PETAR ŠALE U SUDNICI Uskok ga tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti, on traži izuzeće tužiteljice!

PETAR ŠALE U SUDNICI

Bivši državni pravobranitelj Petar Šale, kojega Uskok tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je kao predstavnik države u sporu s tvrtkom Stipe Gabrića Jamba priznao dug Ministarstva obrane veći od 17,3 milijuna kuna, u srijedu je zatražio izuzeće tužiteljice na njegovu slučaju pa mu je suđenje prekinuto do odluke Državnog odvjetništva.

Šale i njegova obrana tvrde da je tužiteljica Danijela Pajić više od godine dana nezakonito radila na ovom slučaju te da su stoga i svi dokazi koje je pribavila nezakoniti. Navode da tužitelji koji su kao ispomoć upućeni Uskoku iz županijskih državnih odvjetništava, kao što je riječ u ovom slučaju, ne mogu raditi dulje od godine dana te da je stoga optužnica podignuta "od strane neovlaštenog tužitelja".

Uskok tereti Šalu da je bez konzultacija s Vladom u veljači 2001. priznao dug u nakani da metkovskom poduzetniku i političaru pribavi dobit na štetu državnog proračuna. To je navodno učinio unatoč pisanim očitovanjima da je zahtjev neosnovan i da ga treba osporiti te da država nema obvezu plaćanja duga.

Jambo je pokrenuo spor na temelju isprave iz 1998. tvrdeći da mu Ministarstvo obrane nije platilo hranu koju je dostavljao za potrebe Hrvatske vojske. S obzirom da je Šale priznao dug donesena je presuda kojom država Gabriću Jambi treba isplatiti 17,3 milijuna kuna s pripadajućim kamatama i troškovima ovršnog postupka.

Istragu protiv Šale Uskok je pokrenuo još 2008. Pritom su sumnjičili i Gabrića Jamba te njegova brata Božu Gabrića, no postupak protiv njih dvojice je u međuvremenu obustavljen jer je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Šalin odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je upozoravao da postoje i materijalni dokazi u predmetima državnog pravobraniteljstva i suda pred kojima je vođen spor s Gabrićem Jambom koji "apsolutno isključuju gospodina Šalu kao počinitelja kaznenog djela". Tvrdio je i da Uskok u spis nije stavio dokaze koji Šali idu u prilog, poput izjava da je za priznavanje tužbe tadašnje pravobraniteljstvo imalo i suglasnost hrvatske Vlade.

Naslovnica Forum

Najčitanije