StoryEditorOCM
ForumSTANJE JE ALARMANTNO, BOLNICE OSTAJU BEZ LIJEKOVA!?

Gubici u Kujundžićevom resoru na rekordnoj razini, dug bolnica narastao na tri milijarde kuna

Piše Goranka Jureško /Jutarnji list
27. rujna 2017. - 17:04
kujundžić

Veledrogerije zvone na uzbunu i najavljuju pokretanje ovrha, odnosno neisporuku lijekova hrvatskim bolnicama jer se u plaćanju računa za lijekove koje su odavno potrošile ništa nije pomaknulo na bolje, nego isključivo na gore u odnosu na početak ove godine. Ukupni dug bolnica veledrogerijama sad je već došao do tri milijarde kuna, a najstarija neplaćena faktura sa 900 dana “postarala” se na 975 dana u vinkovačkoj bolnici. Predstavnici veledrogerija kažu da će biti prisiljeni krenuti s ovrhama prema bolnicama koje imaju račune stare tri godine, odnosno obustaviti isporuku lijekova neplatišama.

- Dugovi prema veledrogerijama rastu mjesečno za oko 100 milijuna kuna i to više ne možemo podnijeti pa bi se moglo dogoditi da nam proizvođači više neće htjeti isporučiti lijekove, a onda ih neće imati ni bolnice - kaže šef Udruge veledrogerija Jasminko Herceg.

200 milijuna od države

Naime, uz vinkovačku bolnicu stare račune ima i vukovarska, i to neplaćene 972 dana, dubrovačka 966 dana, sisačka 941 dana... Bolnica u Koprivnici i ona u Virovitici imaju fakture starije od 700 dana, a blizu je i našička s dugovima otprije 699 dana. Od kliničkih bolničkih centara najgori je osječki koji ima računa starih 589 dana. Ukupno od početka ove godine dugovi bolnica narasli su sa 2,2 milijarde kuna na gotovo 3, unatoč tome što je Vlada upravo za tu namjenu bila izdvojila 200 milijuna kuna početkom ljeta.

No, činjenica je da osim kliničkih bolničkih centara ostale bolnice nisu tim sredstvima plaćale dugove. Na to ih nije moglo prisiliti ni Ministarstvo zdravstva jer su u vlasništvu lokalne samouprave, a kune su potrošili na “rupe” nastale zbog dodatnih izdvajanja troškova za zaposlenike, na što su bile zakonski obvezne.

Primjerice, početkom godine uslijedilo je povećanje plaća zaposlenima za 2 posto prema kolektivnom ugovoru, a riječ je o ukupno 250 milijuna kuna. Budući da limiti bolnicama za taj iznos nisu povećani, one su platile ono što su morale, a lijekovi su ostali na čekanju. U lipnju su isplaćeni regresi, a to je bilo dodatnih 200 milijuna kuna iz sredstava za poslovanje bolnica. Na kraju godine čeka ih još jedno zakidanje limita, i to za božićnice, u iznosu od 75 milijuna kuna. Ukupno su limiti bolnica tako bili tanji za 525 milijuna i onda ne čudi da dugovi za lijekove rastu.

Slučaj Metković

Premda bi zbog starosti računa veledrogerije mogle u ovom trenutku pokrenuti brojne ovrhe, zasad to ne čine svjesne da bolnice ipak nisu “dućani” i da o njihovu poslovanju ovise brojni pacijenti.

- Naravno da ovrhe nisu rješenje, ali početkom godine to smo učinili s Domom zdravlja u Metkoviću i novac se ubrzo našao, a starost računa smanjila se upola. Mi samo tražimo da se računi plaćaju na vrijeme i da postoji red u prioritetima. Primjerice, lijekovi koji se izdaju na recept u ljekarnama plaćaju se u roku od 160 do 180 dana odnosno do šest mjeseci, što nam je prihvatljivo - kaže Herceg. O problemu plaćanja starih računa za lijekove uskoro bi navodno trebali razgovarati ministar zdravstva i premijer, a hoće li se on zaista konačno i riješiti, u Udruzi veledrogerija nisu previše optimistični.

18. travanj 2024 19:28