StoryEditorOCM
ForumMINISTRICA MURGANIĆ KONAČNO POKLEKLA POD PRITISKOM JAVNOSTI, ISPRIČALA SE SVIM UVRIJEĐENIM GRAĐANIMA:

U novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji bit će potpuno izbačena!

11. listopada 2017. - 22:59
ugovori_asistencija21-281016

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić potvrdila je u srijedu za HTV da će u novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena.

Zbog sporne definicije obitelji, po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, te mnogih drugih prigovora, Vlada je prije dva tjedna povukla nacrt obiteljskog zakona. Nacrt novog zakona bit će predstavljen javnosti tek nakon usklađivanja s Vladinim uredom i konzultacija s koalicijskim partnerima.

U izmjenama nisu sudjelovali članovi radne skupine koji su pisali povučeni nacrt, objavio je HTV.

Novi prijedlog zakona bit će predstavljen javnosti za desetak dana, nakon čega će u javnu raspravu, najavila je Murganić te izrazila žaljenje što je u prijedlogu zakona "nespretno sročena i manjkava definicija obitelji".

"Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. Moja isprika, jednostavno se dogodilo. Bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno", rekla je ministrica gostujući u Dnevniku HTV-a.

Murganić je potvrdila kako će u novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena. Izjednačena će biti prava bračne zajednice, izvanbračne zajednice i parova bez djece. Izvanbračni parovi svakako će moći posvajati djecu.

U skladu s preporukama udruge "Adopta" odredbe koje su vezane za posvajanje djece bit će usmjerene za dobrobit djece. Odredbe vezane za prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju djece bit će usklađene s konvencijama o pravima djeteta i Konvencijom o ljudskim pravima.

16. travanj 2024 16:00