatkovića i Tehnička škola kojima su potopljene radionice i dio zgrade.

U Đačkom domu voda je ušla u kotlovnicu do visine od 70 centimetara i još se utvrđuje hoće li biti štete na elektronici kotlovnice.

U zgradi Ekonomsko-birotehničke i trgovačke i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole bilo je problema sa krovom i prozorima, ali bez većih šteta.

Velike posljedice trpi Obrtnička škola Gojka Matuline - voda je prodirala u sportsku dvoranu kroz vrata i slijevala se niz hodnik, proširilo se na kotlovnicu, prokišnjavalo je i kroz krovište pa su popadale stropne ploče u jednoj učionici.

U Gimnaziji Franje Petrića poplavljeno je prizemlje u kojem se nalazi kotlovnica, arhiva, učionica, čajna kuhinja, spremište i hodnik, voda je prodirala iz zidova i poda.

Treba pričekati da li će se dići podovi – naveo je županijski pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.

U Gimnaziji Vladimira Nazora poplavljene su sve učionice. Voda je prodirala kroz prozore. Također je poplavila i učionica na trećem katu gdje je voda prodirala s krova.

- Još uvijek se ne može procijeniti šteta – navodi Šimunić.

Uslijed poplave u Gimnaziji Vladimira Nazora došlo je i do prokišnjavanja (kroz spušteni strop) u nekoliko učionica Gimnazije Jurja Barakovića.

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna prokišnjava krov te je poplavljeno šest učionica i tajništvo (stropne ploče, zidovi, podovi). Najgora situacija je u potkrovlju u kojem se nalaze učenički radovi koji su totalno uništeni.

U Prirodoslovno-grafičkoj školi je kroz vanjski zid prodirala voda u kemijski laboratorij. Trebat će sanirati zid i plafon u laboratoriju.

Srednje škole izvan Zadra bolje su prošle - u Gračacu nije bilo problema, u Biogradu je u športskoj dvorani bilo manjih curenja vode, kao i u srednjoj školi u Benkovcu, Obrovcu, a srednja škola na Pagu je pred obnovom.

Pročelnik Šimunić nije nam mogao u utorak dati podatke o stanju u osnovnim školama na području Zadarske županije.

Poznato je da su kiša i bujica poplavile dvoranu i prizemlje OŠ Valentina Klarina u Preku na otoku Ugljanu, te da je voda ušla i u školu u Sutomišćici.

18. travanj 2024 10:46