StoryEditorOCM
ForumPAKAO CENTRALNOG ZATVORA

Splićani koji su tukli na Partizanovom jugu dobili grozne prijetnje: Rođače, od vukovarskog tornja ćemo ti žiletima napraviti beogradskog pobednika

Piše  Katarina Marić Banje
17. prosinca 2017. - 22:16
Capture_beograd.JPG

 

“Rođače, od vukovarskog tornja ćemo ti žiletima napraviti beogradskog pobednika”, društvenim mrežama i medijima prenosi se jedna od navodnih prijetnji koje su iz ćelija Centralnog zatvora u Beogradu upućene uhićenim Hrvatima - piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od šestorice Splićana ima tetovažu vukovarskog tornja koja je izazvala poseban bijes u zatvoreničkoj populaciji.

U ovakvim situacijama uobičajeno je da rizična skupina pritvorenika bude izolirana i pod posebnim mjerama osiguranja upravo kako bi se izbjegli incidenti sa kobnim posljedicama. Pitanje je samo kako će se u pretrpanom zatvoru uspjeti održavati sigurnosni sustav po kojem  pritvoreni Hrvati neće doći ni u kakav dodir s ostalim kriminalcima.

Dok je pet Hrvata iz Splita pritvoreno u Okružnom zatvoru kolokvijalno nazvanom Centralni zatvor, a jedan se bori s po život opasnim ozljedama u bolnici, očekuje se povratak srpskom premijera Aleksandra Vučića.

Premijer je, naime, kazao kako će svi sudionici organiziranog pokušaja puča biti procesuirani. Trenutno su u ovoj fazi postupka procesuirani samo Ante Firić, Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug i Damir Tovarović kojima prijeti čak 12 godina zatvora jer su prijavljeni zbog kvalificiranog oblika kaznenog djela jer su došli “organizirano i s ciljem”.

Teorija je to s kojom je u prijavi išla policija te koju je prihvatilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu. Međutim, cijeli slučaj je za sada konstruiran samo na leđima uhićenih Splićana dok nitko od organizatora koji su ih naručili i navodno platili nije niti prijavljen, a kamoli uhićen.

Priča da se šestorka iz Splita sama organizirala i krenula u Berograd kako bi izazvala promjenu vlasti među Grobarima, nije nategnuta već I smiješna sama po sebi. Zatim, činjenica je da su njih šestorica uhićeni kada su dvojica iznjela teško povrijeđenog Firića na teren. Tek nakon toga policija ulazi na tribine i izvodi premlaćene Splićane te još par pojedinaca koji se u nastavku postupka za organizirani puč ni ne spominju.

Znači, Splićani su završili kao uhićenici tek kada su doslovno ispljunuti s tribine u borbi za goli život nakon što su pregaženi brojčano nadmoćnim domaćim navijačima.

Postavlja se pitanje gdje su u tom trenutku bili navijači Grobara iz frakcije koja je, navodno, preko hrvatskih plaćenika pokušala preuzesti vlast. Na snimkama se vidi kako se Splićani u trenucima pred uhićenje takoreći sami bore te nije jasno što se dogodilo s onima koji su ih platili i doveli. Dalo bi se zaključiti kako su im okrenuli leđa i izručili ih policiji i tužiteljstvu koje sada trenira strogoću, ali kako je očito, samo na izvršiteljima.

Naručitelja nigdje nema, osim u medijskim natpisima. Ni taj dan na stadionu nije uhićen nitko više s tribina, iako je u tučnjavi sudjelovala takva masa da je pravo čudo šta Hrvatskoj nisu izručeni leševi.

Nadalje, tužiteljstvo je od suca Višeg suda u Beogradu tražili pritvor nad Splićanima zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke te uznemiravanja javnosti. Kako se radi o stranim državljanima, mogućnost bijega je realan razlog zadržavanja u pritvoru. Druga dva su, blago kazana nejasna.

Za utjecaj na svjedoke tužiteljstvo bi trebalo imati svjedoke, kako one koji govore o planiranom najmu stranih razbijača tako i one koji će govoriti o nasilju na stadionu. Da imaju svjedoke o najmu Hrvata za razbijačke poslove, imali bi sigurno i makar jednog prijavljenog naručitelja što još uvijek nije slučaj.

Što se tiče svjedoka nasilja na stadionu, pa to su upravo oni koji su i sudjelovali u tučnjavi i koji bi trebali biti isto tako prijavljeni, ali nisu. Posljednji razlog, uznemirenja javnosti, imao bi smisla kada bi ovo bio prvi nered izazvan na beogradskom stadionu. Zar je stvarno bila potrebna šestorka iz Splita da se srpska javnost uznemiri nasiljem na stadionu JNA?

U srpskom tužiteljstvu Splićani su se branili šutnjom. Ante Firić jedini nije saslušan jer je u bolnici. Tijekom ispitivanja na policiji, koje nije dokaz u kaznenom postupku, jedan iz Splita je kazao kako su unajmljeni da štite jednu osobu na tribinama za 8.000 eura.

Prema toj izjavi, a i prema načinu na koji su ostali sami protiv svih na tribinama, ispada kako je šestorka iz Splita “navučena” na dolazak u Beograd da posluži za oruđe u dnevno političkim obračunima.

Teorija jednako dobra onoj da se šest razbijača uputilo iz Splita da iz centra moći navijača Partizana ruši ustavni poredak Republike Srbije.

20. travanj 2024 12:23