StoryEditorOCM
ForumVLADA DIŽE RAMPU

Zbog nestašice radne snage Hrvatska dovodi na tisuće stranih radnika, sindikati prosvjeduju: evo koja ćemo sve zanimanja uvoziti iz siromašnijih zemalja

Piše Anita Belak-Krile/Slobodna Dalmacija
9. prosinca 2017. - 21:57
konobar

Hrvatski poslodavci tražili su da se u idućoj godini dozvoli uvoz više od 50 tisuća stranih radnika, a Vlada je na sjednici u četvrtak dopustila kvotu od 31.000. To je dosad najveći broj dozvola za rad stranih radnika u Hrvatskoj, a novina su dozvole za zapošljavanje čak 300 stranih visokoobrazovanih stručnjaka iz informatičke industrije.

Poznato je da IT sektor vapi za računalnim stručnjacima i da iz države godišnje ode više IT-jevaca nego što ih dođe iz obrazovnog sustava na tržište rada. Dosad se dio problema nedostatka računalnih inženjera rješavao tako da su hrvatske tvrtke otvarale podružnice u drugim zemljama.

Kvotu od 300 IT-jevaca, kako je objasnio ministar rada i mirovinskogsustava Marko Pavić, Vlada je odobrila na zahtjev domaćeg poduzetnika Mate Rimca.

- Poslodavcu godine Mati Rimcu trebaju informatički stručnjaci specifičnih znanja za automobilsku industriju, a uz njih on bi zaposlio i domaće radnike koje bi strani inženjeri mentorirali – kazao je ministar Pavić.

Intenzivna kampanja

Vladinom odlukom dopušteno je u IT sektoru zapošljavanje 140 stranih softverskih inženjera, 10 sistemskih, 10 poslovnih analitičara, 60 inženjera elektrotehnike, 50 inženjera strojarstva, 10 produkt dizajnera i 20 dizajnera računalnih igara.
Od ukupno 31.000 radnih dozvola za rad strancima, 22.000 je novih dozvola, a 9000 su produženje postojećih.

Kronično i dalje najviše nedostaje niže kvalificirane radne snage u graditeljstvu (tesara, armirača i zidara), gdje je dopušteno zapošljavanje 10.770 stranaca. U turizmu i ugostiteljstvu dopušteno je zapošljavanje 4660 stranaca, od čega je čak 3715 dozvola u zanimanju pomoćni radnik - pomoćni kuhar, pomoćni konobar, čistač i sobar. Za zapošljavanje u brodogradnji izdana je kvota od 1408 dozvola, a u metaloprerađivačkoj industriji 1600. Godišnja kvota dozvola za sezonske radove u poljoprivredi i šumarstvu je 540.

Ministar rada Marko Pavić najavljuje da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u sljedeća četiri mjeseca provesti intenzivnu kampanju nuđenja poslova hrvatskim građanima kako bi ih zaposlili prije aktivacije ovih kvota i kako bi, rekao je, stvarno razbistrili tko je stvarno nezaposlen, a tko ne.

Sindikati protiv

- Riječ je o balansiranom pristupu kojim prvenstveno želimo aktivirati domaću radnu snagu, a ono što nećemo moći nadomjestit ćemo kvotama kako se ne bi ugrozio investicijski ciklus i osigurao gospodarski rast u idućoj godini - komentirao je Pavić.
Nezavisni hrvatski sindikati ne podržavaju prijedlog kvote dozvola za zapošljavanje stranaca te ukazuju da je predložena kvota najveća u djelatnostima u kojima se često isplaćuje minimalna ili vrlo niska plaća. SSSH i Nezavisni hrvatski sindikati upozoravaju da „uvoz“ radnika ne može biti rješenje nedostatka radne snage u zemlji jer će to kratkoročno rješenje dugoročno prouzročiti još veće probleme u hrvatskom sustavu rada.

Smatraju da država mora uspostaviti sustav obrazovanja i osposobljavanja u skladu s potrebama svojih ključnih razvojnih djelatnosti. Posebno ističu da interes Vlade ne smiju biti poslodavci koji svojim postupcima potičuradnike i njihove obitelji na iseljavanje. Rješenje vide u povećanju plaća, stalnosti i sigurnosti zaposlenja, poboljšanja uvjeta rada i poticanjuodgovornog poslovanja.

 

 

Dozvole strancima u 2018:

GRADITELJSTVO - 10.770 dozvola

BRODOGRADNJA - 1408

TURIZAM I UGOSTITELJSTVO - 4660

KULTURA - 22 dozvole

PROMET - 765 dozvole

ZDRAVSTVO - 70 dozvola

SOCIJALNA SKRB - 5 dozvola

PREHRAMBENA INDUSTRIJA - 770

PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA- 580

POLJOPRIVREDA I ŠUMARSTVO - 260

METALNA INDUSTRIJA - 1600

INFORMATIKA -  300
24. travanj 2024 02:23