StoryEditorOCM
Forum'POKLONE ZA SIROMAŠNE NISU DOBILA DJECA U KATOLIČKOM VRTIĆU, ALI NE SMIJEM ODATI TKO JEST'

Tko je državna tajnica iz 'afere paketići'? U stranku je ušla sa 16 i stekla zavidnu imovinu - ima i kuću na Pašmanu

Piše JL
8. prosinca 2017. - 23:07
tajnica

Ministrica demografije Nada Murganić i državna tajnica Margareta Mađerić, koje su na blagdan Svetog Nikole posjetile privatni katolički vrtić Blažena Hozana na zagrebačkim Krugama, nisu djeci u vrtić donijele nikakve paketiće niti su ih planirale darivati, već su vrtiću - a ne djeci - donirale dvije kutije slatkiša, bojanki i higijenskog materijala, vrijednih oko 2000 kuna, s naljepnicama Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), kako bi ih časne sestre podijelile najpotrebitijima.

Kaže to državna tajnica Mađerić, dodajući da nisu postojali nikakvi paketići niti namjera darivanja djece.

- Ti artikli su imali na sebi naljepnice FEAD-a jer su nabavljeni iz sredstava za promociju tog Fonda. Kutije smo predale vrtiću, a na stolić u dvorani izvadili smo 15-ak artikala, upravo za promociju. Prisustvovali smo dječjoj predstavi, a nakon toga je, u organizaciji vrtića, djecu posjetio Sveti Nikola i dijelio im paketiće koje je kupio vrtić, a financirali su ih roditelji - objašnjava Mađerić.

Kome su na kraju artikli koje je doniralo Ministarstvo podijeljeni javnost, ističe, neće moći doznati zbog jasnih načela samog FEAD-a.

- Prema načelu nediskriminacije i zaštite korisnika, ne smijemo otkrivati imena obitelji kojima su ti artikli podijeljeni - kaže Mađerić.

 

ŠTO ZNAMO O MAĐERIĆ?

Margareta Mađerić karijeru u HDZ-u počela je graditi početkom 90-ih. U stranku se učlanila sa 16 godina i sve što je do sada postigla može zahvaliti HDZ-u, u kojem je “preživjela” sve smjene i šefove. U vrijeme Ive Sanadera bila je šefica HDZ-ove mladeži, dok joj je suprug, odvjetnik Luka Mađerić, bio predstojnik ureda za ljudska prava u Sanaderovoj vladi. Bila je i članica Predsjedništva, predsjednica Zajednice žena za grad Zagreb te HDZ-ova tajnica za iseljeništvo. Kad je na čelo stranke i Vlade došla Jadranka Kosor, brzo joj se priklonila, ali joj je još brže, kažu HDZ-ovci, okrenula leđa kad je na scenu stupio Tomislav Karamarko. U to vrijeme njezina sestra Ana Kosec postala je Karamarkova tajnica pa je i Mađerić imala privilegije te je postavljena u jedan od stranačkih odbora. Bila je i zastupnica u Gradskoj skupštini te je poslušno izvršavala stranačke zadatke, što joj je osiguralo pozicije u nadzornim odborima tvrtki poput Gradske plinare gdje je bila četiri godine i primala naknadu.

Pristala je biti i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, unatoč tome što su svi znali da je očekuje težak poraz od Milana Bandića. Na tim izborima ostvarila je jedan od najlošijih rezultata osvojivši u prvom krugu tek nešto više od pet posto glasova. No zauzvrat joj je, kako su tada pričali u stranci, bilo osigurano mjesto na listi za Sabor, a kratko je vrijeme bila i šefica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Opstala je i kad je došao Andrej Plenković jer joj je on omogućio mjesto državne tajnice iako Mađerić nema završen fakultet, nego višu stručnu spremu. Mađerić je i osnivačica tvrtke za izgradnju A.G.M. Kosec, a ona i suprug imaju pozamašnu imovinu, kuću i nekoliko stanova u Zagrebu, kuću na Pašmanu, automobile... (R. Vuković)

 

U Ministarstvu ponavljaju da se sredstva iz FEAD-a i Europskog socijalnog fonda dodjeljuju udrugama i ustanovama na temelju natječaja za pojedine projekte, od kojih je najpoznatiji osiguravanje besplatne školske prehrane za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, a Ministarstvo dobiva tek novac za tehničku pomoć, odnosno promociju projekata i fondova. Ta se sredstva, ističu, također troše namjenski, pa su proteklih mjeseci organizirane brojne informativne radionice diljem Hrvatske, za što je potrošeno oko 75.000 kuna, zatim je tiskan promotivni materijal u vrijednosti oko 13.000 kuna, te je na raspolaganju ostalo još oko 55.000 kuna. Umjesto tiskanja i dijeljenja blokova, kišobrana i majica s logom fondova, u Ministarstvu su, tvrde, odlučili kupiti slatkiše, lektirnu građu, higijenske potrepštine i bojanke te ih donirati ustanovama kao što su dječji domovi, škole i vrtići.

Međutim, čini se da oporbeni zastupnici, koji su jučer, tijekom planirane raprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, u Saboru veći dio vremena resornu ministricu Murganić pozivali na odgovornost zbog “afere paketići”, u to nisu povjerovali.

- Kažete da paketići ne postoje i nema afere, a svi smo vidjeli na TV-u da paketići postoje i da ste ih dijelili. Možete reći: ‘Da, pogriješili smo’, ali raditi od zastupnika budale, tu ste nadmašili samu sebe - rekao je SDP-ovac Nenad Stazić.

22. travanj 2024 13:50