StoryEditorOCM
ForumŠTO ĆE SE DOGODITI AKO PRESUDA U ITALIJI POSTANE PRAVOMOĆNA

Ninu Kuluz od zatvora može spasiti samo jedan pravni manevar

12. listopada 2017. - 13:23
9181436

Presuda Kaznenog suda u Torinu tek što je objavljena, izazvala je niz reakcija u Hrvatskoj, među kojima i pitanje hoće li Nina Kuluz iz Splita zaista morati otići na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i četiri mjeseca u Italiju.

Radi se o nepravomoćnoj presudi koja se tek mora potvrditi u još dva stupnja kako bi postala pravovaljana, za razliku od našeg pravosuđa gdje se žalba na presudu ulaže samo u drugom stupnju.

U slučaju da se presuda potvrdi, tada će Nina Kuluz morati ići na odsluženje kazne. Ako se ne pojavi, talijanski sud izdaje europski uhidbeni nalog koji vrijedi na području Hrvatske.

Odlazak u Italiju može se izbjeći preuzimanjem izvršenja strane sudske odluke, pri čemu bi kaznu odslužila u Hrvatskoj. Prije toga presuda talijanskog suda mora biti priznata i potvrđena od našeg suda.

Zašto je Nina Kuluz dobila tako visoku kaznu? Evo čime se sve Splićanka zamjerila talijanskom sudu toliko da ju je kaznio čak i strože nego je tužiteljstvo predlagalo

U slučaju da želi izbjeći odlazak na odsluženje, Nini Kuluz preostaje jedino odlazak preko granice u BiH, koja nije članica Europske unije pa se na njezinu teritoriju ne postupa po europskom uhidbenom nalogu.

U tom slučaju Italija može preko Interpola raspisati međunarodnu tjeralicu na temelju koje postupaju i u BiH. Budući da Nina Kuluz nema njihovo državljanstvo, na temelju Interpolove tjeralice policija u BiH bi je morala uhititi jer oni ne izručuju jedino svoje državljanine.

Uhićenje može izbjeći ako uspije dobiti njihovo državljanstvo kao još poneki optuženici iz Hrvatske koji su prebjegli u BiH. Drugi način je da ode u BiH, ali promijeni identitet kako bi izbjegla povratak i zatvor.

U tom slučaju nema mogućnost otići u Vitez gdje se skrivala sa sinom četiri godine jer joj je taj gradić kompromitiran budući da je sada javno poznat kao njezino nekadašnje sklonište.

25. travanj 2024 06:58