StoryEditorOCM
ForumMINISTAR KUŠČEVIĆ ODBACIO SVE KRITIKE I PROGURAO "LEX ŠERIF"

Zakon zbog kojeg će župani i gradonačelnici postati nedodirljivi

12. listopada 2017. - 13:17
9185814

Ministar uprave Lovro Kuščević odbacio je sve kritike i primjedbe na izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, što znači da će u daljnju proceduru ići zakon koji će zacementirati mandate načelnika, gradonačelnika i župana izabranih na lokalnim izborima u svibnju.

Ostaje odredba po kojoj se u slučaju neizglasavanja proračuna (predlažu ga načelnik, odnosno gradonačelnik i župan) više ne bi išlo na nove izbore za sva tijela vlasti, nego bi se raspuštalo samo vijeće, odnosno skupština, dok predstavnik izvršne vlasti zadržava mandat, piše Jutarnji list.

Nakon posljednjih izbora pokazalo se da velik broj gradonačelnika i župana ima tanku većinu u predstavničkim tijelima, pa su u HDZ-u odmah nakon zbrajanja mandata najavili promjene zakona kako bi im učvrstili mandate.

HDZ je odlično prošao na ovim lokalnim izborima i prvome mu je u interesu zakon po kojem lokalni šefovi neće morati strahovati da će ponovno na izbore ako im padnu proračuni.

Drugi krug

Na nove izbore za načelnike/gradonačelnike i župane, kao i za predstavnička tijela, išlo bi se tek ako ni u drugom pokušaju proračun ne bi bio usvojen. Budući da je i SDP-u u interesu ovakav zakon, koji je odmah nazvan lex šerif, predstavnici te stranke tijekom javne rasprave na njega nisu imali primjedbi.

Unatoč tome, za vrijeme javne rasprave, koja je trajala samo 15 dana, na Kuščevićev zakon stigao je niz kritika i poziva da se cijeli zakonski prijedlog povuče, a usvojene su samo dvije opaske, od kojih ni jedna nije suštinska. Prva se odnosi na pisanje brojki, a druga da se formulacije pisane u muškom rodu odnose na oba spola.

Djelomično je prihvaćena primjedba Sandre Švaljek, koja je upozorila da zakonski nije riješena situacija u kojoj gradonačelnik povuče svoj prijedlog proračuna, što mu omogućava manipulacije, te predložila brisanje članka ili odustajanje od zakona.

Njezina je primjedba prihvaćena na način da će se, ako gradonačelnik/načelnik ili župan povuče prijedlog proračuna, a istodobno ne predloži novi, smatrati da ga nije ni podnio, što znači da mu slijedi razrješenje. Na isti je način djelomično prihvaćena i druga primjedba, koja se odnosila na slučaj povlačenja proračuna nakon što je već bio u raspravi i na njega su predloženi amandmani.

Osam primjedbi upućenih u javnoj raspravi dobilo je od ministra Kuščevića status “primljeno na znanje”, no one nisu uvažene. Tako je, među ostalima, na znanje primljena primjedba GONG-a da su ovim zakonskim prijedlogom još više oslabljena predstavnička tijela i povećani korupcijski rizici, a smanjen utjecaj građana, koji ga ne mogu ostvariti ni kroz referendum jer ga je na lokalnoj razini teže organizirati i provesti nego na državnoj.

Reforma

Na znanje su primljene i njihove preporuke za smanjenje ovlasti gradonačelnika, načelnika i župana kroz uravnoteženje ovlasti izvršne i predstavničke vlasti, smanjenje prostora za diskrecijsko odlučivanje te smanjenje iznosa vrijednosti kojima samostalno raspolažu.

Zatim preporuke za ujednačavanje opisa i uvjeta radnih mjesta u lokalnoj samoupravi, ukidanje ovlasti izvršnih čelnika za samostalno definiranje sistematizacije i uvjeta radnih mjesta, uvođenje obaveza zapošljavanja temeljem javnih natječaja u javnim poduzećima, uz striktno pridržavanje načela stručnosti prilikom zapošljavanja, ograničavanje broja mandata na izravno biranim izvršnim funkcijama na samo dva te propisivanje nespojivosti funkcija općinskog načelnika i gradonačelnika s funkcijom saborskog zastupnika, piše Jutarnji list.

Na znanje je primljena i primjedba stranke Pametno, koja je pozvala na izradu i provedbu cjelovite reforme lokalne samouprave, kojom će biti obuhvaćeno i novo ustrojstvo te će se provesti upravna i financijska decentralizacija.

19. travanj 2024 22:38