StoryEditorOCM
ForumO JEDNOJ OD NAJDOSADNIJIH EMISIJA NA DOMAĆIM TELEVIZIJAMA

Doris Pinčić Rogoznica unedogled i smrtno ozbiljno o frizuri i nakitu...

Piše Tomislav Čadež/Jutarnji list
9. prosinca 2017. - 19:21
doris pinčić

Uvjeren sam da svakodnevno i dugotrajno zurenje u ekran s pokretnim slikama izaziva depresiju. Sretan je primjerice onaj tko ima svoje omiljene programe, a mimo njih za ekran ne mari. Sretniji je onaj tko TV aparat doživljava kao zvučnu kulisu nego onaj tko neprestano mora upirati pogled u nj.

Današnje vodeće medijske industrije pokretnih slika u informativnom programu jednoobrazno generiraju zarazan kič, koji potencijalnu depresiju razbuktava svojom lažnom grandioznošću: sve je izvrsno ili grozno, crno ili bijelo, sve je dramatično, čak i vremenska prognoza. Kič masovnih nesreća, kataklizmi, padova i uspona. I vječni političari koji ciljano govore besmislice. U zabavnom i igranom programu taj se zatim umjetno generirani kič eksploatira kao “prirodna” podloga za “životne” priče. Umjetno stvorena “stvarnost” kritizira se i raskrinkava kao da je prava…

A stvarnost, ona je, kao što znate, mnogo prizemnija. Život je zapravo dosadniji, i besmisleniji nego što nam se nameće da jest. I svakome je uglavnom takav. I slavnima je dosadno. I bogatima. Još nitko nije jurio u tri automobila istodobno.

Dakako, u podlozi svega je vječna ljudska potreba za dramom, za užitkom trenutka, za doživljajem, za nekim paprenim koncentratom sreće i ushita, i mediji tu potrebu tek vjerno slijede…

U slavu zdrave dosade, i zapravo ugodne besmislenosti, pokatkad izaberem iz TV programa najdosadniju emisiju koju mogu zamisliti. Nešto što me ne zanima ni stotinku, a o čemu se opširno raspravlja. Život se sastoji od malih stvari, pa tako i od toga da shvatimo da su i drugima važne - male stvari.

Doris Pinčić Rogoznica s četiri gošće raspravlja unedogled, ali baš potanko, pola sata samo o vjenčanici (a tek cipele, frizura i nakit!), o zarukama britanskog princa Harryja i njegove djevojke, glumice Meghan Markle, zvijezde popularne serije “Face”, koja dakako poslije svadbe više neće glumiti, osim u stvarnom životu…

I odmah shvatiš, emisija je gledana jer dio žena zbilja ovako raspravlja o kraljevskim vjenčanjima, upravo onoliko ozbiljno, i detaljno, koliko muškarci raspravljaju o nogometnim prvenstvima. Ta ima li ičeg bezazlenijeg? Dvije dosade zrcale se jedna u drugoj kao dvije zanimljivosti.

Voditeljica je posve uronjena u važnost teme, a uvjerljivo je što ne brza, nego polako nagriza temu sa svih strana. Gošća u studiju jest i Tihana Borovčak Kovačević, čija je titula “Hrvatica s britanskim državljanstvom”, a koja o princu i princezi zbori jednim veoma intimnim tonom, kao da ne živi samo u Londonu, nego im je takoreći susjeda.

Dizajnerica Matija Vujica izlaže teoriju da je bajkovito upoznavanje para “fejk”, a stručnjakinja za komunikaciju Ana Šimunović analizira što rade s rukama i pogledima. Novinarka Nada Mirković bavila se britanskom kraljevskom obitelji kao šefica Glorije još u praskozorje demokracije. Ona iz prve ruke zna da je britanska kraljevska obitelj zapravo najzanimljivija “vanjskopolitička” tema za hrvatske žene već eto gotovo četvrt stoljeća. I bit će i sljedećih četvrt.

19. travanj 2024 03:34