StoryEditorOCM
ForumNEMOJ PO GLAVI DRUŽE PLAVI

Policajac novinaru nakon što ga je udario: Najradije bih te zadavio!

Piše Marijo Kavain/Slobodna Dalmacija
12. listopada 2017. - 20:19
1_bomba_kastelet14-101017

Dok su njihovi kolege izložili živote kako bi pokušali odgovoriti od samoubojstva muškarca na splitskoj "Obojenoj svjetlosti" u utorak navečer, dvojica policajaca vrijeme su kratila fizički napadajući novinare.

Prije svega, nastradao je novinar Indexa Drago Miljuš. Policajci su pritom pokazali zavidnu razinu primitivizma, neprofesionalnosti i gluposti. Miljušu je policajac, uz gomilu uvreda i uz rječnik primjeren ulici, a ne policijskoj odori, oteo mobitel i bacio ga u more, da bi zatim drugi policajac novinara iz zaleta udario šakom u glavu.

Uvrede, prikrivene prijetnje i primitivizam od strane pojedinih policajaca nešto su na što su reporteri uglavnom navikli, a podnošenje prijava već odavno nema smisla jer nikakvog efekta nikad nema. No, ono što se dogodilo u utorak navečer prešlo je sve granice, jer iz opisa događaja, čemu svjedoči i snimka s mobitela napadnutih novinara, jasno je da nikakve granice između dvojice u odori i običnih huligana nema.

Skrivali se od kiše

Problem je nastao kada su se novinari, obavljajući svoj posao, i na svoje osobno iznenađenje, našli pred samim poprištem drame, a da nikakvog osiguranja šireg područja nije bilo. Policija je, doduše, zatvorila cestu koja vodi do plaže, ali ne i šetnicu uz more. Ništa nije priječilo prolazak ne samo novinarima nego i prolaznicima koji su se, uživajući u šetnji uz more, mogli naći u životnoj opasnosti.

Osiguranje je, doduše, predviđeno, ali je iz ispada policajca koji psuje novinare jer "sad zbog njih mora kisnuti" očito da je zbog kiše napustio mjesto na kojem je trebao biti. Novinari su, kada su uočili propust, sami zastali, nekih 200 metara od središta zbivanja.

– Ja i kolega iz "24 sata" spustili smo se šetnicom, nije bilo nikakvog osiguranja. Nitko nas ni na što nije upozorio, nije bilo vidljivih policijskih oznaka dokle se može ići. U tom trenutku je iz mraka izišao policajac i bez nekih konkretnih zapovijedi fizički nasrnuo na nas. Počeo nas je gurati, bio je vrlo neartikuliran. Poslušali smo njegove naredbe i makli se, a ja sam ga upitao: "Čemu ovo?" On mi je istrgnuo mobitel iz ruke i bacio ga u more što je mogao jače. Uto je došao njegov kolega iz interventne policije, iz jedno dva-tri koraka se zaletio na mene i udario me šakom u glavu, što je mogao snažnije – prepričava Miljuš napad.

Neshvatljiva mržnja

Šokiran, Miljuš je rekao: "Udarili ste me šakom u glavu!", na što je uslijedilo odgovor: "Najradije bih te zadavio!"

– Da je napadnuta osoba koja nije fizički pripremljena na takve stvari, moglo je to vrlo nezgodno završiti. Policajac me je napao s očitom željom da udarac bude što snažniji, maksimalno se dao u taj udarac. Riječ je o divljačkom ponašanju njih dvojice u službenim odorama za vrijeme tako delikatne intervencije. Policija je tu napravila veliki propust, ovdje nije bilo nikoga, nije bilo osiguranja uz more, uz šetnicu je mogao naletjeti tko je želio.

Ljudi su mogli doći do čovjeka koji je bio u psihički rastrojenom stanju s bombama, s izvađenim osiguračima i s namjerom da sebi okonča život. Ni ja ni kolega iz "24 sata" nismo očekivali ovakvo postupanje policije, koje ne samo da nije bilo profesionalno, nego je bilo i neracionalno i uz jedan stupanj mržnje koji je neshvatljiv – kaže Miljuš.
 

Plavci kažu da - nisu!​
Miljuš je jučer saslušan u policiji i pokrenuta je istraga. Saslušani su i policajci koji su – unatoč snimci i svjedoku – demantirali da je mobitel bačen u more i novinar udaren šakom u glavu. Policijski ronioci su jučer tijekom jutra pronašli mobitel u moru i priložen je kao dokaz.

Bit će, dakle, zanimljivo vidjeti kakvo će policija dati obrazloženje.

Njihova prva reakcija bila je na razini postupanja njihova kolege. Zaključili su, preslušavanjem snimke, kako novinar nije poslušao zapovijed – iako se čuje sasvim suprotno, novinari nekoliko puta ponavljaju da se udaljuju i da ih se nema potrebe naguravati.

Za udarac je policija nakon incidenta zaključila kako je riječ o "netaktičnom postupanju".

 

18. travanj 2024 11:58