StoryEditorOCM
ForumODGOVORI ĆE VAS IZNENADITI

Koliko puše i koliko često se seksaju današnji mladi

Piše PSD
16. siječnja 2018. - 15:50
bbimagehandler.ashx

“Sex, drugs and rock and roll” uzrečica je kojom su se nekada brojni mladi povodili, no novi trendovi, koji uključuje promoviranje zdravijeg života i najezdu društvenih mreža segmenti su koji su potaknuli današnju mladež da odrastaju drukčije nego što su to činile prethodne generacije.

Kako prenosi The Economist, prema najnovijim istraživanjima tinejdžeri i mladi danas manje puše i piju, kasnije ulaze u seksualne odnose, više se obrazuju, ali su i usamljeniji nego prije jer se sve manje druže “uživo”. Te promjene na mladima vidljive su u gotovo svim bogatijim zemljama od europskih, do Japana, SAD-a i Južne Koreje.

Kako prenosi spomenuti medij, u Europi pada udio 15 i 16-godišnjaka koji su probali cigarete od 1999. godine, a u porastu je udio onih mladih koji nikada nisu probali cigarete, marihuanu i sedative. Kao što je poznato, i u Hrvatskoj je zamijećen trend da dosta mladih, pod utjecajem trendseterica i zaljubljenika u vježbanje koje se širi društvenim mrežama, više vole sport nego cigarete, alkohol i ostale “poroke”.

Iako i mi bilježimo pad učenika koji su probali cigarete, imamo ih više od razvijenih zemalja. U Hrvatskoj 38% učenika nikada nije pušilo, a trećina ih je u dobi od 15 do 16 godina 2015. pušila. I po broju tinejdžera koji su se napili dva ili više puta, iznad smo prosjeka EU-a.

Što se tiče stupanja u spolne odnose, tinejdžeri i mladi danas se ne žure ni sa seksom.
Prema navedenim istraživanjima, U SAD-u je udio mladih od 20 do 24 godina bez seksualnog partnera krajem 60-ih bio 6,3%, dok je za mlade rođene početkom 90-ih taj udio skočio na 15,2%. Japan je najekstremniji, pa je 2015. 47% Japanaca od 20 do 24 godine navelo da nikad nisu imali seksualne odnose sa ženom, a 2002. bila ih je trećina.
Prema posljednjem Durexovom istraživanju, mladi u Hrvatskoj nevinost izgube sa 17,3 godine.

Da se primijetiti da danas manje-više većina mladih studira, čak poseže i za upisivanjem doktorata, što je prije bilo samo za one najambicioznije.

Udio mladih s fakultetom skočio je s 26% na 43% između 2000. i 2016. Zbog dominantne komunikacije preko društvenih mreža, mladi se manje druže u prirodnom okruženju pa su sve osamljeniji. Neke zapadne zemlje počinju izgledati kao Japan i Južna Koreja, u kojima su mladi virtualni pustinjaci.

Osim toga, sve više mladih ovisno je o igricama i kocki, što je postao uvriježeni medicinski izraz.
Sudeći prema statistikama, svi žele dobro izgledati, živjeti zdravijim životom i biti visoko obrazovani. To što je sve više samaca očito nikoga ne zanima.

20. travanj 2024 15:54