StoryEditorOCM
ForumNEKAD UGLEDNI ODVJETNIK OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA JER JE VARAO KLIJENTE

Žao mi je što sam to učinio, ali ostao sam bez novaca...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin
10. studenog 2017. - 19:51
bilić erić

 

Kad su donedavno uglednog zagrebačkog odvjetnika Tvrtka Bilić-Erića njegovi klijenti prije nekoliko godina prokazali kao najnepoštenijeg odvjetnika, malotko je želio u to vjerovati. Bilić-Erić u međuvremenu je izbrisan iz Odvjetničke komore, a na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog zloporabe povjerenja na štetu umirovljenog policajca Jadranka Certinakojega je oštetio za više od 1,3 milijuna kuna piše Jutarnji.hr.

Posrnuli odvjetnik će Certinu morati vratiti sporni iznos, a kao olakotne okolnosti sudac Dario Lokas uzeo mu je u obzir činjenicu da je otac petero maloljetne djece, da je priznao krivnju i izrazio žaljenje te da je djelomično oštetio Certina (220 tisuća kuna, op. a.).

Nema prihoda Otegotno je bilo to što je djelo počinio kao odvjetnik koji je bio dužan poštivati zakon i zastupati interese stranaka.

- Sud se odlučio za bezuvjetnu kaznu jer je imovinska korist 20 puta veća od iznosa koji se smatra manjom štetom. Ovime je izrečena jasna poruka svima da se neće tolerirati takvo ponašanje. A što se tiče odluke od oslobađanja sudskih troškova, okrivljeni nema prihode, nezaposlen je i skrbi o petero djece, pa bi time bila dovedena u pitanje njegova egzistencija - objasnio je sudac Lokas.

Suočen s dokazima, Bilić-Erić je priznao krivnju.

- Smatram se krivim. Navodi iz optužnice su točni. Žao mi je zbog učinjenog i zato što sam izigrao Jadrankovo povjerenje. Da imam novac, dao bih mu ga odmah. Bio sam zapao u tešku financijsku situaciju pa sam, nažalost, zadržao novac koji je isplaćen na moj račun. Što se tiče imovinsko-pravnog zahtjeva, isti u cijelosti nije osnovan. Ja sam zastupao i roditelje, suprugu te djeda i baku oštećenog u odvojenom parničnom postupku za naknadu štete. Odrekao sam se pritom troškova postupka i dogovorenog postotka od deset posto za usluge tako da sam od MUP-a tražio da se odštetni iznos iz tog postupka isplati na Jadrankov račun. U više navrata dao sam mu 100.000 kuna, imam bankarske potvrde - branio se Bilić-Erić te dodao da njega i petero djece uzdržava supruga.

U sudnici nije htio otkriti uzroke financijskog kraha, a u istrazi se povjerio da je novcem vratio banci svoj kredit za stan u švicarcima.

Oštećeni Certin je kao službenik MUP-a 5. svibnja 2009. godine preživio krvavi horor i teško ranjavanje u sesvetskoj poslovnici RBA, koje je počinio pljačkaš ubojica Kazimir Dužnović. U Dužnovićevu pohodu, u kojem je ubijen policajac Ivan Grbavac, Certin je pogođen sa sedam metaka. Na rehabilitaciji je proveo 240 dana, kao 35-godišnjak sa 60-postotnim invaliditetom postao je umirovljenik, a zbog proživljenog je tužio državu. Sudskom nagodbom, ali bez njegova znanja, MUP je isplatio više od 1,141 milijun kuna na račun njegova odvjetnika Bilić-Erića koji je, pak, o okončanju postupka besramno šutio kao zaliven jer je Certinov novac prisvojio, podigao i potrošio.

- Nakon ranjavanja sam zbog težine ozljeda umirovljen. Na preporuku sam se u listopadu 2009. obratio Bilić-Eriću da me zastupa u parnici protiv RH. Krajem 2013. počeo sam sumnjati u odvjetnikove namjere jer mi je duljinu trajanja postupka opravdavao odsutnošću sudaca, promjenama ministra pa ravnatelja, pa da fali neki papir, pa da se sud seli itd. Nakon tri godine bez rezultata informirao sam se u Pravnoj službi MUP-a i doznao da je MUP u ožujku 2013. sa mnom sklopio nagodbu koju je u moje ime potpisao odvjetnik te da je MUP isplatio na bankovni račun odvjetničkog ureda 1,171.520 kuna - rekao je Certin. Iako mu je odvjetnik nakon toga priznao grijeh, Certin je mislio da će održati riječ o povratu novca.

- Vrijeme je prolazilo, izigrao je moje povjerenje i prevario me. Nije bilo druge nego da angažiram drugog odvjetnika, pokrenem postupak, prijavim ga policiji i HOK-u - zaključio je Certin.

Jadranko Certin teško je ranjen prilikom intervencije tijekom pljačke RBA u Sesvetama. Pljačkaš Kazimir Dužnović kobnog je svibnja prije sedam godina stavio čarapu na glavu, uzeo pušku u ruku i ušao u banku. Osuđen je na 40 godina zatvora za ubojstvo policajca Ivana Grbavca tijekom pljačke te za pet pokušaja ubojstva, razbojstvo, općeopasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi.

Osim ove presude, prošle je godine Bilić-Erić na istom sudu osuđen na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na četiri godine, jer je na prevarni način oštetio i Tullija Terpinija, stradalog u prometnoj nesreći.

23. travanj 2024 19:08