StoryEditorOCM
ForumRAT ZA NASLJEDSTVO TALIJANSKOG BOGATAŠA I HRVATSKOG INVESTITORA

Za imovinu R. Mazzucchellija od Splita do Like bore se njegov sin, brat, bivša žena i dvije Splićanke

Piše Mark Cigoj / JL
12. studenog 2017. - 23:42
mazu

U trenutku smrti u Splitu je posjedovao dvoetažni stan od 250 četvornih metara i poslovni prostor u Alešijevoj ulici, apartman od 43 četvorna metra u Marmontovoj 1 te još nekoliko stanova i apartmana u strogom centru Splita. U Jablancu je u vlasništvu imao dvije kuće, stan i zgradu bivše škole. U općini Lovinac u Lici, na lokalitetu Gornja Ploča kod Zir brda, posjedovao je 150 tisuća četvornih metara zemljišta s nedavno dovršenim rančem Floriana. Od pokretnina imao je 9-metarski gliser te više automobila među kojima su dva džipa, od kojih je jedan  Hummer te oldtimer Rolls-royce s britanskim registarskim oznakama

U posljednjih mjesec i pol dana u Splitu se vodi bespoštedni rat za milijunsko nasljedstvo pokojnog talijanskog bogataša Riccarda Mazzucchellija, najpoznatijeg po kratkom braku iz sredine 90-ih s milijunašicom Ivanom Trump, bivšom ženom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Split, 180812.
Poslovni covjek Ricardo Mazzucchelli pozvao je na veceru bivsu suprugu Ivanu Trump i osamnaest prijatelja bogatasa u hotel Park na Bacvicama. Veceri su bili nazocni Vladimir Kraljevic, njegova supruga Marija i Miss Universe Elizabeta Burg. Svita uskoro odlazi u Jablanac gdje ce odsjesti u Mazzucchellijev hotel.
Na slici: Ivana Trump i Ricardo Mazzucchelli.
Foto: Jadran Babic/ CROPIX

CROPIX

Sredinom 90-ih Riccardo Mazzucchelli bio je u braku s tada već bivšom suprugom današnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Ivanom (snimljeni 2012. u Jablancu)

Mazzucchelli je zadnjih 16 godina živio u Hrvatskoj, gdje je preko svojih tvrtki kupio niz vrijednih nekretnina, a bio je pun poslovnih planova i u dobroj zdravstvenoj formi, no sredinom rujna iznenada je osjetio srčane probleme, zbog čega je završio u splitskoj bolnici. Splitski liječnici uspješno su mu izveli operaciju aorte, no zatim je pretrpio razarajuću aneurizmu i zakazao mu je respiratorni sustav te je 22. rujna preminuo. Kako je smrt nastupila iznenada, jer je još desetak dana prije u društvu prijatelja šetao po splitskoj rivi, nije ostavio oporuku.

Po logici stvari, pravo na nasljedstvo ima njegov sin jedinac Fedele Mazzucchelli (51), kojega je dobio u braku s prvom suprugom Styliani Stellom Metaxom (69). No u rat za milijunsko nasljedstvo uključili su se i Fedeleova majka te stric Alberto Mazzucchelli, koji, kako se čini, rade na tome da mu pokušaju osporiti to pravo.

Split, 040412.
Apartman Ricarda Mazzucchellija u zidinama palace na splitskoj Rivi.
Talijanski poduzetnik Ricardo Mazzucchelli adaptirao stari stan u luksuzni apartman, koji se nalazi u zidinama palace s pogledom na splitsku Rivu i luku.
Na slici: pogled iz jedaceg dijela prema dnevnoj sobi za odmor.
Foto: Jadran Babic / CROPIX

CROPIX

Split, 040412.
Apartman Ricarda Mazzucchellija u zidinama palace na splitskoj Rivi.
Talijanski poduzetnik Ricardo Mazzucchelli adaptirao stari stan u luksuzni apartman, koji se nalazi u zidinama palace s pogledom na splitsku Rivu i luku.
Na slici: originalni kapitel.
Foto: Jadran Babic / CROPIX

CROPIX

U trenutku smrti u Splitu je posjedovao dvoetažni stan od 250 četvornih metara u Alešijevoj ulici, apartman u Marmontovoj 1 i još nekoliko stanova

 

Nesložna braća

Alberto Mazzucchelli od 1993. u Africi je vodio obiteljsku tvrtku Asco, koju mu je prepustio stariji brat Riccardo. Zatim je 2004., godinu dana nakon brata, za 70 tisuća eura kupio prvi derutni stan od 50-ak četvornih metara u Dioklecijanovoj palači u Splitu, a u to vrijeme govorilo se kako želi kupiti sve prizemne stanove u Palači. Pokojni Riccardo otad je tvrdio da ne zna ništa o poslovima svoga mlađeg brata, koji također posljednjih godina živi u Splitu, a njegovi prijatelji tumačili su da Alberto u svemu pokušava kopirati starijeg brata, s kojim je s godinama bio u sve lošijim odnosima.

Split, 020212.
Primjeri devastacije u hrvatskim gradovima pod zastitom UNESCO-a.Na fotografiji:sporna terasa i na kuci Riccarda Mazzucchellija danas je bez freske koju je morao skinuti po nalogu konzervatora.
Foto:Tom Dubravec / CROPIX
SPECIJAL:GLOBUS

CROPIX

Dvoetažni stan u srcu Dioklecijanove palače iz kojeg je Mazzucchellijeva prva supruga navodno iznijela vrijednu dokumentaciju

 

Styliani Stella Metaxa rođena je 1948. u Ateni, a od djetinjstva je živjela i školovala se u Londonu. Riccarda Mazzucchellija upoznala je 1965. kao 17-godišnjakinja prilikom kratkog posjeta Rimu i za njega se udala iste godine, a sina jedinca Fedelea dobili su 1966. U braku su bili 22 godine, do 1987., a živjeli su u raskošnim kućama u Zambiji i u Londonu, gdje je bila poznata osoba na društvenoj sceni i sa 28 godina imala je kratku karijeru modela. Niz godina živi u rodnoj Ateni, a vezu s Londonom održava preko svoje britanske tvrtke koja se bavi prodajom i uređenjem nekretnina. Autorica je knjige “Silk Flowers Never Die” (Svileno cvijeće nikad ne umire) koju je izdala 2009., a otad je poznata i kao neumorna aktivistica za bolje razumijevanje shizofrenije i mentalnih bolesti. Naime, u toj knjizi opisala je kako je imala problema s alkoholom, s viskijem kojega je puno pila, ali i svoju odlučnost da sina, kojem je mlada supruga umrla od raka, sačuva od najgorih posljedica mentalne bolesti.

Pokojni poduzetnik na svom prostranom imanju u ličkoj općini Lovinac

 

Njihov sin Fedele Mazzucchelli, rođen 1966., bankar je i financijski stručnjak s trajnim boravkom u Grčkoj. Ime je dobio po svom djedu, Riccardovu ocu. U braku sa suprugom Japankom 1995. dobio je kćer Caterinu Tamaki, kojoj je krsna kuma bila očeva tadašnja žena Ivana Trump. Nedugo nakon porođaja, supruga mu je preminula od zloćudne bolesti, pa mu je kći odrastala u Ateni sa svojom bakom. U Ateni je započela školovanje, nakon čega je studirala u Londonu, gdje danas živi.

Pokojni Riccardo često je lijepo govorio o prvoj supruzi. Jednom je rekao da ona ima sve tri osobine koje traži kod žena: mozak, dobar karakter i lijepo tijelo. Nerijetko je isticao kako ona živi u Ateni s njihovom unukom o kojoj se brinula, a uokvirene fotografije bivše žene, sina i unuke držao je na istaknutom mjestu u svom splitskom stanu. Bivša žena Styliani Stella, unuka Caterina Tamaki i sin Fedele često su ga zajedno ili odvojeno posjećivali u njegovim rezidencijama u Hrvatskoj, na otoku Hvaru, u Splitu i u Jablancu kod Senja. Od početka 2000-ih Mazzucchelli je u Hrvatskoj držao i svoju 15-metarsku jahtu, kojoj je dao ime Styliani III, po prvoj supruzi... Tu je jahtu u međuvremenu prodao.

Riccardo Mazzucchelli tijekom života upoznao je i družio se s brojnim svjetski slavnim osobama: s britanskim princem Charlesom i Donatellom Versace te s glumicom Faye Dunaway

 

Krađe, prijetnje, manipulacije

Splitska odvjetnica Andrea Cvitanović, koja zastupa pokojnikova sina Fedelea Mazzucchellija, objašnjava kako su se protiv njega kao jedinog nasljednika urotili njegova majka i stric, koji ne prezaju od najrazličitijih oblika pritisaka i prijetnji, zbog čega je od kraja rujna do danas protiv njih bila primorana podignuti nekoliko kaznenih prijava USKOK-u i Državnom odvjetništvu, i to zbog udruživanja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, teške krađe, prijetnji, manipuliranja, maltretiranja...

Tako su sin Fedele Mazzucchelli i njegova odvjetnica Andrea Cvitanović s jedne strane, te njegova majka Styliani Stela Metaxa i stric Alberto Mazzucchelli s druge strane postali akteri bespoštednog rata za imovinu koju je pokojni Riccardo Mazzucchelli preko svojih tvrtki stekao u Hrvatskoj u posljednjih 16 godina. Riječ je o vrijednim nekretninama u Splitu, u mjestu Jablanac kod Senja te u općini Lovinac u Lici. Koliko smo uspjeli rekonstruirati prema onome što je pokojnik govorio u svojim brojnim intervjuima, Riccardo Mazzucchelli u trenutku smrti u Splitu je posjedovao dvoetažni stan od 250 četvornih metara u Alešijevoj ulici, poslovni prostor u Alešijevoj ulici, apartman od 43 četvorna metra u Marmontovoj 1 (koji je u veljači 2017. preko tvrtke Asco ponudio na prodaju za 215 tisuća eura) te još nekoliko stanova i apartmana u strogom centru Splita. U Jablancu je u vlasništvu imao dvije obnovljene kuće, stan i zgradu bivše škole. U općini Lovinac u Lici, na lokalitetu Gornja ploča kod Zir brda, posjedovao je 150 tisuća četvornih metara zemljišta s nedavno dovršenim rančem Floriana.

Od pokretnina imao je 9-metarski gumeni gliser te više automobila među kojima su dva džipa, od kojih je jedan Hummer, te oldtimer Rolls-Royce s britanskim registarskim oznakama.

Riccardov njegov najdraži oldtimer. Od kraja 60-ih skupljao je vrijedne automobile

Mali Riccardo s ocem, inženjerom rudarstva Fedeleom, i mamom Albertom, domaćicom

Kako smo uspjeli rekonstruirati prema izjavama većina aktera ove priče, nakon smrti Riccarda Mazzucchellija članovi njegove obitelji - sin, bivša supruga i brat - nisu se uspjeli dogovoriti oko podjele imovine. Svi zajedno bili su na njegovom ispraćaju u Splitu, gdje su od poznatih osoba došli vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi i ruski poduzetnik Dmitri Železnjak, a zatim na sprovodu u Jablancu kod Senja. Ubrzo je u Split stigao zastupnik njegove bivše supruge, britanski odvjetnik iz Londona,Nicholas Thomas Murnane. On je posjetio odvjetnicu Andreu Cvitanović, koja zastupa Fedelea Mazzucchellija, u njezinu odvjetničkom uredu u Hrvojevoj ulici, gdje joj je, prema njezinim tvrdnjama, prijetio - tako što je na izlasku, pred dva svjedoka, prstom povukao rez po svom vratu - zbog čega ga je kazneno prijavila USKOK-u i Državnom odvjetništvu, a on je ubrzo napustio Hrvatsku.

Negdje u to vrijeme pokojnikova bivša supruga Styliani Stella Metaxa sastala se s pokojnikovom dugogodišnjom bliskom poslovnom suradnicom Jasminkom Panjković.

Jasminka Panjković supruga je splitskog pjevača Pere Panjkovića, a Riccardo Mazzucchelli ju je, uz Žanu Salapić iz Kaštel Novog, 2007. imenovao prokuristima svoje tvrtke Floriana Salus, potom su njih troje 2008. osnovali tvrtke B.S.S. iz Splita i Zir Park iz Lovinca, a zatim i tvrtku Jablanac Heredium. Jasminka Panjković očito je bila osoba od povjerenja pokojnog Riccarda Mazzucchellija jer je u njezinu posjedu bila kopija ključeva njegova dvoetažnog stana u Dioklecijanovoj palači.

Prema tvrdnjama odvjetnice Andree Cvitanović, pokojnikova bivša supruga Styliani Stella Metaxa, uz pomoć Jasminke Panjković, ušla je u stan u Dioklecijanovoj palači, odakle je uzela poslovnu dokumentaciju i ključeve ostalih splitskih stanova Riccarda Mazzucchellija, a zatim je promijenila bravu na ulaznim vratima stana, koja je plaćena 2500 kuna, o čemu odvjetnica posjeduje pisani trag.

Potpora u delikatnom procesu

Ubrzo nakon toga Styliani Stella Metaxa napustila je Split, a odvjetnica Andrea Cvitanović u ime svog klijenta tužila ju je za tešku krađu dokumenata, dok je Jasminku Panjković prijavila kao sudionicu. Jasminku Panjković potom je prijavila županijskom i državnom USKOK-u i za bespravno zadržavanje dvaju luksuznih terenaca, službenih automobila u vlasništvu tvrtke Zir Park, u kojoj je suvlasnica s pokojnim Riccardom Mazzucchellijem.

- Njezin je suvlasnički udio toliko zanemariv da nema pravo zadržati ključeve vrijednih terenaca. Moj klijent otkazao joj je daljnju suradnju pismenim putem. Dakle, riječ je o klasičnoj krađi automobila - tvrdi odvjetnica Andrea Cvitanović koja je potom zbog, kako tvrdi, uznemiravajućih SMS poruka prijavila i pokojnikova brata Alberta Mazzucchellija za uznemiravanje i maltretiranje.

- Alberto Mazzucchelli se mimo volje mog klijenta pokušava proglasiti upraviteljem tvrtki svog pokojnog brata. Gotovo svakodnevno telefonom i SMS porukama prijeti i maltretira me. On se udružio s bratovom bivšom suprugom i na svaki način pokušavaju da napustim svog klijenta. Razlog tome je što moj klijent želi raskrstiti sve dosadašnje poslovne veze s gramzivim suradnicima i članovima obitelji koji više međusobno ne komuniciraju, odnosno stvar dovesti u okvire ‘minimalne neophodne suradnje’ ali tek nakon ostavinske rasprave - tvrdi odvjetnica Andrea Cvitanović koja zbog specifičnosti teme ne smije govoriti o bolesti svog klijenta, ali tvrdi da mu poslovna sposobnost nije oduzeta.

Ovoj mučnoj obiteljsko-pravnoj drami u borbi za milijunsku ostavštinu pogoduje činjenica da ni gotovo sedam tjedana nakon smrti Riccarda Mazzucchellija, zbog činjenice da je bio strani državljanin, nije izdana smrtovnica, pa zato nije ni mogla biti zakazana ni održana ostavinska rasprava.

- Svakodnevno sam izložena raznim pritiscima. Čak mogu reći da se bojim za svoj i život svog klijenta. Zatražila sam pomoć svih nadležnih institucija i Hrvatske odvjetničke komore - govori odvjetnica Andrea Cvitanović koja je zadnjih nekoliko godina zastupala i pokojnog Riccarda Mazzucchellija te se tijekom tog vremena i sprijateljila s njime.

Bivša supruga Styliani Stella Metaxa negira bilo kakav pokušaj prijetnje i zastrašivanja odvjetnice Andree Cvitanović, a posjet odvjetnika Nicholasa Thomasa Murnanea njezinu splitskom uredu protumačila je kao “prijateljsku gestu i pokušaj izražavanja potpore uoči delikatnog procesa”.

Mlađi brat Alberto Mazzucchelli tvrdi kako je njihova obitelj izložena jakom pritisku te je razočaran zbog, kako je rekao, “problematične komunikacije” sa sinom svog pokojnog brata.

Riccardo Mazzucchelli rođen je 22. srpnja 1943. u Rimu kao drugo dijete inženjera rudarstva Fedelea Mazzucchellija i domaćice Alberte, rođene Castracane. Ima stariju sestru Emmu, koja je bila zaposlena kao izvršna menadžerica u talijanskom Ministarstvu za vanjsku trgovinu, a nakon odlaska u mirovinu vodila je psihoanalitički studio, te mlađeg brata Alberta.

Otac Fedele tijekom Drugog svjetskog rata bio je direktor najvećeg rudnika u Italiji, a tim poslom bavio se sve do odlaska u mirovinu.

Riccardo je u Rimu završio katoličku školu i koledž na koji je išao s princem Carlom Giovanellijem i sinom tadašnjeg talijanskog predsjednika Giovannija Gronchija. U mladosti je s ocem proputovao Indiju, Južnu Ameriku, Englesku… Kada mu je bilo 16 godina, 1959., otac ga je sa svojim radnicima na ljeto poslao u Saharu da stekne iskustvo u geodetskim poslovima, a tijekom zime na Arktik u najsuvremenije rudnike željeza na svijetu.

Razvijanje biznisa po africi

Kada su mu bile 22 godine, 1965., oženio se 17-godišnjom Grkinjom Styliani Stellom Metaxom, koja je živjela u Londonu, a upoznao ju je prilikom njezinog kratkog posjeta Rimu. Sina jedinca Fedelea dobili su 1966. U braku su bili 22 godine, do 1987., a živjeli su u Londonu i Zambiji.

U Zambiju su otišli iste godine kada su se vjenčali, 1965., kada je njegov otac ondje sklopio jedan ugovor i poslao njega da realizira taj posao. Obiteljsku tvrtku Asco s ocem je osnovao godinu poslije, 1966. Ta projektantska i konzalting tvrtka imala je urede i u Nigeriji, Ugandi, Alžiru, Bocvani, Lesotu, Tanzaniji, a kasnije su posao proširili na Saudijsku Arabiju i Katar. Od 1966. do 1993. radili su na razvoju infrastrukture u afričkim gradovima Livingstoneu, Mansi, Kasami, Ndoli i Solweziju, bili su angažirani na poslovima gradnje dvije tisuće kilometara međunarodnih autocesta, planiranju gradnje u Nigeriji i Abu Dhabiju, na planiranju, projektiranju i superviziji gradnje kompletne infrastrukture za 16 tisuća niskobudžetnih kuća u Zambiji čiju je gradnju financirala Svjetska banka, na projektu vodoopskrbe u Kataru… Na poslovima inženjeringa i konzaltinga zapošljavao je i do 600 ljudi, a ostvarili su promet od oko šest milijardi dolara.

Riccardo Mazzucchelli bio je i član engleske uprave British Institute Managementa i član instituta direktora.

Od kraja 60-ih bio je strastveni kolekcionar najskupljih automobila, a preferirao je Rolls Royce i Ferrari.

U Zambiji je prema vlastitom projektu izgradio kuću s bazenom i parkom, gdje je živio s obitelji, a nakon njihova odlaska 1993. kuću je kupio sin predsjednika Kennetha Kaunde. Zatim su tri godine živjeli u Monte Carlu, u stanu u jednom od prvih nebodera u gradu, koji su nakon odlaska prodali vlasniku australskog Consolidated Pressa Kerryju Packeru.

Mazzucchelli je najdulje, 30-ak godina, živio u Londonu, neko vrijeme u Pragu, sedam godina u New Yorku...

Sa šest godina mlađom Ivanom Trump, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 100 milijuna dolara, u vezi je bio otprilike šest godina, negdje od 1991. Vjenčali su se krajem 1995., a rastali nakon 22 mjeseca braka, 1997. Ona je njemu bila druga (i posljednja) žena, a on njoj treći od četiri muža. Prvi je bio austrijski skijaš Alfred Winklmayr, drugi Donald Trump - s kojim je u braku bila od 1977. do 1992., a četvrti 24 godine mlađi talijanski glumac Rossano Rubicondi od kojeg se razvela 2009.

Riccardo Mazzucchelli i Ivana Trump tijekom svoje veze osnovali su zajedničku kompaniju u kojoj su bili ravnopravni partneri, a koju joj je, kako je tvrdio, ostavio nakon razvoda. Nije sve bilo baš tako jednostavno jer ga je ona tužila za 15 milijuna dolara zbog kršenja predbračnog ugovora, spor je riješen izvansudski, a nakon toga nisu razgovarali više od deset godina.

Nakon Ivane Trump, javnosti je bila poznata još jedino njegova veza sa 17-godina mlađom britanskom glumicom i kazališnom producenticom iz Londona Marellom Oppenheim, s kojom se 2003. i zaručio, ali veza ipak nije potrajala.

Nakon razvoda od Ivane Trump i povratka iz New Yorka, u Londonu je 1997. otvorio restoran Floriana, koji je postao omiljeno okupljalište slavnih, od jordanske kraljice Ranije, preko supruge libanonskog premijera, vojvotkinje od Yorka Sarah Ferguson do talijanske kraljevske obitelji Savoia i brata Billa Clintona. Prodao ga je nakon pet godina, 2002., a u to je vrijeme prodao je i svoju kuću na Cadogan Squareu u Londonu  američkom multimilijarderu Michaelu R. Bloombergu, koji je tada bio gradonačelnik New Yorka.

Autom od Rima do Istanbula

Tada se već preselio u Hrvatsku, u kojoj je prvi put bio 1960. na proputovanju s nešto starijim prijateljem s kojim je automobilom išao od Rima prema Istanbulu. Ponovno je došao 1984. svojim brodom kojim je otad redovito dolazio na ljetovanja po hrvatskoj obali. Zatim je 1997. s Ivanom Trump na poziv Vladimira Kraljevića bio na finalu prvog izbora ljepote Miss Universe Hrvatske.

U Londonu ga je 2000. njegov prijatelj Andrija Kojaković, bivši direktor Ine i veleposlanik u Velikoj Britaniji, upoznao s tadašnjim premijerom Ivicom Račanom, koji ga je pozvao da investira u Hrvatsku. Uredi tadašnjeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića i ministrice turizma Pave Župan Rusković ponudili su mu tri turistička projekta, od kojih se odlučio za koncesiju na šest hektara lovišta Pelegrin na Hvaru s vilom u uvali Parja. Tu je vilu 60-ih godina izgradila državna tvrtka Hrvatske šume, koja ju je prodala hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar. Govorilo se da je za lovište s vilom zainteresiran Ivica Todorić, a 1995. u 30-godišnju koncesiju (koja stoji 107 tisuća kuna godišnje) dobio ih je vlasnik tvrtke Comfort iz Zagreba Željko Kolić. Nekoliko godina kasnije vilu je od Sunčanog Hvara kupila Kolićeva tvrtka Confort, a tu tvrtku, koja je imala koncesiju na lovište i vilu u vlasništvu, 2000. kupio je Mazzucchelli.

On je derutnu vilu u uvali Parja uredio u ekskluzivno zdanje s pet spavaćih soba, dnevnim boravkom, blagovaonicom, terasom i privatnom plažom te mu je i dao sadašnje ime Villa Floriana (po imenu svog londonskog restorana). U hvarskoj vili imao je svitu osoblja, među kojima je bio kuhar iz Londona, koji je navodno služio i britansku kraljevsku obitelj.

Njegovi gosti bili su princeza Ira Von Furstenberg, jordanska princeza Firyal, vlasnik magazina Forbes Miguel R. Forbes, nećakinja pokojnog Giannija Agnellija, glasnogovornik State Departmenta u vrijeme Billa Clintona James Rubin, tenisač Goran Ivanišević, ruski poduzetnik Dmitrij Železnjak...

I Riccardo je sanjao o golfu

No, Mazzucchelli nije uspio realizirati investiciju zbog koje je došao na Hvar, a koja se procjenjivala i do 300 milijuna eura i najprije je uključivala 600 vila i šest središnjih hotelskih zgrada, igralište za golf, marinu te trgovački i spa centar, a u drugoj, manje ambicioznoj fazi marinu, kliniku za plastičnu kirurgiju i luksuzne vile za bogate žene koje su se ondje u tajnosti trebale oporavljati nakon estetskih operacija. Stoga se nakon četiri intenzivne godine Mazzucchelli počeo postupno povlačiti s Hvara, prvo je 2004. Villu Floriana - zajedno s poslugom, gliserom za 12 osoba, džipom i vozačem - počeo iznajmljivati za 15 tisuća eura tjedno, a tada su među gostima bili zamjenik premijera Ruske Federacije i članovi nizozemske kraljevske obitelji. Zatim mu je 2006. partner postao vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi, kojem je 2008. prodao tvrtku koja ima koncesiju na lovište Pelegrin i Villu Floriana u vlasništvu. Osim toga, Tedeschi - kao i prijašnji vlasnici Željko Kolić i Riccardo Mazzucchelli - državi mora plaćati zakup lovišta od 107 tisuća godišnje, do 2025., do kada traje koncesija.

U međuvremenu je Mazzucchelli 2003. u Splitu u Alešijevoj ulici u Dioklecijanovoj palači kupio dva derutna stana koja je spojio u veliki dvoetažni stan od 250 četvornih metara, koji je prema svojim zamislima i projektu arhitekta Ive Vojnovića, a u izvedbi splitskog Konstruktora i pod strogim nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture restaurirao dulje od dvije godine te se u njega uselio 2005. Za konzervatore je najspornije bilo uređenje balkona u staroj kuli na vrhu stana s ugrađenim jacuzzijem, koji je oslikan freskama antičkih ljepotica, a iz njega se pogled pruža na zvonik Sv. Duje i Peristil. Ta po mnogima najatraktivnija splitska nekretnina ima status stana u zgradi, ali i kuće, jer osim ulaza kroz zajednički portun zgrade sagrađene 1920., koja se izravno naslanja na palaču, ima i zaseban ulaz u blizini kultnog lokala Tri volta. Mazzucchelli je, naime, kasnije dodatno kupio mali derutni prizemni prostor u Alešijevoj ulici, spojio ga sa stanom te uredio kao zasebni ulaz i oplemenio podnim posudama za cvijeće.

- Uređujući stan svojim sam novcem financirao i obnovu zapadnog i istočnog zida palače - rekao je jednom, a mnogi Splićani negodovali su jer je i Grad Split, zbog Mazzucchellijeve obnove stana, financirao obnovu dijela zida palače.

Riccardo Mazzucchelli kupio je još jedan zapušteni prostor u Alešijevoj ulici i preuredio ga u atraktivni poslovni prostor, zatim je u najužem centru kupio još nekoliko stanova i apartmana, a kako je bio zaljubljenik u umjetnost i kolekcionar slika, u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani 2007. otvorio je galeriju Domus.

Nakon prodaje nekretnina na Hvaru Emilu Tedeschiju, Riccardo Mazzucchelli od 2008. počeo je investirati u Jablanac, mjesto koje je bilo poznato samo kao trajektna luka za otok Rab do 2012., kada je nova trajektna luka otvorena u dva kilometra udaljenom mjestu Stinica. Od 2009. u Jablancu je, kako je tvrdio, investirao oko pet milijuna eura: kupio je četiri stare kuće, od kojih je već do 2011. renovirao i uredio dvije - što je najavljivao kao početak razvoja mjesta koje je vidio kao buduće odredište elitnog turizma, te stan i staru zgradu škole koju je planirao preurediti u elitni boutique hotel Villa Floriana. Posljednjih sedam, osam godina ljeta je često provodio u Jablancu, gdje se vozio svojim Ferrarijem (kojega je u međuvremenu prodao) i Hummerom, ali se bez obzira na svoj lifestyle dobro uklopio u lokalnu sredinu i bio je blizak sa svih 80-ak stanovnika.

Veliki promotor Italije

Talijanska vlada 2010. dodijelila mu je titulu viteza i Zvijezdu za solidarnost, za zasluge promoviranja Italije u svijetu.

S Ivanom Trump pomirio se negdje oko 2010., on je u veljači 2011. bio na njezinom rođendanu na Floridi, a ona je toga ljeta trebala doći u Jablanac, ali je otkazala u posljednji tren, da bi došla u kolovozu 2012.

Još prije sedam, osam godina Mazzucchelli je u ličkoj općini Lovinac kupio 20 tisuća četvornih metara pašnjaka, da bi s vremenom, kako je govorio, postao vlasnik ukupno oko 150 tisuća četvornih metara zemljišta. Ovoga ljeta s partnericama Jasminkom Panjević i Žanom Salapić ondje je, u blizini Zir brda na lokalitetu Gornja ploča u Lici otvorio prvi dio ranča Floriana, pilot-kuću, zapravo skup nekoliko njih, s blagovaonicom, sjenicom, streljanom, boćalištem, igralištem, sunčalištem, malenom dječjom kućom i igraonicom, nekoliko kućica za pohranu alata, tuševima s kamenim okvirom… To je bio početak ostvarivanja plana stvaranja zone na 150 tisuća četvornih metara zemljišta sa 14 rančeva, u sklopu kojeg je planirao ostaviti 32 hektara za rekreacijske potrebe.

Grobnica od afričkog granita

- U Toskani se za malo novca nekoć mogao kupiti komad zemlje koji danas vrijedi suho zlato. Po toj bi špranci svaki od ovih rančeva, da se nalazi u tako brendiranoj regiji, mogao vrijediti oko dva milijuna eura - bila je poslovna filozofija Riccarda Mazzucchellija.

U svjetlu svih tih investicija pomalo je čudno što je jedna od njegovih hrvatskih tvrtki, Asco, zaključno sa 2015. akumulirala višegodišnje gubitke od više od sedam milijuna kuna. Bar je tako u veljači ove godine pisala Slobodna Dalmacija...

Riccardo Mazzucchelli prema svojoj želji pokopan je u grobnici u Jablancu, na zemljištu blizu crkve s pogledom na grad i na Jadransko more, koje je kupio još 2009. te dao izgraditi grobnicu od afričkog crnog granita.

A njegova obitelj, osim borbe za njegovu imovinu u Hrvatskoj, vjerojatno će se na talijanskim sudovima boriti za njegove posjede u Rimu (o kojima nije puno govorio u hrvatskim medijima, pa ne znamo jesu li u njegovu ili u obiteljskom vlasništvu), a na američkim i britanskim sudovima za njegovu imovinu i tvrtke u Palm Beachu na Floridi (kamo je zimi često odlazio i govorio da tamo posjeduje nekretninu) i u Londonu.

A baš to je Riccardo Mazzucchelli želio izbjeći. Jednom je na pitanje kako to da ima samo jedno dijete odgovorio: “U redu je ponovno se ženiti, ali imati djecu s različitim ženama mislim da nije baš dobro, to nosi samo komplikacije.”

18. travanj 2024 07:25