StoryEditorOCM
ForumVIDEO: CRNI SCENARIJ SE OBISTINIO, TANKER JE EKSPLODIRAO!

Brod sa 136.000 tona nafte pred potonućem, svijet strahuje od ekološke katastrofe

Piše Jutarnji.hr
10. siječnja 2018. - 16:15
Tanker u plamenu Kina

Iranski tanker koji je tri dana gorio na pučini ispred Šangaja eksplodirao je u 13.30 po lokalnom vremenu. Tako se ostvario crni scenarij koji su stručnjaci predviđali da bi se mogao dogoditi još od subote i početka drame u Istočnom kineskom moru.

Na brodu se nalazi oko 136.000 tona nafte i njegovim potonućem, strahuje se, dogodit će se ekološka katastrofa neviđenih razmjera. Nažalost, od posade broda još uvijek nema ni traga ni glasa. Spasilačke službe pronašle su samo jedno tijelo, a za 31 se još uvijek traga. Iranske vlasti su tijekom cijele ove drame naglašavale kako još uvijek ima nade da se pronađe netko živ, ali nakon ove eksplozije te nade su vjerojatno iščezle.

Kineske spasilačke službe puna tri dana borili su se s vjetrom, valovima i otrovnim plinovima kako bi ugasili požar na brodu i pronađu nestale mornare. Trinaest plovila za potragu i spašavanje pretražuje područje od 3100 četvornih kilometara. 

Plovilo je prevozilo ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte. Tanker pripada iranskoj kompaniji, a registriran je u Panami.

Brod Sanchi prevozio je 136.000 tona iranske nafte kada se u subotu navečer sudario s kineskim teretnim brodom koji je prevozio žito, 165 nautičkih milja od Šangaja.

Svih 21 članova posade na kineskom brodu je spašeno.

 

16. travanj 2024 12:14